<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Miután tegnap bemutattuk, mekkora a nyugdíjemelés Németországban, Romániában és több más európai országban, most lesz szó Ausztriáról, ahol nagyon sok magyar dolgozik és sokan vélhetően ott is fognak nyugdíjba menni. Valamint Szerbiáról, a görögök világrekord nyugdíjcsökkentés-sorozatáról és Berlusconi kutyás nyugdíjasairól is.
(Fotó: Pixabay)

Ausztriában az idén a PVOE nyugdíjas-szövetség összefoglalója szerint sávosan emelkedtek a nyugdíjak, bruttó 1500 eurós nyugdíjig 2,2 százalékkal. Az 1500 és 2000 euró közötti sávban fix 33 euróval (10 300 forinttal), a 2000-3355 eurós sávban 1,6 százalékkal nőttek.

Afelett pedig fokozatosan nullára csökken az emelés, 4980 eurónál fogy el teljesen. A kisnyugdíjasok számára fizetett kiegyenlítő nyugdíjkiegészítést (Ausgleichszulage) 2,2 százalékkal emelik.

Az emelést egyébként a szabályok szerint alapvetően a 2016 augusztustól 2017 júliusig terjedő infláció alapján kellett volna megállapítani, ami a szervezet szerint 1,6 százalék volt. Valószínűleg a közelgő választásokra tekintettel, politikai okokból azonban már augusztusban úgy döntött a kormány, hogy a kisebb nyugdíjaknál magasabb, 2,2 százalékos emelést alkalmaz.

(Forrás: PVOE)

Irigylik a sógorokat

Ausztriában a nyugdíjak annyira magasnak számítanak, hogy a németek is komolyan irigylik őket. (Tegnapi cikkünk német, szlovák, román és más nyugdíjakról itt olvasható.) Igaz, a nyugdíjjárulék is magasabb, és gyakori vita van arról, hogy a jelenlegi rendszer egyáltalán fenntartható-e, és meddig.

Az új jobboldali koalíciós kormány mindenesetre szintén céljai közé vette a nyugdíjasok sorsát, az időskori szegénység visszaszorítását. Ezért többek között az idén az említett kisnyugdíj-kiegészítéssel az egyedül állók 909,42 eurós, a házaspárok 1363,52 eurós jövedelemhez kell jussanak. (Ez jelenleg 284 200, illetve 426 100 forint.) A Die Presse című lap szerint egyébként 2016-ban 211 ezren részesültek ebből a nyugdíjkiegészítésből.

Ezt tervezi a kormány

Az új kormány azt tervezi, hogy 30 szolgálati év után 1000, 40 év után 1200 euróra emeli a minimálnyugdíjat. (Családoknál 1500-ra.) Fokozottabban támogatnák a családtagjaikat ápolókat is, hogy az idősotthonokat kiváltsák.

Eközben Magyarországon

Nálunk 2018. január 1-től három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az infláció pedig 2017-ben éves átlagban 2,4 százalék volt. Erre az évre magasabb, 2,5-3,0 százalék közötti hazai inflációs becslések vannak.

Ha azt kérdezzük, mennyi a nyugdíj, kérdés, mit nevezünk annak. A kissé elavult 2017 közepi hivatalos államkincstári adatok szerint az öregségi nyugdíj átlaga – különböző kiegészítőkkel együtt – 124 278 forint volt. Ilyet kapott kétmillió 22 ezer ember, mások – például rokkantsági, özvegyi, szülői ellátásokon keresztül – általában ennél jóval kevesebbet, ami újabb közel 600 ezer ember. Az összes ellátás átlaga így csak 112 415 forint.

Ausztriában a nyugdíjkorhatár 65 év, de a valóságban sokan előbb mennek nyugdíjba. Gondolkodnak, hogyan lehetne az aktív éveket növelni, tovább a munkaerő-piacon tartani az embereket.

Felengedett a szerb vezetés

Szerbia különleges eset. Itt 2014-ben a közszférában a fizetéseket tíz százalékkal, a nyugdíjakat pedig 22 százalékkal csökkentették, majd befagyasztották az IMF-el kötött megállapodás alapján –– írja az osztrák Die Presse. Az igazságszolgáltatásban, az oktatásban, a rendőrségnél, katonaságnál azonban az idén év elejétől 10, az állami hivatalnokoknál pedig 5 százalékos béremelés volt.

A VajdaságMA délvidéki hírportál az őszi döntést követő cikke szerint a nyugdíjak is öt százalékkal növekedtek, így a 23 822 dináros átlagnyugdíj 1141 dinárral lett nagyobb. (Az így adódó 24 963 dinár az MNB tegnapi 2,64-es középárfolyama szerint 65 900 forint.) Emellett a közel 1,7 millió nyugdíjas novemberben 5000 dináros – 13 200 forintos – egyszeri segélyt kapott.

Idén is nagy emelés

A szabadkai Pannon RTV szerint 2018 végégig a közszférában dolgozók fizetései és a nyugdíjak 10 és 12 százalékkal emelkednek majd. Ezt nyilatkozta ugyanis Aleksandar Vučić a Happy televízió vendégeként februárban. (Vučić 2014-től 2017-ig Szerbia miniszterelnöke, 2017-től köztársasági elnöke – a szerk.) Egy március eleji hír szerint már szeptember 1-től jöhet az emelés.

Belusconi kutyákkal alakít

“Kutyaeledel, műfogsor és 1000 euró nyugdíj” volt a március eleji olaszországi választások előtt a Die Zeit német lap cikkének címe. Szerintük a választási kampány teljesen az irreális ígéretek irányába ment át, a választók és a politikusok nem vették egymást komolyan.

A címben említett ígéreteket, plusz például ingyen állatorvost egyébként Silvio Berlusconi tette. Szerinte ugyanis a kutyás nyugdíjasok boldogabbak, mint a többi. De más politikusok is nyugdíj-emeléssel és nyugdíjkorhatár-csökkentéssel kampányoltak. Ugyanakkor Olaszországban a nagycsaládok szerepe az idősgondozásban még mindig nagy – írta a német lap.

23 nyugdíjcsökkentés hét év alatt

Olaszországban nemrég a nyugdíjkorhatár emeléséről határoztak, a választási ígéretek között ennek a visszacsinálása is szerepel. A brit Express.co.uk szerint az ország költségvetésének 16 százalékát fordítja állami nyugdíjakra, ami a második legnagyobb érték Görögország után.

Görögországban nem a nyugdíjemelésről szólnak a hírek – már hét szűk esztendeje. A német nyelvű Griechenland-blog.gr listája szerint ez idő alatt 23 (!) darab nyugdíjcsökkentés volt, ami körülbelül 50 százalékkal, tehát felükre hozta le a nyugdíjakat. (Más becslések ezt 40 százalékra teszik.)

A görög átlag még magas?

Csakhogy az átlagos adózás előtti nyugdíjak (öregségi, rokkantsági stb.) átlaga még mindig 723,45 euró a tavaly augusztusi adatok szerint, ami 226 ezer forint, a magyarországi nyugdíjak közel kétszerese. Ha ebből lejön adó, és figyelembe vesszük az eltérő árszínvonalat, akkor is lehet, hogy a görög nyugdíjasok még mindig jobb helyzetben vannak, mint a magyarok.

Árnyalja a képet, hogy a görög öregségi nyugdíjra leszűkítve az ennél magasabb, 817,24 euró volt, de a medián csak 661,43 euró (207 ezer forint). Ez azt jelzi, hogy sok kiemelkedően magas nyugdíj húzza fel az átlagot, a többség az alatti összeget kap. A szegénység még nagyobb. (A medián középérték, aminél a személyek fele többet, fele kevesebbet kap. Sokszor reálisabb, mert nem torzítják úgy a kiemelkedő értékek, mint az átlagot.)

Lengyel barátaink veszekszenek

Nem sikerült megállapítanunk, mennyivel változtak a nyugdíjak Lengyelországban mostanában, a legfrissebb hivatalos statisztikájuk 2016-os. Csak azt, hogy a kormány idén is növeli a nyugdíjakra fordított költségvetési kiadásokat. Tavaly csökkentették a nyugdíjkorhatárt – nagyjából az egész világgal szembe menve, visszacsinálva egy korábbi reformot –, idén pedig újfajta, vállalati jellegű nyugdíjtakarékossági pillér tervével álltak elő.

(Egy több kelet-közép-európai országot és nyolc évet felölelő kutatásról itt számoltunk be, annak alapján Magyarország inkább elmaradt versenytársaitól.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Személyes pénzügyek Csökkentek a kgfb-díjak, különösen Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:24
Kilenc százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.
Személyes pénzügyek Meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot - feltételekkel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 14:09
A Világgazdaság értesülése szerint jövő nyár közepéig marad, de csak négyféle pályázó igényelheti a moratóriumban való megmaradást.
Személyes pénzügyek Tíz éve nem kerültek olyan sokba a viharkárok az országban, mint idén
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 10:28
2010 óta, amióta a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegzi a május 1 - augusztus 31 közötti viharszezon okozta kárkifizetéseket, egyedül a kiindulási évben fizettek ki többet a társaságok, mint idén.
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett a 200 ezresnél is magasabb minimálbér kell Parragh László szerint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 3. 10:42
Az MKIK-elnök úgy véli, a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos