<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy másfél hete indult macskás játék máris annyira népszerű lett, hogy lelassította az Ethereum nevű blokkláncot, a virtuális állatkák ára pedig az egekben van. A kártyaszerű cukiságok átlagosan 108 dollárért keltek el, “használtan” is legalább nyolc dollárt kérnek értük. Lehet, hogy a játékok miatt fogják az átlagemberek is megismerni a blokkláncot és a kriptodevizákat?

A virtuális fizetőeszközök mániájának közepette igen sok furcsaságra vevők az emberek, az egyik legújabb a “kriptomacskák” (Cryptokitties), amelyeket a BBC cikke virtuális Pokémon-kártyákhoz hasonlít. Ezeket azonban nemcsak egyszerűen gyűjteni, csereberélni lehet, mint egyes hagyományos kártyákat, hanem szaporítani is.

Miután saját “génjük” van, mintegy négymilliárd variációval, az állatok keresztezésével különleges példányok hozhatók létre. Szép pénzért adják őket a felhasználók, a szervező cég “piacterén” jelenleg a legolcsóbbakat nyolc dollár, a legdrágábbakat több tízezer dollár értékű etherért kínálják.

Cicák éterért

Az egész ugyanis főleg úgy került a gazdasági sajtóba, hogy az új macskamánia az Ethereum nevű, blokkláncon alapuló üzleti, tranzakciós rendszert, és annak fizetőeszközért, az ethert (éter) használja. Mivel nagyon népszerűvé vált, ezért az Ethereum legnagyobb vállalkozásává nőtte ki magát, olyannyira, hogy most az egész Ethereum-rendszert lelassította.

Okos szerződések

Az ethereum – az új és új rekordokat döntögető, exponenciálisan dráguló bitcointól eltérően – ugyanis nem egyszerűen fizetőeszköz, hanem egy egész üzleti rendszer, úgynevezett okos szerződésekkel. Ez garantálja, hogy csak a szerződés teljesítésekor történjen meg az ellenérték átadása, védi az eladókat és a vevőket is. (Másrészt valamilyen központi nyilvántartás helyett  decentralizált blokklánc rögzíti a tranzakciókat, rengeteg helyen nyilvántartva, így a manipulálásuk, törlésük lehetetlen.)

A 31 millió forintos macska

A digitális fizetőeszközök apostolai az Ethereum 2015-ös létrehozása óta azt prédikálják, hogy az a részvénytranzakciók, áruszállítások nyilvántartására tökéletes rendszer lesz. Erre mire használják most? Cicavásárlásra – jegyzi meg epésen a Bloomberg.

A napokban az ethereum-tranzakciók 11 százalékáért már a CyberKitties macskái voltak felelősek. Pedig a játék csak november 28-án indult. Az első egy hétben a szervező cég szerint 22 ezer virtuális állatkát adtak el hárommillió dollárért. Az átlagár 109 dollár körüli, de egy cica majdnem 118 ezer dolláron (31 millió forintért) cserélt gazdát. Csak számítógépes jelekként létező, virtuális valamiként ez érdekes teljesítmény.

Blokkláncot mindenkinek

Minden macskának saját “identitása” van, amelyet rögzítenek a blokkláncban, a rendszer felülírhatatlan digitális nyilvántartásában. A szervező cég képviselője szerint ez a játék hozzájárulhat ahhoz, hogy a blokkláncot a hétköznapi emberekkel is megismertessék.

A Bloomberg úgy fogalmaz, hogy a CryptoKitties az első igazán sikeres ethereum-alkalmazások egyike, és az első olyan, ami nem a kriptopénzek világához kapcsolódik. Az Ethereum-rendszert eddig főleg ICO-ok (Initial Coin Offering, kriptopénz-vállalkozások részesedéseinek) bonyolítására használták.

A második legnagyobb

Lehet, hogy az Ethereum a játékosok rendszere lesz? A Bloomberg szerint a kriptopénzek vevőinek nagy része azok közül kerül ki, akik már eleve játszanak a számítógépükön vagy a konzoljukon. A világ játékpiaca 110 milliárd dollár.

A Coinmarketcap.com oldal szerint a forgalomban levő összes bitcoin értéke már 270 milliárd dollár (új rekord mellett, 16 ezer dolláros darabonkénti árfolyamon), a második az ether, csaknem 42 milliárd dollárral.

(A Bitcoinról, az Ethereumról és az okos szerződésekről az Alapblog írt nemrég egy jól érthető magyarázatot.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG