<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A legalább 30 millió dollárnyi vagyont befektető amerikai családok megkérdezésével készült felmérés szerint a gazdagok defenzívek, előnyben részesítik a vagyon biztonságos megőrzését a gyarapítással szemben az idén. Elfordulnak a nyilvános tőkepiacoktól, a zárt körű társaságokat kedvelik inkább, amelyeken keresztül főleg aranyat, műkincseket, termőföldet vásárolnak.

A gazdag amerikai családok 2011-ben mintegy 4,9 százalékos hozamot értek el befektetéseiken, szemben a 2010-es 11,3 százalékkal, míg azonban  teljesítményük 2010-ben elmaradt az S&P 500 index 13 százalékától, tavalya meghaladta azt, a részvényindex ugyanis csak 2,1 százalékkal ment fel – írja a Wall Street Journal blogja az Institute for Private Investors kutatóintézet tanulmányát idézve. A nagy kérdés azonban az, hogy ez a réteg, amelynek tőkeerejénél fogva hatalmas befolyása van a piacokra, mibe fog fektetni ebben az évben.

(Fotó: Sxc.hu)

A felmérés szerint a gazdagok alapvetően pozitív teljesítményt várnak a tőkepiacoktól, az S&P 500 ezévi emelkedését például átlagosan 6,4 százalékra becsülik. Ám az USA-t inkább alulteljesítőnek tartják, és 44 százalékuk a nemzetközi részvénypiacokon fektetne be, ami egyébként jóval kevesebb, mint az egy évvel korábbi 64 százalék. Ami igazán tetszik nekik idén, az az árupiac, az ingatlanpiac, a zárt körű társaságok és a készpénz. Árupiacokon 48, ingatlanpiacon 45 százalékuk tervez befektetést, és csak 36 százalékuk szeretné csökkenteni készpénzkészleteit.

A megkérdezettek több mint fele szeretne zárt körű társaságokba fektetni, és inkább ezeken keresztül részesedni olyan kézzelfogható, materiális javak jövőbeli áralakulásából, mint az arany, a termőföld és a műkincs. A nyilvános tőkepiacból, a pénzügyi eszközökből, a komplikált kereskedési stratégiákból a jelek szerint kevésbé kérnek. A lényeg számukra most a vagyon értékének megőrzése, a gyarapítás háttérbe szorul.

A Reuters korábbi cikke szerint az amerikai vagyonosak ősszel is nagyon aggódtak a válság és az infláció miatt. Vagyonuk megőrézésre koncentráltak, és privátbanki vagyonkezelők szerint nagyon kapósak voltak a számukra összeállított úgynevezett katasztrófa-portfóliók. Egy tipikus katasztrófa-portfólió harmada aranyból áll, harmada multinacionális, tehát nemzetközileg több lábon álló, defenzív jellegű blue chip-részvényekből, harmada pedig ultrabiztonságos fejlett országok állampapírjaiból. Más vagyonkezelők egyszerűen a részvények alulsúlyozását és a készpénz felülsúlyozását ajánlották nekik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG