<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután tegnap bemutattuk, mekkora a nyugdíjemelés Németországban, Romániában és több más európai országban, most lesz szó Ausztriáról, ahol nagyon sok magyar dolgozik és sokan vélhetően ott is fognak nyugdíjba menni. Valamint Szerbiáról, a görögök világrekord nyugdíjcsökkentés-sorozatáról és Berlusconi kutyás nyugdíjasairól is.
(Fotó: Pixabay)

Ausztriában az idén a PVOE nyugdíjas-szövetség összefoglalója szerint sávosan emelkedtek a nyugdíjak, bruttó 1500 eurós nyugdíjig 2,2 százalékkal. Az 1500 és 2000 euró közötti sávban fix 33 euróval (10 300 forinttal), a 2000-3355 eurós sávban 1,6 százalékkal nőttek.

Afelett pedig fokozatosan nullára csökken az emelés, 4980 eurónál fogy el teljesen. A kisnyugdíjasok számára fizetett kiegyenlítő nyugdíjkiegészítést (Ausgleichszulage) 2,2 százalékkal emelik.

Az emelést egyébként a szabályok szerint alapvetően a 2016 augusztustól 2017 júliusig terjedő infláció alapján kellett volna megállapítani, ami a szervezet szerint 1,6 százalék volt. Valószínűleg a közelgő választásokra tekintettel, politikai okokból azonban már augusztusban úgy döntött a kormány, hogy a kisebb nyugdíjaknál magasabb, 2,2 százalékos emelést alkalmaz.

(Forrás: PVOE)

Irigylik a sógorokat

Ausztriában a nyugdíjak annyira magasnak számítanak, hogy a németek is komolyan irigylik őket. (Tegnapi cikkünk német, szlovák, román és más nyugdíjakról itt olvasható.) Igaz, a nyugdíjjárulék is magasabb, és gyakori vita van arról, hogy a jelenlegi rendszer egyáltalán fenntartható-e, és meddig.

Az új jobboldali koalíciós kormány mindenesetre szintén céljai közé vette a nyugdíjasok sorsát, az időskori szegénység visszaszorítását. Ezért többek között az idén az említett kisnyugdíj-kiegészítéssel az egyedül állók 909,42 eurós, a házaspárok 1363,52 eurós jövedelemhez kell jussanak. (Ez jelenleg 284 200, illetve 426 100 forint.) A Die Presse című lap szerint egyébként 2016-ban 211 ezren részesültek ebből a nyugdíjkiegészítésből.

Ezt tervezi a kormány

Az új kormány azt tervezi, hogy 30 szolgálati év után 1000, 40 év után 1200 euróra emeli a minimálnyugdíjat. (Családoknál 1500-ra.) Fokozottabban támogatnák a családtagjaikat ápolókat is, hogy az idősotthonokat kiváltsák.

Eközben Magyarországon

Nálunk 2018. január 1-től három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az infláció pedig 2017-ben éves átlagban 2,4 százalék volt. Erre az évre magasabb, 2,5-3,0 százalék közötti hazai inflációs becslések vannak.

Ha azt kérdezzük, mennyi a nyugdíj, kérdés, mit nevezünk annak. A kissé elavult 2017 közepi hivatalos államkincstári adatok szerint az öregségi nyugdíj átlaga – különböző kiegészítőkkel együtt – 124 278 forint volt. Ilyet kapott kétmillió 22 ezer ember, mások – például rokkantsági, özvegyi, szülői ellátásokon keresztül – általában ennél jóval kevesebbet, ami újabb közel 600 ezer ember. Az összes ellátás átlaga így csak 112 415 forint.

Ausztriában a nyugdíjkorhatár 65 év, de a valóságban sokan előbb mennek nyugdíjba. Gondolkodnak, hogyan lehetne az aktív éveket növelni, tovább a munkaerő-piacon tartani az embereket.

Felengedett a szerb vezetés

Szerbia különleges eset. Itt 2014-ben a közszférában a fizetéseket tíz százalékkal, a nyugdíjakat pedig 22 százalékkal csökkentették, majd befagyasztották az IMF-el kötött megállapodás alapján –– írja az osztrák Die Presse. Az igazságszolgáltatásban, az oktatásban, a rendőrségnél, katonaságnál azonban az idén év elejétől 10, az állami hivatalnokoknál pedig 5 százalékos béremelés volt.

A VajdaságMA délvidéki hírportál az őszi döntést követő cikke szerint a nyugdíjak is öt százalékkal növekedtek, így a 23 822 dináros átlagnyugdíj 1141 dinárral lett nagyobb. (Az így adódó 24 963 dinár az MNB tegnapi 2,64-es középárfolyama szerint 65 900 forint.) Emellett a közel 1,7 millió nyugdíjas novemberben 5000 dináros – 13 200 forintos – egyszeri segélyt kapott.

Idén is nagy emelés

A szabadkai Pannon RTV szerint 2018 végégig a közszférában dolgozók fizetései és a nyugdíjak 10 és 12 százalékkal emelkednek majd. Ezt nyilatkozta ugyanis Aleksandar Vučić a Happy televízió vendégeként februárban. (Vučić 2014-től 2017-ig Szerbia miniszterelnöke, 2017-től köztársasági elnöke – a szerk.) Egy március eleji hír szerint már szeptember 1-től jöhet az emelés.

Belusconi kutyákkal alakít

“Kutyaeledel, műfogsor és 1000 euró nyugdíj” volt a március eleji olaszországi választások előtt a Die Zeit német lap cikkének címe. Szerintük a választási kampány teljesen az irreális ígéretek irányába ment át, a választók és a politikusok nem vették egymást komolyan.

A címben említett ígéreteket, plusz például ingyen állatorvost egyébként Silvio Berlusconi tette. Szerinte ugyanis a kutyás nyugdíjasok boldogabbak, mint a többi. De más politikusok is nyugdíj-emeléssel és nyugdíjkorhatár-csökkentéssel kampányoltak. Ugyanakkor Olaszországban a nagycsaládok szerepe az idősgondozásban még mindig nagy – írta a német lap.

23 nyugdíjcsökkentés hét év alatt

Olaszországban nemrég a nyugdíjkorhatár emeléséről határoztak, a választási ígéretek között ennek a visszacsinálása is szerepel. A brit Express.co.uk szerint az ország költségvetésének 16 százalékát fordítja állami nyugdíjakra, ami a második legnagyobb érték Görögország után.

Görögországban nem a nyugdíjemelésről szólnak a hírek – már hét szűk esztendeje. A német nyelvű Griechenland-blog.gr listája szerint ez idő alatt 23 (!) darab nyugdíjcsökkentés volt, ami körülbelül 50 százalékkal, tehát felükre hozta le a nyugdíjakat. (Más becslések ezt 40 százalékra teszik.)

A görög átlag még magas?

Csakhogy az átlagos adózás előtti nyugdíjak (öregségi, rokkantsági stb.) átlaga még mindig 723,45 euró a tavaly augusztusi adatok szerint, ami 226 ezer forint, a magyarországi nyugdíjak közel kétszerese. Ha ebből lejön adó, és figyelembe vesszük az eltérő árszínvonalat, akkor is lehet, hogy a görög nyugdíjasok még mindig jobb helyzetben vannak, mint a magyarok.

Árnyalja a képet, hogy a görög öregségi nyugdíjra leszűkítve az ennél magasabb, 817,24 euró volt, de a medián csak 661,43 euró (207 ezer forint). Ez azt jelzi, hogy sok kiemelkedően magas nyugdíj húzza fel az átlagot, a többség az alatti összeget kap. A szegénység még nagyobb. (A medián középérték, aminél a személyek fele többet, fele kevesebbet kap. Sokszor reálisabb, mert nem torzítják úgy a kiemelkedő értékek, mint az átlagot.)

Lengyel barátaink veszekszenek

Nem sikerült megállapítanunk, mennyivel változtak a nyugdíjak Lengyelországban mostanában, a legfrissebb hivatalos statisztikájuk 2016-os. Csak azt, hogy a kormány idén is növeli a nyugdíjakra fordított költségvetési kiadásokat. Tavaly csökkentették a nyugdíjkorhatárt – nagyjából az egész világgal szembe menve, visszacsinálva egy korábbi reformot –, idén pedig újfajta, vállalati jellegű nyugdíjtakarékossági pillér tervével álltak elő.

(Egy több kelet-közép-európai országot és nyolc évet felölelő kutatásról itt számoltunk be, annak alapján Magyarország inkább elmaradt versenytársaitól.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
hírlevél
Ingatlantájoló