1p
Az államadósság elinflálása jelenthet kiutat a válságból a fejlett államoknak, ami a feltörekvőket akaszthatja meg. A bizonytalan világgazdaság ellenére Magyarország biztos pont, mert "20 éve dolgozunk rajta, hogy a falnak menjünk" - mondta Jaksity György.

Többször próbáltuk már meg eltemetni ezt a válságot, de úgy néz ki, a válság temet el minket - mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója a Pénztárkonferencia 2011 egyik előadójaként.

A fő problémát a fejlett államok magas eladósodottsága jelentette 2008-ban, amióta annyi történt csupán, hogy "jó focisa módjára" átpasszolták a problémát a gazdaság szereplői: a háztartások adósságát is az állam váltotta ki, növelve ezzel saját adósságszintjét. Az Egyesült Államok és az Unió adóssága is már a GDP 100%-a.


Lehetséges kiutak

Az első a lehetséges megoldások közül, hogy csoda történik - mondta Jaksity. "Erre amúgy nagy az igény" - tette hozzá mosolyogva. A második a "Münchausen-módszer", vagyis hogy kinőjük az adósságot - Jaksity szerint ennek nagyjából akkora a valószínűsége, mint a csodának. Hasonlóra pedig volt már példa, a háborús adósságok egy nagy részét az Egyesült Államok a GDP növekedéssel kinőtte (miközben az infláció sem szállt el). A szakember szerint kár most ezzel áltatnia magát bárkinek is - hiába számított erre korábban a magyar kormány is.

A harmadik lehetséges kiút a lassú adósságcsökkentés és ezzel párhuzamosan 0 közeli gazdasági növekedés - a politikai elit erre azonban lényegi érdekéből adódóan nem igazán hajlik.
A negyedik lehetséges kiút az adósság elinflálása - ez néz ki a legvalószínűbbnek, és ez lehet a leggyorsabb, leglátványosabb megoldás is. Történelmi példák sora szól a magas adósság elinflálásáról, a pun háborúktól kezdve egészen az 1923-as nagy, német szuperinflációig, nem is beszélve a 1946-os magyar hiperinflációról - mondta Jaksity, aki szerint a '46-os példa is jól mutatja, hogy a "gazdasági problémák alternatív" megoldásában már akkor az "élmezőnyhöz" tartoztunk.

A fejlődök is megérzik a fejlett államok inflálásra építő gazdaságpolitikáját, épp a szegényebb rétegek által fogyasztott cikkek árának emelkedése miatt. Nem véletlen, hogy az arab tavasz épp 2011-ben robbant ki, a tuniszi és egyiptomi zavargások kezdete is nagyban a magas élelmiszeráraknak köszönhető, mely kiélezte a társadalmi feszültségeket.

Európa nagy bajban

Jaksity szerint az államadósságot mindenképpen csökkenteni kell, de a különböző kormányoknak ebben a kérdésben nem ugyanakkora a mozgástere. A központosítás mértéke Európában a központi költségvetéseket elnézve háromszor akkora mint az Egyesült Államokban - így tehát Washingtonban sokkal nagyobb a tér az adósságcsökkentésre.
Jaksity szerint Európa komoly gondok előtt áll, nem sokáig lesz igaz az, hogy az Egyesült Államok adóssága nagyobb, mint Európáé, és hamarosan az EKB is megismerkedhet azzal, hogy milyen felpörgetni a pénznyomdát, hiába próbál a központi bank egyelőre eredeti szerepelfogásához - az árstabilitás fenntartása - ragaszkodni. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ráadásul nem is működtet pénznyomdát, meglehet a QE3-program beindítására nagy "nyitottságot" mutat.

Az egyetlen biztos pont: Magyarország

"A világ egyetlen biztos pontja Magyarország, falnak megyünk és ezért 20 éve mindent meg is teszünk" - mondta Jaksity György. A 2000-es "idilli" években közepes mértékű növekedést tudtunk felmutatni, akárcsak a régió más országa. Csakhogy nálunk ez magas államadóssággal és inflációval párosult, a gazdaságunk instabil és rossz szerkezetű, konjunturális helyzetünk nagyon gyenge. Az inflálást pedig évek óta gyakoroljuk - vont mérleget a magyar gazdaság két évtizedéről a szakember.

"Az államháztartási egyenleg mindig is erősen negatív volt, és annak sem örülhetünk igazán, hogy ma már nem vagyunk az ikerdeficit országa, hiszen a folyó fizetési mérleg pozitív, de ez a nagyon alacsony importnak, nem pedig a kimagaslóan jó exportnak köszönhető" - így Jaksity.

Az államadósság csökkenése nem igaz - mivel a nemzetközi eladósodottságunk nagyon magas, az árfolyammozgások miatt 80% körül lesz az államadósság szintje, ami a következő években ezalatt maradhat majd 1-2%-kal Jaksity szerint. Mindezt pedig tetézi, hogy a versenyképességünk alacsony, a munkanélküliség pedig stabilan magas szinten van.

Jól látszik, hogy a régió országai közül Magyarország szenvedi meg legjobban a kríziseket, amikor pedig már versenytársaink a növekedési szakaszba lépnek, mi futunk önmagunk után. Nem kecsegtet ez semmi jóval a jövőre nézve.

Ki tudja elinflálni az adósságát?

Ha hiszünk a nagy befektetési guruknak (Rogoffnak, Fabernek), akkor ez a válság nem egy újabb szakasza a 2008-asnak, hanem még mindig ugyanaz a krízis, melyet a nagy országok "inflálási" versennyel fognak kezelni. Japán ezt évek óta csinálja, hamarosan Európának sem lesz más választás, az USA pedig igen közel van hozzá, miközben a Bank of England már jó egy éve beindította a pénznyomdát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG