1p
A rossz euróövezeti BMI index nyomán erőteljes esésbe kezdtek az egyébként is mínuszban levő európai tőzsdék, nálunk a BUX és a Mol egy, az OTP közel két százalékos mínuszban jár. Az euró három forinttal drágult, 292,40 forintra, a svájci frank pedig 242,20 forint volt. Van, aki szerint komolyabb forintgyengülésre kell számítani.

A vártnál rosszabb lett februárban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzési menedzser (BMI) index - közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet az MTI-vel. A múlt hónapban 48,8 pont lett a szolgáltatóipari BMI az euróövezetben, az 50,5 pontról 50,4 pontra módosított januári érték után. Elemzők 49,4 pontot vártak februárra. A mutató 50 feletti értéke az ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A januárit megelőzően utoljára 2010 augusztusában volt 50 pont felett a mutató.

A hír bejelentése nyomán belehúztak az egyébként is szerény mínuszban levő európai tőzsdék, a német DAX index például percek alatt 6860 pontról 6820 pontra esett. Az európai tőzsdéken már reggel is borongós volt a hangulat, részben a kínai gazdasági növekedés várható lassulása miatt, részben a reggeli euróövezeti hírek következtében, amelyek az eurozóna gyáriparának és szolgáltató ágazatának lassulásáról szóltak.

A BUX index szerény, negyed százalékos eséssel kezdte a napot, majd a BMI közzététele után gyorsan esett tovább, 11 órakor egy százalékos mínuszban járt. Az OTP 3965 forintra esett, ami 1,7 százalékos vesztesség, a Mol 18 735-re, ami 0,9 százalék. A Richter a múlt heti jó hírek ellenére 38 790 forinton állt, ami szintén 0,9 százalékos csökkenés, a Magyar Telekom csak két forinttal 575 forintra esett.

Az euró közel egy százalékkal, két-három forinttal lett drágább, 292 forint körül ingadozott a délelőtt során, a svájci frank 242, a dollár pedig 221,50 forint közelében volt ekkor. A forint most is az euróval együtt gyengült, a zloty és a cseh korona elmozdulása viszont sokkal kisebb mértékű volt.

Misik Sándor, a Solar Capital portfólió-kezelője szerint történelmi távlatokat is figyelembe véve rendkívüli mértékben erősödött a forint az elmúlt hetekben az euróhoz képest, miután a piac bizalmat adott a kormánynak egy gyorsan bekövetkező IMF-megállapodásra. Figyelembe véve a forint/euró árfolyam alakulásának néhány évnyi történetét, 30 forintos euróesés után komoly korrekció szokott következni. Így félő, hogy a 290 környékén tanyázó euró csak ez átmeneti állapot lesz, és érdemes felkészülni egy ismételt forint-gyengülésre. Ezt a cég részben statisztikai tényekre alapozza, részben pedig - több nemzetközi bankházzal egyetértve – arra számít, hogy az IMF megállapodás nem lesz egyszerű és gyors.

A gyengülés várható mértékéről megoszlanak a vélemények, de egy újabb 320-330 közötti árszint sem kizárt, amennyiben a piacon csalódást kelt az IMF tárgyalások előrehaladásának üteme. Ez a jelenlegi szinthez képest bő tíz százalékos euróemelkedést jelentene, ami a mai gazdasági helyzetben sok cég esetén a teljes profitvolumen eltűnését eredményezheti. Ezt a negatív hatást a cég szerint határidős vagy opciós euró-vételi pozícióval lehet kezelni, így az importőr kvázi fixálni tudja a maximális euró árat, amelyet majd a következő hónapok során beérkező import ellenértékeként kell kifizetnie.

További árfolyamok itt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG