<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre ijesztőbb jóslatok jönnek a robotok várható terjedésével kapcsolatban, nem csak az emberek, a robotok számára is. “Robot elleni erőszak”, “robotrasszizmus”, "robo-szexualitás"? Nem árt ismerkedni a fogalmakkal, mert lassan a mindennapok részeivé válhatnak. Most döntsük el, milyen szex-robotot szeretnénk?

Meglepőnek tűnő témákat vonultatott fel a HRI (Humán-Robot Interakció) nevű kiállítás Chicagoban, például a robotok elleni erőszakról tartott előadást Xian Zhi Tan, a téma kutatója. Szerinte egyre gyakoribbak az olyan esetek, mint nemrég egy japán bevásárlóközpontban, ahol gyerekek támadtak meg egy robotot.

Sürgette, hogy a robotok elleni erőszak ellen megfelelő megelőző intézkedéseket alkalmazzanak. De nem a robotokat akarja önvédelmi sportokra tanítani, inkább arról lenne szó, hogy olyan viselkedést tanítsanak nekik, amely a lehető legjobban védi őket – írja a német technikai oldal, a Heise.de.

A Cozmo nevű robottal kísérleteztek, többféle reakciót kipróbáltak. Volt, amikor az őt sértegetni kezdő emberekre egyáltalán nem reagált, volt, amikor dühösnek mutatta magát, és volt, amikor ilyenkor egyszerűen kikapcsolt. Az utóbbi bizonyult a leginkább célra vezetőnek. Nem is csak az agresszív emberek miatt, hanem azért, mert az arra járók ilyenkor bizonyultak leginkább aktívnak, segítőkésznek.

Lőjj, vagy ne lőjj

Nagyon szomorú eredményre vezetett egy másik kísérlet, a “Shooter bias task”. Ezt eredetileg a rasszizmus tesztelésére találták ki, és a tesztalanyoknak képekre kell lőniük, amelyek fehér és színes bőrű, felfegyverzett és fegyvertelen személyeket mutattak.

A feladat a teszt során az, hogy – nagyon rövid reakcióidő mellett – a fegyveresekre lőjenek, a fegyvertelenekre ne. A teszt emberekkel végrehajtva megmutatta, hogy a fekete bőrűekre az emberek sokkal inkább lőnek, mint a fehér bőrűekre. Egy Christoph Bartneck nevű új-zélandi kutató ugyanezt robotokkal, online játékként játszotta el, és az emberek itt is sokkal inkább lőttek a fekete robotokra, mint a fehérekre.

Gépi szexpartnerek?

Más kutatók azzal kísérleteznek, hogy az emberek a férfi vagy női kinézetű robotokat kedvelik jobban, esetleg a rózsaszín, zöld vagy kék ábrázatot tolerálják inkább. Valószínűsítik, hogy a jövőben új fogalommal kell megismerkednünk, a “robo-szexualitással”.

hirdetés

Aminek csak egy része az, hogy a robotoknak legyen-e nemük, és milyet válasszunk. Az a kérdés is ezerszer felmerült, lehetnek-e szexuális partnerek. Az angol nyelvű Wikipedia szerint a “szex robotok” jelenleg, a 2018-as állapot szerint nem léteznek, emberszabású szex-babáknak nevezi azokat, amelyeket a piacon kínálnak. (“Anthropomorphic robot sex dolls.”)

Hús vagy értelem?

Vannak, akik az értelmet hiányolják az eddig gyártott robotokból. Mások szerint a megfelelő mennyiségű műhúst (szilikon) megfelelően mozgató mechanika is hiányzik még. (Erről korábban itt írtunk.)

De a fejlődés nem áll meg, lehet, hogy nemsokára a kritikusoknak fel kell adniuk. “Íme Henry, a szex-robot, mesterséges intelligenciával és brit akcentussal” – írta a napokban több lap, például a The Sun. A férfiú magas, 6 láb (183 centi) körüli, kicsattanó izomzatú, és 8-11 ezer angol fontba kerül. (Ez mintegy 2,8-3,9 millió forint.) Főleg nőknek szánják, az ő igényeiket igyekeztek követni.

Amit Te szeretnél

Sajnos szilikonból van, és nem végzi el a házimunkát – írják. Ám “a személyre szabható mesterséges intelligencia a lehető legélvezhetőbb társalgást és interakciót kínálja, amit csak egy géppel folytathatsz” – írja a gyártó cég honlapja. Hogy ez alatt mit értenek, nem volt módunk letesztelni.

Mint minden újdonságot, a robotokat, a szex-robotokat is sok félelem veszi körül. A szexrobotok gyermekkorukban járnak. Itt az idő, hogy olyanra formáljuk őket, amilyenek szeretnénk, hogy legyenek. Nem pedig olyanra, amitől félünk – írja a Qz.com cikke. A weboldal szerint így nagyon pozitív hatása is lehet a robotoknak például a szexualitás oktatásában. Használóik így könnyebben megtanulhatják, hogyan kell örömöt okozni embertársaiknak, legyenek azok hím- vagy nőneműek.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Jön a részvénynyugdíj, mutatjuk, mit tudunk róla eddig
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 19:04
Németországban újfajta nyugdíj bevezetését tervezik, amely az eddigi klasszikus állami nyugdíjt egészítené ki, és a járulék részvényekbe fektetésén alapulna. Ez felpezsdítheti a németek befektetési kedvét és a részvénypiacot is. Irigykedve nézik a svéd modellt, amely igencsak bejött, évente átlag 11 százalékot hozott a nyugdíjasoknak húsz éven keresztül.
Személyes pénzügyek Melyiket érdemes választani: a napelemes pályázatot vagy az otthonfelújítási támogatást?
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 10:56
December 6-tól nagylelkű támogatási forma válik elérhetővé a napelemes rendszerek telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, akár 11 millió forintos értékben. Ez számottevően meghaladja a maximum hárommillió forintot kínáló otthonfelújítási támogatást, de az ördög a részletekben rejlik: az új napelemes pályázat nemcsak a személyi feltételekben, de a költségek elszámolásában is szigorúbb - derül ki a Bank360 összeállításából.
Személyes pénzügyek Milliókat adnál a gyerek 18. szülinapjára? Most kell rámenni az állami támogatásra
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 09:10
Az idei állami támogatás még csak 6 ezer forint a babakötvényre, jövőre viszont megduplázzák - aki az idei pénzt sem akarja az államnál hagyni, az még most fizessen be.
Személyes pénzügyek Jöhet a nyugdíjfordulat? Félnek a jövőtől a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:55
Nőtt azoknak a 35 év alattiaknak a száma, akik nyugdíj- és egészségpénztárban gondolkodnak – derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak adataiból.
Személyes pénzügyek Még mindig sok a tévhit, ha a végrendeletekről van szó
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 13:46
Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére.  
Személyes pénzügyek Sokan nem terveznek a tavalyinál fényűzőbb karácsonyt
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 15:34
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai az idei ünnepeken is nyomot hagynak.
Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló