<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Tavaly 122 százalékkal nőtt az Airbnb-vel Budapesten megszálló utazók száma, ez megegyezik a prágai adattal, jobb a bécsinél, de rosszabb a varsóinál és a krakkóinál. Ez már komoly létszámot, több százezer turistát jelent. Budapesten volt a szállások 77 százaléka, utána a Balaton és Pécs következett. A cég növekedése világszerte mellbevágó, de van, ahol az Airbnb mellett a hagyományos szállodaipar is szépen tudott nőni.

Mennyivel nőtt tavaly az Airbnb magyarországi tevékenysége? – kérdeztük a szobakiadókat és szállásbérlőket tömörítő nemzetközi vállalkozástól. A cég sajtórészlege szerint jelenleg 8137 kiadó szállásuk van Magyarországon, ebből 6290 Budapesten (ez 77 százalék). A két következő legfontosabb régió a Balaton és Pécs.

Tavaly 2014-hez képest 122 százalékkal, azaz több mint kétszeresére nőtt az Airbnb-vel Budapesten megszállt utasok száma, ami régiós összehasonlításban is erős adat. Prágában szintén 122 százalék volt ez a szám, Bécsben „csak” 104 százalék, Varsóban és Krakkóban 147-147 százalék. Az Airbnb érdemesnek tartotta megjegyezni, hogy a budapesti szállásainak 80 százaléka négy- vagy ötcsillagos színvonalú, ami nagyon jó eredmény és „azt mutatja, hogy a magyarok nagyon jók vendéglátásban”.

Sok az alvó szállásadó

Szeptember végi adatok szerint még csak 7100 körül volt az Airbnb-szállások száma Magyarországon, ennek mintegy háromnegyede, 5400 volt budapesti. Érdekes adat, hogy ebből csak 3300 szállás volt „aktív”, ami jelzi, hogy nem minden szobakiadó üzemel folyamatosan. Turizmusunk egy része nyilván erősen szezonális.

A 2014-es évben „több mint 150 ezer” utazó szállt meg Magyarországon az Airbnb-vel, amiből 138 ezer jutott Budapestre – tudtuk meg. Ebből egyszerű szorzással következne, hogy 2015-ben már 330 ezer felett volt a vendégek száma, igazán releváns adatokat azonban a vendégéjszakák és az elköltött pénz ismeretében kaphatnánk.

Ahol a hagyományos szállások tartják magukat

Az Airbnb Magyarországot a számok ismeretében a stabilan növekvő régiók között tartja számon, úgy tudjuk, ezért magyarul beszélő ügyfélszolgálati team-et is létrehozott korábban.

Ahogy nemrég írtuk, a magyarországi szállodások szerint az Airbnb tavaly öt százalékos forgalomkiesést okozott a hagyományos szálláshelyeknek és szállásközvetítőknek. Persze nyilván bevétel-növekedést a sok ingatlantulajdonos magánszemélynek vagy kisvállalkozónak. A jelenség egyébként nem törvényszerű: Amerikában is nagyon gyorsan tör előre az Airbnb, de a hagyományos hotelipar bevételei is növekedtek tavaly nyolc százalékkal, és ez az év is hasonlóan jó lehet.

Dolgoznak az adózáson

Az Airbnb kapcsán is gyakran előkerül a sok évtizedes panasz, hogy a magáningatlanjaikat kiadók nem mindig fizetnek adót, vagy nem minden adót fizetnek be. Ez külföldön sem lehet másképp: egy pár hetes hír szerint az Airbnb aláírta az első adó-megállapodását Firenzével, ami 11 millió dollár körüli bevételt jelenthet a városnak. Dániában pedig dolgoznak a módszeren, amivel a megosztáson alapuló (sharing economy) vállalkozásokat legalizálni lehet és az adót be lehet tőlük szedni.

 

„A hirdetés létrehozása ingyenes. Csak egy 3%-os szolgáltatási díjat kell fizetned, amikor visszaigazolsz egy foglalást” – írják az Airbnb szállásadóknak szóló oldalán. Ugyanitt Budapesten egy hét alatt 20 693, egy hónap alatt 88 683 forintot jeleznek előre átlagos keresményként egy szoba kiadásáért. (Nyilván az átlagtól való eltérések egészen nagyok is lehetnek.)

A szobakiadás joga

Ellentétben az Uberrel, amely a gépkocsik magánbérletére koncentrál, az Airbnb szálláskiadóit nehéz azzal vádolni, hogy nem felelnek meg a szükséges technikai, szakmai, biztonsági stb. feltételeknek, mint a taxizásnál. A szobakiadás ugyanis mindig is joga volt az ingatlantulajdonosoknak, még az úgynevezett szocializmusban is. Minimális feltételek mellett, különleges engedélyek nélkül lehetséges volt már az Airbnb megjelenése előtt is.

Világszerte tart az Airbnb kirobbanó formája

A nemzetközi statisztikák szerint az Airbnb-nek február 21-én már több mint 60 millió felhasználója volt, valószínűleg azokat számolták ide, akik legalább egyszer már utaztak a céggel. Csak 2015 nyarán 17 millió ember vette igénybe a szolgáltatást. A növekedés mellbevágó, 2012-ben 3 millió, a 2013-as évben 6, 2014-ben 16, 2015-ben pedig becslések szerint már 40 millió is lehetett a szolgáltatást igénybe vevők száma világszerte.

A szállásadók száma 640 ezer, a szállásoké mintegy kétmillió volt. A cég 172 országban volt jelen, még Kubában is. A „csúcsváros” egyébként Párizs, 40 ezer kiadó szállással, de szorongatja New York 36 ezer címmel. Érdekes módon Madridban nagyjából fele annyi, 3200 szállás van, mint Budapesten, Barcelonában viszont több mint kétszer annyi, 15 ezer.

A zártkörű társaság értékét 25 milliárd dollárra becsülik, a 2015-ös bevételét több mint 900 millió dollárra. A cég elképesztően hatékonynak tűnik, világszerte mindössze 2368, Európában csak 450 dolgozója van.

Szeptemberi adatok szerint a közel kétmillióból 3000 Airbnb-szállás hajón, 1400 várban, 620 fára épített lakhelyen, 270 szigeten, 50 világítótoronyban és 60 igluban (jégkunyhóban) volt megtalálható. Alkalmilag a jurta (nomád sátor) is előfordult, mint szálláshely, de olyan házat is lehetett bérelni, amely korábban egy televíziós horrorsorozat színhelye volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG