8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy napra le fogják kapcsolni a Wikpedia német oldalait a készülő európai szerzői jogi törvény elleni tiltakozásul. Ha az Európai Parlament elfogadja az új jogszabályt, eltűnhet a Youtube-tartalmak jelentős része és sok kisebb weboldal, szolgáltató is hátrányba kerülhet. Kérdés, valami más, új technikával ki lehet-e játszani az új szabályokat. Jelentkezők biztosan lesznek rá. Putyin eközben valósággal saját internetet építene ki.
(Fotó: Eidenpenz József)

A “13. Cikkely” jelenleg a felhasználók mumusa Európában, ami miatt komolyan megváltozhatnak internetezési szokásaink. Sokan tiltakoznak ellene, utcán és online egyaránt, sokan mások még csak nem is hallottak róla. Március 21-én például egész napra le fogják kapcsolni a Wikipedia német nyelvű részét a törvénytervezet elleni tiltakozásként. A Savetheinternet nevű oldal szerint pedig már négymillió aláírást gyűjtöttek össze a tiltakozók.

A probléma lényege, hogy kötelezni akarják az internetes tartalmakat kínáló szolgáltatókat, minden eszközzel szűrjék ki a szerzői jogilag kifogásolható anyagokat. Így például a YouTube-nak és más tartalomszolgáltatóknak feltöltés-szűrőt (upload filter) kellene alkalmaznia, aminek a következményei beláthatatlanok. Az eddig kedvelt tartalmak nagy része eltűnhet, a jogellenesen feltöltött teljes estés filmektől a már kinyomozhatatlan eredetű kutyás-macskás amatőr videókig vagy dokumentumfilmekig, oktató videókig.

Valljuk be, a Youtube valóban tele van kalózfelvételekkel. Sokszor csak úgy beléjük akadunk, vagy apró trükkök elegendőek az elérésükhöz. Például ha azt (is) beírjuk a keresőbe a cím mellé: “teljes film”. Másutt külső weboldalak sora szakosodott arra, hogy a Youtube-on elrejtett kalóztartalmakra mutató linkeket osszanak meg az olvasókkal, szépen rendszerezve, leírásokkal, értékelésekkel.

Lehetetlent kérnek tőlük

A szerzői jogok megsértése eddig is jogellenes volt az EU-ban Most annyi változna, hogy nem a tartalmak feltöltőit, hanem az azokat tartalmazó platformokat tennék érte felelőssé – mondta az N-Tv.de oldalnak adott interjúban a német Kalózpárt (Piraten) európai parlamenti képviselőnője, Julia Reda. Nemcsak a Youtube, hanem minden más, nagy tömegű tartalmat megosztó weboldal felelőssé tehető lenne.

Hacsak nem bizonyítja, hogy a jogellenesen feltöltött tartalom szerzői jogainak tulajdonosával megkísérelt megállapodást kötni. Ami persze ekkora tömegű ismeretlen információhordozó mellett teljesen lehetetlen. Így már a feltöltésnél meg kell akadályozni a védett tartalom feltöltését, csakhogy az ehhez használt filterek rendkívül sok hibával dolgoznak.

Buta mesterséges intelligencia

Például nem tudják megkülönböztetni az eredetit annak paródiájától vagy az idézetektől. Így legális tartalmak tömeges törlésére is sor kerülhet. Úgy tűnik, a törvényalkotók túllőttek a célon, a törvénytervezet szerint például az olyan kisebb oldalaknak is körül kell magukat bástyázni szerzői jogilag, amelyeken például ételrecepteket cserélnek egymással a felhasználók. Nemcsak az óriások, mint a Google, a Facebook vagy a Youtube.

Ezen kívül ugyanezen törvény 11. paragrafusa lehetővé tenné, hogy az internetes keresőknek, illetve hírkeresőknek jogdíjat kelljen fizetni azokért a – pár mondatos – tartalmakért, amelyeket a keresési találatok rövid leírásaként megjelenítenek.

Kinek az érdeke?

Látszólag paradox módon az új szabályozás a Google és a Facebook érdeke lehet, ezek ugyanis a fő fejlesztői a feltöltőfiltereknek is. Ha a március végére kitűzött szavazáson az Európai Parlamentben elfogadják a törvényt, sok más internetes cégnek tőlük kell megvenni ezt a technológiát. Hogy elfogadják-e a törvénytervezetet március végén, az azonban korántsem biztos, régen dolgoznak rajta, de már volt rá példa, hogy leszavazták.

A Google és a többi internetes óriás ugyanakkor mégis a tervezet legerősebb ellenzői közé tartozik. A keresőjéről híres holding meg is fenyegette az EU-t, hogy teljesen megszünteti Európában a Google News szolgáltatást – emlékeztet rá a Bloomberg.

Mindenképp az óriásoknak kedvez?

A törvénytervezeten már 2016 óta dolgozik az EU. Az internetes szerzői jog egy részét még a kétezres évek elején fektették le kontinensünkön, így mindenképpen szükség lenne a megújítására. Akkor még sem a közösségi média, sem a streaming szolgáltatások nem voltak elterjedtek.

Sokan attól tartanak, hogy ha az új szabályozás teret nyer, az internet is úgy fog kinézni, mint egy avítt kábeltelevíziós szolgáltatás. Sok laikust ismét elvágnának attól a lehetőségtől, hogy maguk is tartalmakat helyezzenek el az interneten. A jogi előírásokkal csak a nagy cégek tudnának majd megbirkózni, és az internetes óriások dominanciája tovább nőhet – mondja a kalózpárti képviselőnő.

Magyarok is aláírták

A kiadók, filmgyártók és különböző más, kreatív tartalmakat előállító vállalkozások viszont általában támogatják a szigorítást, nem csoda, hiszen elemi érdekük bevételeik növelése. A szerzői jogi művek másolása bizonyosan kárt okoz nekik, bár hogy mennyit, az állandó viták tárgya. (Ha valaki letölt százezer forint értékű filmet, az korántsem nem biztos, hogy ugyanezt meg is tudná venni vagy megvenné valaha is.)

Az egyik szolgáltató VPN-szervereinek térképe

A német újságkiadók érdekvédelmi szervezete (BDZV) ma nyilvánosságra hozott egy nyílt levelet, amelyben a törvény elfogadását szorgalmazták, és amelyet tartalomkészítő vállalkozások 228 különböző szervezete, szövetsége írt alá. “Fair és mindenki számára fenntartható internetet” követeltek a levélben.

A levelet az EU-s parlamenti képviselőknek szánják, az aláírók száma bővül, még lehet csatlakozni. Négy magyar szervezet is van a listán, közülük az első a 21. helyen az Artisjus hazai szerzői jogi hivatal. (További szervezetek a Hail, a Hungart és az MKKE.)

“Putyin saját internetet akar”

Oroszországnak közben egészen más gondjai vannak: Lehet, hogy saját orosz internetet fognak ott kiépíteni, és elvágják a lakosságot a világ többi részétől. Vasárnap 15 ezer ember tiltakozott Moszkvában az új orosz internet-törvény tervezete miatt, pár tucatot mindjárt őrizetbe is vettek. A “szuverén internetről” (független, nemzeti internetről) szóló tervek szerint egyetlen központból lehetne megszabni, mi az, amit Oroszország lakosai az interneten elérhetnek, és mit nem. (Hasonlóan Kínához.)

“Putyin saját internetet akar” – írta nemrég a Bloomberg. A rendszert arra is képessé akarják tenni, hogy “lakossági zavargások” esetén megakadályozzák az emberek közötti kommunikációt. A Freedom House listáján az internetes szabadság terén Oroszország majdnem annyira pocsékul áll, mint Venezuela vagy Törökország, a sereghajtók egyike. Még Kína, Irán vagy Szíria is jóval magasabb pontszámot kapott.

Youtube helyett D.Tube – a blokklánc malmára hajtják a vizet?

Lehet, hogy mire megszületik a megfelelő szabályozás az Európai Parlamentben, addigra okafogyottá válik? Lehet, hogy az EU bever ezzel néhány jó nagy szöget az internetes óriások koporsójába, és a blokklánc-alapú megoldásoknak kedvez? Több tucatnyi kriptodeviza körül csoportosuló vállalkozások, programozó csoportok, önkéntesek dolgoznak azon, hogy az internetes tartalmakat, mint weboldalak, fájltárolás, közösségi oldalak, gyakorlatilag az egész internet, “decentralizálják”. (Steem, EOS, Tron, IPFS, Sia, Lisk stb.) A decentralizáció azt jelenti, hogy bármilyen központi szerver, cégirányítás, vállalat közreműködése nélkül, a felhasználók gépei segítségével, az elosztott blokkláncon is működhet a rendszer.

A szerénytelenül “Bolygóközi fájlrendszernek” elnevezett IPFS (Interplanetary File System) például a fájlokat nemcsak magas szinten titkosítja, de szét is szórja  világba különböző számítógépek között. Fizikai hollétük kinyomozása vagy törlésük szinte lehetetlennek látszik. A fájlokhoz ugyanakkor olyan linkeket használnak, amelyek, az ígéretek szerint legalábbis, örökké élni fognak.

Mit fog vajon kezdeni egy szabályozó azzal a tartalommal, amelyet feltesznek erre az IPFS-re egy malajziai VPN-szerveren keresztül, majd az elérési linket egy karib-tengeri szigeten bejegyzett vállalkozás által működtetett új-zélandi szerveren helyezik el? Vagy a szóban forgó linkek valamely nagyobb blokkláncot nyilvántartó több száz vagy több ezer szerverre szóródnak szét, elvileg végleg letörölhetetlenül?

A felhasználók szintjén pedig ott vannak az úgynevezett VPN-szerverek, amelyek segítségével ma is szinte a Föld bármely országán keresztül, rejtett kapcsolattal meg lehet látogatni bármely weboldalt. (Lásd a fenti térképet.) Így az is csak nagyon nehezen és költségesen nyomozható ki, ki is tette fel az adott fájlt az internetre.

A decentralizál alkalmazások (dapp-ok) száma ma is meredeken nő, már 2600 körül jár, ahogy a grafikon is mutatja, bár csak kevés köztük az igazán aktív. A Youtube trónjaira törekvők egyike, a D.tube (ahogy sok más blokklánc-megoldás) mindenesetre ma még gyerekcipőben jár. Elsősorban kriptodevizás hírek, videók vannak rajta, sokszor rossz minőségben, és a letöltés is akadozik. (Eidenpenz József jegyzete)

(Forrás: stateofthedapps.com)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG