3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar politikus ígérget, a nép örül és bízik. A kormányt megválasztják, megszorít, a nép csalódik. Majd négy év múlva kezdődik minden elölről. Megszakad végre ez a sorozat? Most vannak ennek jelei. Egy másik országban nem ennyire politikafüggő a hangulat.
(Kép forrása: MTI Fotó: Soós Lajos)

A magyar fogyasztói bizalomról szóló adatsorok meglepően nagy csúcsokat mutatnak Magyarországon a választások idején – ehhez csak fel kell rajzolni az OECD idősorát és bejelölni a választások idejét. Az 1994-es év óta mindig volt a választásoknál, egy-két hónappal előtte vagy utána nagy megugrás a fogyasztói optimizmusban, a két választás között, félidő környékén pedig egy vagy több csúnya hullámvölgy.

Nem csoda, korábban sok kormány, párt játszotta azt, hogy a választások előtt adott a népnek, lazított, népszerű intézkedéseket hozott – vagy ígért –, a választás után pedig kiderült, hogy „jaj milyen csúnya helyzetet örököltünk, megszorítások kellenek”. Lazítás, megszorítás, húzd meg, ereszd meg folyik már nagyjából a kilencvenes évek eleje óta. Érdekes, hogy a választók ezt mindig újra és újra beveszik.

Végre alig volt visszaesés

Most azonban némi változás látszik a helyzetben, a legutóbbi választás óta sokkal kevésbé esett vissza a fogyasztói bizalom, mint korábban, mondhatni, alig. Ráadásul most már a választás előtt több mint egy évvel, idén év elején is magasabban volt a fogyasztók kedve, mint a korábbi csúcsok közül többnél. Ha a következő, jövő tavasszal esedékes választásra is még bejelentenek egy-két népszerű lépést, a fogyasztói bizalom új csúcsra is ugorhat.

Erre magyarázat lehet az utóbbi pár évben tapasztalható viszonylag magas gazdasági növekedés, magas foglalkoztatás és a gyorsan növekvő bérek. (Valamint vélhetően az is, hogy az elégedetlenebbek közül sokan már elhagyták az országot.) Úgy tűnik, Magyarországon a politikai várakozások sokban befolyásolják a fogyasztói bizalmat, de a közelmúltbeli folyamatok is.

A németeknél minden más

Németországban más a helyzet, ott hol egybe esik a fogyasztói bizalom a választásokkal, hol nem. Most éppen egy csúcs közelében volt a mutató augusztusban (szeptember 24-én volt szavazás), de négy, nyolc vagy 12 éve nem így történt. Egyébként abban az országban is meglehetősen magas a fogyasztói bizalom történelmi összehasonlításban, korábbi rekordszintek, csúcsok közelében, így a magyar értéknek is lehet nemzetközi oka. Például a viszonylag jó európai gazdasági növekedés és a jó európai (német, osztrák, brit) munkaerőpiaci helyzet is begyűrűzhetett hozzánk.

Trumpra fel, Brexitre le

Más országokban is érdekes a fogyasztói bizalom és a választás kapcsolata, ezt az OECD oldalán meg lehet figyelni, le lehet kérdezni bármely országot. A USA-ban a novemberi választás után, kisebb mértékben talán előtte is nagyon megugrott a bizalom, vélhetően a sokat ígérő Trump elnök megválasztása miatt. Azóta viszont főleg lefelé csorog.

Az Egyesült Királyságban a Brexit padlóra küldte a fogyasztói bizalmat, és azóta is csak lejjebb süllyed, évek óta nem látott szintre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Infláció kontra magánorvos: van azért megoldás
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 12:57
Az egészségkasszák sikerként könyvelhetik el az elmúlt időszakot. A lakosság egyre tudatosabban kezeli az egészségügyi kiadásait, különösen a fiatalabb korosztály.
Személyes pénzügyek Zsugorflációra fukarfláció – hogyan lehet kiszúrni a rejtett áremelkedéseket?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 24. 17:05
Az azonos vagy emelkedő ár mellett kevesebbet tartalmazó csomagolások, a minőségrontás mint lopakodó áremeléses taktikák nemcsak Magyarországon okoznak gondot. A fogyasztóknak alaposan meg kell nézniük a csomagolások méretét és tartalmát, ha tisztán akarnak látni. Németországban és Franciaországban is központi téma ez.
Személyes pénzügyek Felértékelődött az öngondoskodás jelentősége
Natív tartalom | 2023. szeptember 22. 13:22
A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.
Személyes pénzügyek Már 20 millió forintot is át lehet utalni másodperceken belül, de mekkora ennek a költsége?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 22. 09:39
2023. szeptember 1-től kezdve már nem 10 millió, hanem 20 millió forint az azonnali utalás értékhatára, vagyis akár ekkora összeg is megérkezik a címzetthez 5 másodpercen belül. Ilyen nagy összegű utalásnak már jelentős költsége lehet, de a megfelelő bankszámlacsomag kiválasztásával akár díjmentesen is megoldható az utalás.
Személyes pénzügyek Milyen típusú jövedelmek fogadhatók el hitelfelvételnél?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 09:52
Minden pénzintézet számára az egyik legfontosabb garancia az általa nyújtott hitel visszafizetésére a jövedelem. Azonban nem minden jövedelem bír azonos súllyal, illetve a munkaviszony típusa és hossza is tényező a hiteligénylés elbírálásakor.
Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG