1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az arany árát az USA-ból érkező hírek alakították a múlt héten. A hét elején még az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek fűtötték a spekulációkat, az arany számára kedvező likviditásbővítésre vártak. A hét második felében viszont a Fed-elnök elutasítónak vélt nyilatkozatai nyomán ezek a várakozások elszálltak, és ettől máris lejtőre került a nemesfémek árfolyama.

Egy kedvező hétkezdést követően a hét végére elromlott a piacok hangulata, és ebben a negatív környezetben az eladói nyomás kerekedett felül a nemesfémeknél is – írja a www.aranypiac.hu. Az arany ismét 1600 dollár alatt, unciánként 1576,50 dolláron zárta Londonban a hetet, egy uncia ezüstért pedig 28,17 dollárt kellett fizetni. Annak ellenére, hogy a hitelszűkében szenvedő Spanyolország most hétvégén bejelentette, hogy az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) igénybevételére kényszerül, és az athéni választások kimenetele is bizonytalanabb, mint valaha.

Csalódni kellett a QE3-ban

Az Európai Központi Bank sem bolygatta fel az állóvizet, miután minden korábbi spekuláció ellenére szerdán egy százalékon hagyta az eurózóna alapkamatát. Ben Bernanke Fed-elnök viszont a gazdaság helyzetét elemző csütörtöki kongresszusi meghallgatásán egyetlen szót sem ejtett egy esetleges monetáris lazításról az Egyesült Államokban. Sőt, az USA jegybankjának első embere leginkább az amerikai gazdaság javuló tendenciáit ecsetelte, így az új pénzügyi ösztönző programmal kapcsolatos várakozások csalódásra voltak ítélve.

Ezek még egy héttel korábban a rossz foglalkoztatási adatok hírére kerültek ismét az előtérbe, és akkor azonmód az arany árfolyamának rég nem látott, napon belül öt százalékos emelkedését okozták.

Figyeljék a kezemet, mert…

Az amerikai gazdaság élénkítésének mindazonáltal sok módja van. Ilyen a lassan négy éve tartó zéró kamatráta az USA-ban, a nem túl meggyőző eredménnyel bevetett, két hatalmas eszközvásárlási program 2300 milliárd dollár értékben, 400 milliárd dollárnyi rövid futamidejű kötvény cseréje hosszabb lejáratúra (Operation Twist) és nem utolsó sorban a Fed elnökének verbális intervenciói. A befektetők ez utóbbiakat, de még az egyes nyilatkozatokat kísérő testbeszédet is árgus szemekkel figyelik.

A kimondott vagy éppenséggel mellőzött szavak aztán rövidtávon nem ritkán heves reakciókat váltanak ki, úgy hogy a jelenlegi feszült piaci hangulatban egy-egy Bernanke-sajtótájékoztató alatt és után az arany árfolyamában sokszor egészen extrém kilengések tapasztalhatóak.

Nem elég az optimizmus a fogyasztáshoz

A Federal Reserve a világ jegybankjainak többségével ellentétben nem csak az infláció felett őrködik, de feladata az Egyesült Államok gazdasági növekedésének elősegítése is. Ez a Fed elképzelése szerint a lakossági fogyasztás újjáéledésén keresztül történhetne, de ahhoz, hogy az emberek a tartalékolás helyett inkább a pénzköltést válasszák, a mostaninál optimistább hangulatnak kéne uralkodnia Amerikában a gazdasági kilátásokat illetően.

Ezért az USA jegybanki rendszerének illetékesei minden alkalmat meg is ragadnak arra, hogy szépre fessék a gazdaság helyzetét. Ez az öndicséret hűti a várakozásokat egy újabb mennyiségi lazításra vonatkozólag (QE3), aminek következtében csökkenek a részvény- és nyersanyagárak, erősödik a dollár, enyhül az inflációs nyomás és olcsóbbodnak a nemesfémek.

A helyzet rossz, de legalább reménytelen

De nem csak az USA, hanem Spanyolország gondjait is igyekeztek egészen eddig szépíteni a politikai döntéshozók. A piacok számára ennek ellenére már egy jó ideje nyilvánvalóvá vált, hogy a helyzet reménytelen. A spanyol államháztartás túlzott eladósodottsága, a bankrendszer válsága, a 25%-ot közelítő munkanélküliségi ráta és a recesszió miatt a hosszú lejáratú államkötvények hozama a finanszírozhatatlanság határán tartózkodik. A végső ítéletet aztán a Fitch Ratings hitelminősítő mondta ki csütörtökön, amikor egyszerre három fokozattal rontotta az ország adósbesorolását.

Két nappal később végül kénytelen volt a spanyol pénzügyminiszter bejelenteni a kapitulációt, és most a hétvégén külső támogatásért folyamodni. Az első becslések máris 100 milliárd eurónyi segélyről szólnak a bankrendszer konszolidációjára, de nem kell túlzottan pesszimistának lenni ahhoz a feltételezéshez, hogy Madrid hamarosan már ennek a többszörösét fogja igényelni.

Ha sikerül megküzdeni az 1600 dollárral

A technikai elemzés alapján a hónap eleji felszúrás az arany árfolyamában megtörte a rövidtávon csökkenő trendet, de ez utóbb téves kitörésnek bizonyult, és a kurzus ismét mélyen 1600 dollár alá zuhant vissza. Az elmúlt napok cikkcakk-alakú mozgása után most mindössze egy enyhén emelkedő momentum maradt hírmondónak, amely visszavezetheti a jegyzéseket a lélektanilag fontos 1600 dollár fölé.

Itt újabb kitöréssel próbálkozhat a sárga nemesfém 1635, majd 1660 dollár irányába. Az 50 napos mozgóátlag áttörése a csökkenő trend megfordulásának jele lenne, és ez vételi jelzésként értelmezendő. Érdemes lehet azonban ezúttal pár napos kivárással megbizonyosodni arról, hogy továbbra is a kitörés irányába halad-e az árfolyam.

Az ezüst felpattanása az elmúlt héten szintén nem volt több szalmalángnál. Ennek ellenére a stabilizálódás jelei figyelhetőek meg az árfolyam alakulásában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG