TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly 122 százalékkal nőtt az Airbnb-vel Budapesten megszálló utazók száma, ez megegyezik a prágai adattal, jobb a bécsinél, de rosszabb a varsóinál és a krakkóinál. Ez már komoly létszámot, több százezer turistát jelent. Budapesten volt a szállások 77 százaléka, utána a Balaton és Pécs következett. A cég növekedése világszerte mellbevágó, de van, ahol az Airbnb mellett a hagyományos szállodaipar is szépen tudott nőni.

Mennyivel nőtt tavaly az Airbnb magyarországi tevékenysége? – kérdeztük a szobakiadókat és szállásbérlőket tömörítő nemzetközi vállalkozástól. A cég sajtórészlege szerint jelenleg 8137 kiadó szállásuk van Magyarországon, ebből 6290 Budapesten (ez 77 százalék). A két következő legfontosabb régió a Balaton és Pécs.

Tavaly 2014-hez képest 122 százalékkal, azaz több mint kétszeresére nőtt az Airbnb-vel Budapesten megszállt utasok száma, ami régiós összehasonlításban is erős adat. Prágában szintén 122 százalék volt ez a szám, Bécsben „csak” 104 százalék, Varsóban és Krakkóban 147-147 százalék. Az Airbnb érdemesnek tartotta megjegyezni, hogy a budapesti szállásainak 80 százaléka négy- vagy ötcsillagos színvonalú, ami nagyon jó eredmény és „azt mutatja, hogy a magyarok nagyon jók vendéglátásban”.

Sok az alvó szállásadó

Szeptember végi adatok szerint még csak 7100 körül volt az Airbnb-szállások száma Magyarországon, ennek mintegy háromnegyede, 5400 volt budapesti. Érdekes adat, hogy ebből csak 3300 szállás volt „aktív”, ami jelzi, hogy nem minden szobakiadó üzemel folyamatosan. Turizmusunk egy része nyilván erősen szezonális.

A 2014-es évben „több mint 150 ezer” utazó szállt meg Magyarországon az Airbnb-vel, amiből 138 ezer jutott Budapestre – tudtuk meg. Ebből egyszerű szorzással következne, hogy 2015-ben már 330 ezer felett volt a vendégek száma, igazán releváns adatokat azonban a vendégéjszakák és az elköltött pénz ismeretében kaphatnánk.

Ahol a hagyományos szállások tartják magukat

Az Airbnb Magyarországot a számok ismeretében a stabilan növekvő régiók között tartja számon, úgy tudjuk, ezért magyarul beszélő ügyfélszolgálati team-et is létrehozott korábban.

Ahogy nemrég írtuk, a magyarországi szállodások szerint az Airbnb tavaly öt százalékos forgalomkiesést okozott a hagyományos szálláshelyeknek és szállásközvetítőknek. Persze nyilván bevétel-növekedést a sok ingatlantulajdonos magánszemélynek vagy kisvállalkozónak. A jelenség egyébként nem törvényszerű: Amerikában is nagyon gyorsan tör előre az Airbnb, de a hagyományos hotelipar bevételei is növekedtek tavaly nyolc százalékkal, és ez az év is hasonlóan jó lehet.

Dolgoznak az adózáson

Az Airbnb kapcsán is gyakran előkerül a sok évtizedes panasz, hogy a magáningatlanjaikat kiadók nem mindig fizetnek adót, vagy nem minden adót fizetnek be. Ez külföldön sem lehet másképp: egy pár hetes hír szerint az Airbnb aláírta az első adó-megállapodását Firenzével, ami 11 millió dollár körüli bevételt jelenthet a városnak. Dániában pedig dolgoznak a módszeren, amivel a megosztáson alapuló (sharing economy) vállalkozásokat legalizálni lehet és az adót be lehet tőlük szedni.

 

„A hirdetés létrehozása ingyenes. Csak egy 3%-os szolgáltatási díjat kell fizetned, amikor visszaigazolsz egy foglalást” – írják az Airbnb szállásadóknak szóló oldalán. Ugyanitt Budapesten egy hét alatt 20 693, egy hónap alatt 88 683 forintot jeleznek előre átlagos keresményként egy szoba kiadásáért. (Nyilván az átlagtól való eltérések egészen nagyok is lehetnek.)

A szobakiadás joga

Ellentétben az Uberrel, amely a gépkocsik magánbérletére koncentrál, az Airbnb szálláskiadóit nehéz azzal vádolni, hogy nem felelnek meg a szükséges technikai, szakmai, biztonsági stb. feltételeknek, mint a taxizásnál. A szobakiadás ugyanis mindig is joga volt az ingatlantulajdonosoknak, még az úgynevezett szocializmusban is. Minimális feltételek mellett, különleges engedélyek nélkül lehetséges volt már az Airbnb megjelenése előtt is.

Világszerte tart az Airbnb kirobbanó formája

A nemzetközi statisztikák szerint az Airbnb-nek február 21-én már több mint 60 millió felhasználója volt, valószínűleg azokat számolták ide, akik legalább egyszer már utaztak a céggel. Csak 2015 nyarán 17 millió ember vette igénybe a szolgáltatást. A növekedés mellbevágó, 2012-ben 3 millió, a 2013-as évben 6, 2014-ben 16, 2015-ben pedig becslések szerint már 40 millió is lehetett a szolgáltatást igénybe vevők száma világszerte.

A szállásadók száma 640 ezer, a szállásoké mintegy kétmillió volt. A cég 172 országban volt jelen, még Kubában is. A „csúcsváros” egyébként Párizs, 40 ezer kiadó szállással, de szorongatja New York 36 ezer címmel. Érdekes módon Madridban nagyjából fele annyi, 3200 szállás van, mint Budapesten, Barcelonában viszont több mint kétszer annyi, 15 ezer.

A zártkörű társaság értékét 25 milliárd dollárra becsülik, a 2015-ös bevételét több mint 900 millió dollárra. A cég elképesztően hatékonynak tűnik, világszerte mindössze 2368, Európában csak 450 dolgozója van.

Szeptemberi adatok szerint a közel kétmillióból 3000 Airbnb-szállás hajón, 1400 várban, 620 fára épített lakhelyen, 270 szigeten, 50 világítótoronyban és 60 igluban (jégkunyhóban) volt megtalálható. Alkalmilag a jurta (nomád sátor) is előfordult, mint szálláshely, de olyan házat is lehetett bérelni, amely korábban egy televíziós horrorsorozat színhelye volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Személyes pénzügyek Sötét nyugdíjas évek várnak a katásokra?
Privátbankár.hu | 2020. október 6. 13:42
2021-től várhatóan jelentősen szigorodnak a kata-adózás feltételei, ezért manapság sokat hallani erről az adónemről. De hogyan hat mindez az így dolgozók nyugdíjára?  
Személyes pénzügyek Dízelesek, még péntek előtt tankoljatok!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 30. 10:49
Aznap ugyanis megdrágul a gázolaj. A benzin nem.
Friss
hírlevél