TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi évek magas volatilitású, hektikusan mozgó tőkepiacai mellett a szokásosnál is nehezebbé vált a befektetési szakma. Ugyanakkor a szociális biztonság csökkenése, az inflációs veszélyek növekedése, a leendő nyugdíjellátással kapcsolatos kérdések miatt ma még fontosabb megtakarítani, mint korábban. De hogyan? Vagy legalább hogyan ne?

Ha a strukturális hibáktól hemzsegő, hiányosan szabályozott, érdekkonfliktusokkal terhelt pénzügyi szektor miatt még nem veszítenél elég pénzt, adunk tíz jó tanácsot, hogyan pusztíthatod el befektetésre szánt vagyonodat – írja a Sidoxia Capital Management blogja.

1. Kattanj rá minden szenzációhajhász új sztorira

A különböző stratégák és tudósok, valamint úgynevezett médiaszakértők a hét hét napján, 24 órában képesek szajkózni a piaci helyzetről és történésekről szóló híreket, az aktuális trendeket. Ám ez általában nem bizonyul hatékonyabbnak, mint egy három héttel későbbi napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. A befektetők jobban járnak, ha olyan veterán befektetőkre, gurukra hallgatnak, akik sikeresek, akik már bizonyítottak.

2. Fektess be rövid távon, és próbáld eltalálni a piac alját

A szerző szerint a befektetés egy maratoni futás, nem pedig sprint. Rengeteg az elbizakodott befektető, aki azt hiszi, hogy képes jól időzíteni befektetését. Néhánynak szerencséje van, és eltalálja a jó belépési pontot, de gyakran rosszul időzíti a kilépést. Aki folyton váltogatja a pozícióit, az nagyon rosszul járhat.

3. Ugorj bele vakon mindenbe anélkül, hogy ismernéd a díjakat

Mint egy csöpögő csap, a különböző díjak, jutalékok, költségek, adók nem feltétlenül láthatók vagy tűnnek jelentősnek rövid távon, de ha összeadódnak, hosszú távon megsemmisítő erejük lehet. Ezért ha észreveszed, hogy brókered, portfólió-menedzsered, tanácsadód akarva vagy akaratlanul feleslegesen kavargatja, túráztatja a pénzedet, sürgősen állítsd le. Ebből a nézőpontból az úgynevezett passzív befektetési termékek, mint indexalapok, ETF-ek, vagy hosszú távú adókedvezményt élvező befektetések nagyon praktikusak tudnak lenni.

4. Használd a technikai elemzést elsődleges stratégiaként

Warren Buffett, a Föld egyik leggazdagabb embere azt mondta egyszer, hogy attól fogva nem hisz a technikai elemzésben, amióta feje tetejére állított egy grafikont, és ez megváltoztatta a végkövetkeztetéseket. Peter Lynch, egy legendás befektetésialap-kezelő szerint pedig a chartok rendkívül hasznosak, ha a múltat kell előre jeleznünk. (Erről a témáról azért erősen megoszlik a szakemberek véleménye.)

5. Pánikszerűen adj el pánik esetén, pánikszerűen vásárolj a lufiban

Az érzelmek, a csorda követése minden körülmények között könnyen megsemmisíthetik a portfóliónkat, egy régi mondás szerint „a csordát a vágóhídra vezetik”. Egy másik idézet szerint pedig, ha van egy zseniális ötleted, és leírod, tíz óra múlva általában hülyeségnek fog hangzani. A legjobb befektetési hozamokat úgy lehet elérni, ha letérünk a járt útról. Érdemes az ötletek széles tárházából meríteni, és folyamatosan felülvizsgálni befektetési ötleteinket. Nyomás alatt nem szabad kulcsfontosságú befektetési döntéseket hozni.

6. Fütyülj az értékelésre és a hozamra

Az értékelés nagyon fontos, a sikeres befektetők úgy mérlegelik az értéket, mint más a sportban a csapatok nyerési esélyeit.”Nincs jó ló és rossz ló, csak helyesen értékelt és
rosszul értékelt” – idéz a cikk egy idevágó mondást.

7. Vedd meg, és felejtsd el

A híres „vedd meg és tartsd” stratégia nagyon jól működik olyan részvényeknél, amelyek árfolyama emelkedik, de nagyon rossz azoknál, amelyek esnek vagy stagnálnak. Mindig akadhatnak olyan szituációk, amelyek miatt nem szabad valamibe hosszú távon befektetni, és inkább fel kell számolni pozíciónkat. Például új konkurens lép színre, megemelkednek a cég költségei, lelassul a növekedés, változik a menedzsment, irreális lesz a befektetés árazása, változik az egész iparág szabályozása, lassul a gazdaság, a cég piaci részesedést veszít, termékei elavulnak.

8. Koncentráld agyon a portfóliódat

Ha portfóliódban csak néhány papír van, a kockázat túl magas lesz és a nyugodt alvás kihívássá válik, a stressz pedig rossz befektetési döntéseket eredményezhet (például drágán vásárolni és olcsón eladni). De a túlzott diverzifikáció, azaz a vagyon túlzott megosztása is felélheti a vagyont, százféle nyílt végű alapot tartani igen költséges és nem hatékony.

9. Tedd a pénzed a matracod alá

Jelenleg a fejlett nyugati országokban fél évszázada nem látott alacsony szinten vannak a kamatok, így ha valaki készpénzt tart, folyószámlán, betétekben, pénzpiaci termékekben, alacsony hozamú kincstárjegyekben, az az inflációval sem fog lépést tartani. (Nemrég Németországban még negatív hozamra is volt példa.) Az infláció vagyonunk csendes gyilkosa, a nem jól befektetett pénz értékét folyamatosan csökkenti.

10. Felejtsd el a tévedéseidet.

A befektetés egy nagy kihívásokkal járó játék, amely idővel cseppet sem lesz könnyebb. Mindig fogunk hibákat elkövetni, de ezeket érdemes dokumentálni és tanulni belőlük. Ha a szőnyeg alá söpörjük a problémákat, az rövid távon érzelmi megkönnyebbülést okoz ugyan, de semmivel sem könnyíti meg az előrehaladást.

Év elején, év végén érdemes időnként megállni, és végiggondolni, nem követjük-e el ezen hibák valamelyikét. Amúgy is nehéz mesterség a befektetés, még akkor is, ha nem vagyunk saját vagyonunk gyilkosai – fejezi be a cikk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél