5p
A Lidl nemrég nyitotta első boltjait az USA-ban, és olyan szolgáltatással csábítja a vevőket, ami nálunk teljesen ismeretlen. A nagy áruházláncokra egyébként nemcsak nálunk van panasz, Németországban a szalmonellás kolbásztól a baktériumfertőzött tojásig, a vacak laptoptól a disznózsírral készült török ételig rengeteg bejelentés érkezett.

A német sajtó alapján egyáltalán nem csak nálunk fordul elő, hogy egy neves nemzetközi áruházlánc rossz minőségű, vagy egyenesen veszélyes árut forgalmaz. A napokban például azt írta a német T-Online híroldala, hogy az „Akoya E7424” notebook az Aldi Nord akciós kínálatában „túl drága, túl rossz”.

A műszaki kérdésekben nyilván tájékozott weboldal alaposan megvizsgálta a készüléket, és arra jutott, hogy ezért az árért az cseppet sem alkalmi vétel, ahogy hirdetik. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a weboldal rendszeresen teszteli az ilyen tömegesen akciós készülékeket, és van, hogy jó vételnek találja, van, hogy nem.

Nyomokban szalmonellát tartalmazhat

De a német diszkontok fő profilja nyilván az élelmiszer. Ezen a téren nagy port inkább a visszahívások vernek fel, amikor valamely élelmiszerről kiderül, hogy rossz, romlott, fertőzött. Tavaly augusztusban az Aldi Nord egy kolbászfélét hívott vissza szalmonellafertőzés gyanújával ("Tillman's. Frische Zwiebelmettwurst"). Hangsúlyozták, hogy csak nyomokban, és csak ennél a terméknél mutattak ki szalmonellát.

Így csábítja a Lidl az amerikaiakat

Miután az Aldi meghódította az USA-t, a Lidl is gőzerővel próbálja behozni. A Lidl vevői az USA-ban olyan szolgáltatást kapnak, amelyről a németek csak álmodhatnak – írja a Focus.de.

Kívülről ugyanúgy néznek ki az amerikai áruházai, mint a német földön levők, de belül mindegyik kasszánál segítők állnak, akik a megvásárolt árukat segítenek zacskókba pakolni. Így a vevőnek nem kell kapkodnia, nincs annyi stressz, csak a fizetéssel kell foglalkozni. Időt spórolhatnak a pénztárnál, és kíméli az idegeket is. A szolgáltatás egy centbe sem kerül – írják.

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel vége, ez után a gyártó ezután már végképp nagyon fog vigyázni. Hát nem sikerült neki, most június 14-én ugyanis megint visszahívták ugyanazt a terméket, ugyanazzal a szalmonella-problémával.

Baktérium-abc

A Lidl idén januárban a „Meine Käserei“ nevű szendvicskrémet vonta vissza, a felelős baktérium neve „Listeria monocytogenes”. A regensburgi Axvitalis cég 100 000, szabad levegőn tartott tyúkoktól származó tojását baktériumok miatt kellett visszahívni Campylobacter nevű kórokozó miatt 2016 augusztusában, az Aldi Süd-ön kívül a Netto áruházlánc is érintett volt. A gyártó cég sűrű elnézéseket kért, később azonban büszkén jelentette, hogy az utólagos kontroll nem talált több bacilust, a tojáshéjon talált első eset egyben egyedi lehetett.

Ramadán és aranyérmék

A Lidl görög, olasz és mexikói hetek után „orientális” hetet is tartott most júniusban, de kiderült, hogy a török „börek” nevű étel (buktaszerű, sajttal töltött leveles tészta) sertészsírral készült. Ráadásul épp Ramadán volt, a mohamedánok szent böjti hópja. Még nagyobb botrányt aratott a cég 2013-ban, amikor 2500 euróért adott két aranyérmét, amelyek fémtartalma akkor 520 eurót ért. Akkor azzal védekezett, hogy gyűjtőknek szánta, nem befektetésként.

Megvan a sorrend a cégek között?

A sor napestig lehetne folytatni. Üvegszilánkok a virslikékben, fulladásveszélyes puha anyagú babák, vegyianyag-szagú olasztészták, fagyálló az olasz borban, szalmonella a mogyoróreszelékben. Áramütés-veszélyes vízforraló, fémdarabok a lazacban, fel nem tüntetett tartósítószer a gyümölcskoktélban. A Produktwarnung.eu és egy másik hasonló oldal tucatjával tartalmaz hasonló eseteket, és ha a legnagyobb német áruházláncok nevére rákeresünk, mindkettő adatbázisában ugyanaz a sorrend alakul ki.

Az olcsóbb cégek, az Aldi, a Netto és a Lidl vannak az élen, de közöttük is nagy a különbség a problémák számát tekintve. A nem feltétlenül olcsóságukkal kérkedő, hagyományosnak nevezett szupermarket-hálózatokban ezen számok alapján valamivel kevesebb a probléma.

Ez persze nem jelent tudományos igényű kiértékelést, vannak figyelmeztetések, melyek vaklármának bizonyultak, és az is lehet, hogy egyes cégek őszintébben feltárják a hibákat, míg mások hajlamosabbak eltitkolni, fű alatt elintézni.

 • Figyelmeztetések előfordulása a www.produktwarnung.eu oldalon:
 • Aldi: 173
 • Netto: 39
 • Lidl: 31
 • Edeka: 28
 • Rewe: 17
 • Penny: 9
 • Kaiser’s: 0
 • Figyelmeztetések előfordulása a www.produktrueckrufe.de oldalon:
 • Aldi: 31
 • Netto: 20
 • Lidl: 16
 • Edeka: 10
 • Rewe: 6
 • Penny: 2
 • Kaiser’s: 0

A kemény árverseny miatt a nagy áruházláncok beszállítói és azok dolgozói is rossz körülmények között dolgoznak, ami hibákat okozhat – világítja meg az okokat az egyik lap.

A német szupermarket-láncok, köztük az Aldi és a Lidl is élen járnak az állatvédelemben, bár valószínűleg nem teljesen önzetlenül. Hanem azért, mert az eladásaikon is érzik a vásárlók felháborodását az állatokkal való bánásmód miatt – írtuk nemrég.

Jóváhagyták az Aldi gigaberuházását, hetente 30 boltot alakítanának át – írtuk a napokban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: ezek a csapatok jutottak a döntőbe
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 11:55
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny 2. fordulója.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló - NagyÁgyúk
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:01
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a NagyÁgyúk csapatnak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés vármegyei és budapesti csapatoknak!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG