TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miután tegnap bemutattuk, mekkora a nyugdíjemelés Németországban, Romániában és több más európai országban, most lesz szó Ausztriáról, ahol nagyon sok magyar dolgozik és sokan vélhetően ott is fognak nyugdíjba menni. Valamint Szerbiáról, a görögök világrekord nyugdíjcsökkentés-sorozatáról és Berlusconi kutyás nyugdíjasairól is.
(Fotó: Pixabay)

Ausztriában az idén a PVOE nyugdíjas-szövetség összefoglalója szerint sávosan emelkedtek a nyugdíjak, bruttó 1500 eurós nyugdíjig 2,2 százalékkal. Az 1500 és 2000 euró közötti sávban fix 33 euróval (10 300 forinttal), a 2000-3355 eurós sávban 1,6 százalékkal nőttek.

Afelett pedig fokozatosan nullára csökken az emelés, 4980 eurónál fogy el teljesen. A kisnyugdíjasok számára fizetett kiegyenlítő nyugdíjkiegészítést (Ausgleichszulage) 2,2 százalékkal emelik.

Az emelést egyébként a szabályok szerint alapvetően a 2016 augusztustól 2017 júliusig terjedő infláció alapján kellett volna megállapítani, ami a szervezet szerint 1,6 százalék volt. Valószínűleg a közelgő választásokra tekintettel, politikai okokból azonban már augusztusban úgy döntött a kormány, hogy a kisebb nyugdíjaknál magasabb, 2,2 százalékos emelést alkalmaz.

(Forrás: PVOE)

Irigylik a sógorokat

Ausztriában a nyugdíjak annyira magasnak számítanak, hogy a németek is komolyan irigylik őket. (Tegnapi cikkünk német, szlovák, román és más nyugdíjakról itt olvasható.) Igaz, a nyugdíjjárulék is magasabb, és gyakori vita van arról, hogy a jelenlegi rendszer egyáltalán fenntartható-e, és meddig.

Az új jobboldali koalíciós kormány mindenesetre szintén céljai közé vette a nyugdíjasok sorsát, az időskori szegénység visszaszorítását. Ezért többek között az idén az említett kisnyugdíj-kiegészítéssel az egyedül állók 909,42 eurós, a házaspárok 1363,52 eurós jövedelemhez kell jussanak. (Ez jelenleg 284 200, illetve 426 100 forint.) A Die Presse című lap szerint egyébként 2016-ban 211 ezren részesültek ebből a nyugdíjkiegészítésből.

Ezt tervezi a kormány

Az új kormány azt tervezi, hogy 30 szolgálati év után 1000, 40 év után 1200 euróra emeli a minimálnyugdíjat. (Családoknál 1500-ra.) Fokozottabban támogatnák a családtagjaikat ápolókat is, hogy az idősotthonokat kiváltsák.

Eközben Magyarországon

Nálunk 2018. január 1-től három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az infláció pedig 2017-ben éves átlagban 2,4 százalék volt. Erre az évre magasabb, 2,5-3,0 százalék közötti hazai inflációs becslések vannak.

Ha azt kérdezzük, mennyi a nyugdíj, kérdés, mit nevezünk annak. A kissé elavult 2017 közepi hivatalos államkincstári adatok szerint az öregségi nyugdíj átlaga – különböző kiegészítőkkel együtt – 124 278 forint volt. Ilyet kapott kétmillió 22 ezer ember, mások – például rokkantsági, özvegyi, szülői ellátásokon keresztül – általában ennél jóval kevesebbet, ami újabb közel 600 ezer ember. Az összes ellátás átlaga így csak 112 415 forint.

Ausztriában a nyugdíjkorhatár 65 év, de a valóságban sokan előbb mennek nyugdíjba. Gondolkodnak, hogyan lehetne az aktív éveket növelni, tovább a munkaerő-piacon tartani az embereket.

Felengedett a szerb vezetés

Szerbia különleges eset. Itt 2014-ben a közszférában a fizetéseket tíz százalékkal, a nyugdíjakat pedig 22 százalékkal csökkentették, majd befagyasztották az IMF-el kötött megállapodás alapján –– írja az osztrák Die Presse. Az igazságszolgáltatásban, az oktatásban, a rendőrségnél, katonaságnál azonban az idén év elejétől 10, az állami hivatalnokoknál pedig 5 százalékos béremelés volt.

A VajdaságMA délvidéki hírportál az őszi döntést követő cikke szerint a nyugdíjak is öt százalékkal növekedtek, így a 23 822 dináros átlagnyugdíj 1141 dinárral lett nagyobb. (Az így adódó 24 963 dinár az MNB tegnapi 2,64-es középárfolyama szerint 65 900 forint.) Emellett a közel 1,7 millió nyugdíjas novemberben 5000 dináros – 13 200 forintos – egyszeri segélyt kapott.

Idén is nagy emelés

A szabadkai Pannon RTV szerint 2018 végégig a közszférában dolgozók fizetései és a nyugdíjak 10 és 12 százalékkal emelkednek majd. Ezt nyilatkozta ugyanis Aleksandar Vučić a Happy televízió vendégeként februárban. (Vučić 2014-től 2017-ig Szerbia miniszterelnöke, 2017-től köztársasági elnöke – a szerk.) Egy március eleji hír szerint már szeptember 1-től jöhet az emelés.

Belusconi kutyákkal alakít

“Kutyaeledel, műfogsor és 1000 euró nyugdíj” volt a március eleji olaszországi választások előtt a Die Zeit német lap cikkének címe. Szerintük a választási kampány teljesen az irreális ígéretek irányába ment át, a választók és a politikusok nem vették egymást komolyan.

A címben említett ígéreteket, plusz például ingyen állatorvost egyébként Silvio Berlusconi tette. Szerinte ugyanis a kutyás nyugdíjasok boldogabbak, mint a többi. De más politikusok is nyugdíj-emeléssel és nyugdíjkorhatár-csökkentéssel kampányoltak. Ugyanakkor Olaszországban a nagycsaládok szerepe az idősgondozásban még mindig nagy – írta a német lap.

23 nyugdíjcsökkentés hét év alatt

Olaszországban nemrég a nyugdíjkorhatár emeléséről határoztak, a választási ígéretek között ennek a visszacsinálása is szerepel. A brit Express.co.uk szerint az ország költségvetésének 16 százalékát fordítja állami nyugdíjakra, ami a második legnagyobb érték Görögország után.

Görögországban nem a nyugdíjemelésről szólnak a hírek – már hét szűk esztendeje. A német nyelvű Griechenland-blog.gr listája szerint ez idő alatt 23 (!) darab nyugdíjcsökkentés volt, ami körülbelül 50 százalékkal, tehát felükre hozta le a nyugdíjakat. (Más becslések ezt 40 százalékra teszik.)

A görög átlag még magas?

Csakhogy az átlagos adózás előtti nyugdíjak (öregségi, rokkantsági stb.) átlaga még mindig 723,45 euró a tavaly augusztusi adatok szerint, ami 226 ezer forint, a magyarországi nyugdíjak közel kétszerese. Ha ebből lejön adó, és figyelembe vesszük az eltérő árszínvonalat, akkor is lehet, hogy a görög nyugdíjasok még mindig jobb helyzetben vannak, mint a magyarok.

Árnyalja a képet, hogy a görög öregségi nyugdíjra leszűkítve az ennél magasabb, 817,24 euró volt, de a medián csak 661,43 euró (207 ezer forint). Ez azt jelzi, hogy sok kiemelkedően magas nyugdíj húzza fel az átlagot, a többség az alatti összeget kap. A szegénység még nagyobb. (A medián középérték, aminél a személyek fele többet, fele kevesebbet kap. Sokszor reálisabb, mert nem torzítják úgy a kiemelkedő értékek, mint az átlagot.)

Lengyel barátaink veszekszenek

Nem sikerült megállapítanunk, mennyivel változtak a nyugdíjak Lengyelországban mostanában, a legfrissebb hivatalos statisztikájuk 2016-os. Csak azt, hogy a kormány idén is növeli a nyugdíjakra fordított költségvetési kiadásokat. Tavaly csökkentették a nyugdíjkorhatárt – nagyjából az egész világgal szembe menve, visszacsinálva egy korábbi reformot –, idén pedig újfajta, vállalati jellegű nyugdíjtakarékossági pillér tervével álltak elő.

(Egy több kelet-közép-európai országot és nyolc évet felölelő kutatásról itt számoltunk be, annak alapján Magyarország inkább elmaradt versenytársaitól.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre számítson, ha most bankba megy Magyarországon!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 17:35
Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, műanyag plexi és az online ügyintézés fejlesztése - így készült fel a bankok többsége a koronavírus-járvány második hullámára. A Bank360.hu pénzügyi szakportál a járványra való felkészüléséről, ezzel összhangban pedig az online hitelügyintézés lehetőségéről kérdezte a bankokat.
Személyes pénzügyek Elveszítem a munkámat, most mi lesz? Van segítség, de még időben kell lépni!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 26. 12:03
Kevés nagyobb érvágás van egy család életében, mint a munkanélküliség. Az elapadó bevételek az élet minden területére kihatnak. A koronavírus második hulláma minden bizonnyal nagy csapás lesz és sokan kerülhetnek ismét ebbe helyzetbe. Éppen ezért pénzügyi szakértővel gyűjtöttük össze, hogy milyen jövedelemvédő és jövedelempótló pénzügyi intézkedéseket tehetünk.
Személyes pénzügyek Kölcsönből autó megtakarítás nélkül? Most különösen észnél kell lenni
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 23. 13:31
A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.
Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Friss
hírlevél