7p

Míg itthon még tombolt az indiánnyár, a Világjáró legújabb állomása, Wales igazi brit idővel, zuhogó esővel és egyre zordabb szélviharral várt minket. Nem csoda, hogy örültünk, amikor a pilóta letette a durván ingatag repülőt. Pedig ez még csak az Ágnesre keresztelt orkán kezdete volt, amikor még bíztunk abban, hogy talán összefutunk majd Ryan Reynolds-szal.

Nem mintha unnánk Londont, de szerettünk volna megmerítkezni egy jó kis szigetországi feelingben, ahol harapni lehet a levegőt, minden zöld, misztikus, no és békés. Akár találós kérdés is lehetne, hogy vajon hol található meg mindez. Igen, Walesről, a kelták, a dalok és kastélyok földjéről van szó (ami ugye nem egyenlő Angliával). II. Erzsébet brit királynő halála miatt az ország egyébként épp tavaly kapott új feljebbvalót, Károly herceg után immár Vilmosé a Wales hercege cím. Sőt: a királynő kedvenc kutyája, a corgie is Walesből származó faj.

Már a fővárosban, Cardiffban is érezni, hogy nem átlagos helyre érkezik az ember, érdekes ötvözete a hagyományosnak a modernnel, ahogy a viktoriánus és Edward-korabeli épületek a 21. századiakkal keverednek. Európa legfiatalabb fővárosának központjában büszkén áll a vár, melynek története 1100-ig nyúlik vissza. Ha van idő, érdemes végigsétálni a bárokkal, éttermekkel, minipiacokkal tűzdelt Cardiff Bay mentén és a street artokkal teli Millenium Walkon.

A Cardiffban álló vár előtt Wales címerállata, a vörös sárkány felemelt elülső jobb lábával. Fotó: Depositphotos
A Cardiffban álló vár előtt Wales címerállata, a vörös sárkány felemelt elülső jobb lábával. Fotó: Depositphotos

Mi azonban indulunk tovább Swansea-ba, Wales második legnagyobb városába. Az állomásokon egyébként már sorra két nyelven tüntetik fel a városok nevét, a vonaton is angolul, illetve keltául mondják be a tudnivalókat.

Wales például Chymru, Cardiff Caerdydd, Swansea pedig Abertawe walesiül. Jelenleg a lakosság közel harmada beszéli a nyelvet.

A nemzet jelképe a 9. századból eredeztethető vörös sárkány (dragon), így stílusosan az erre keresztelt hotelben tesszük le csomagjainkat, s irány az első autentikus pub, ami az utunkba esik, hiszen csak egy finom Guinness után fedezhetjük fel a kisvárost. Kicsivel több, mint 3 fontot fizetünk érte, azaz jóval kevesebbe kerül, mint Magyarországon bárhol, ahol egyes helyeken már 2000 forintot is elkérnek a barna sörök királyáért. A híres fish & chips is csak 5 font, pedig hatalmas adag.

Swansea különleges hangulata

A Tawe folyó holtágában található déli kikötőbe érve megkönyörül az idő rajtunk, az erős szél átmenetileg elfújja a felhőket, így a csatornák között napsütésben bóklászva érünk ki a viharos Ír-tengerhez, ahol például egy mediterrán tengerparttól teljesen eltérő, ám elragadó hangulat fogad minket Swansea Bayen. Fürdeni ugyan nem tudunk, de azt mondják, nyáron pezseg az élet a homokdűnéken, sőt, a hatalmas hullámok miatt egy-két strandját a szörfösök mekkájaként emlegetik. Azt jósolják, hogy a klímaváltozás miatt robbanás előtt állnak ezek az északi fürdőhelyek.

Itt áll egyébként Wales legmagasabb, 107 méteres modern épülete is, a The Tower, és olyan nagyméretű lapos kagylókat gyűjtünk be a homokból, amilyennel eddig sehol nem találkoztunk.

Swansea csodálatos dűnés tengerpartja. Fotó: Privátbankár
Swansea csodálatos dűnés tengerpartja. Fotó: Privátbankár

Swansea, az egykori szén- és ércbányaváros egyébként is óriási fejlődésen ment át - leghíresebb szülötte Catherine-Zeta Jones színésznő, Michael Douglas felesége -, és érdemes megnézni egyéb látványosságait is, mielőtt más városok felé vesszük az irányt. 

Több a bárány, mint a lakos

Pembrokeshire-be átvonatozva az eső áztatta ablakokon át aztán kibontakoznak Wales valódi színei.

Ahogy rohan a táj, a kanyargó folyók, patakok és tengerparti területek között a zöld mesterségesen kikeverhetetlen, soha nem látott árnyalatai suhannak el.

Nem is csoda, hiszen ennyi csapadéktól harsognak a színek, és rohamtempóban nőnek a növények, amit a legelésző állatok kezelésbe is vesznek. Állítólag Walesben több bárányt tartanak, mint ahány ember él az országban, de a kastélyok egy négyzetméterre jutó száma is meghaladja minden országét, hiszen közel 400-zal büszkélkedhet.

A pembrokeshire-i vár, ahol a Tudor-ház első uralkodója született. Fotó: Privátbankár
A pembrokeshire-i vár, ahol a Tudor-ház első uralkodója született. Fotó: Privátbankár

Egyáltalán nem csak a természetimádóknak érdemes ellátogatnia a Pembrokeshire Cost Nemzeti Parkba, és Wales legnagyobb magántulajdonban lévő, 1093-ban épült prembrokeshire-i kastélya is felér egy csodával. Történetéhez tartozik, hogy itt született VII. Henrik angol király, a Tudor-ház első uralkodója. Egészen elképesztő ebben a történelmi miliőben sétálgatni, főleg, ha épp eláll az eső, amikor még zöldebb és vibrálóbb a környezet.

Vár minket Ryan Reynolds csapata

Az észak-walesi Wrexham azzal vált 2020 óta világhírűvé, hogy Ryan Reynolds és Rob McElhenney lettek a világ egyik legrégebbi focicsapatának új tulajdonosai, melyről a Netflix még sorozatot is készített.

Talán ennek is köszönhető, hogy tavaly szeptemberben végre városi rangot kapott a városka. Kicsit vissza Ryan Reynoldshoz, aki nem ismerné: legismertebb filmje a Deadpool 2016-ból, amit még Golden Globe-ra is jelöltek. Üzlettársa, Rob szintén színész egyébként, a Felhőtlen Philadelphia című kultikus sorozataban vált ismertté, Danny DeVito oldalán.

Bár Ryannel és Robbal nem sikerült összefutnunk, de a csapat egy meccsét kifogtuk. Egyáltalán nem bántuk, hogy a zuhogó esőben nem volt jegy a mérkőzésre, hiszen a tövében álló, híressé vált The Turf kocsmában szurkolhattunk a helyi erőkkel, ami óriási élmény, pedig nem is a Premier League-ről van szó. (Igaz, idén tavasszal sikerült az ötödosztályból a negyedosztályba felkerülniük). Meccs után aztán együtt vonultunk a belváros kocsmái felé, amelyek ilyenkor mindig extra bevételeket produkálnak a szomjas szurkolóknak köszönhetően. 

A The Turf, a háttérben a wrexhami stadionnal. Fotó: Wikipedia
A The Turf, a háttérben a wrexhami stadionnal. Fotó: Wikipedia

Meglepetésként ér minket, hogy a patinás épületben lévő szállásunkon alakult meg 1876-ban a Wrexhami Labdarúgó Szövetség, melytől alig 100 méternyire magasodik a gyönyörű és híres Szent Giles templom, Wales hét csodájának egyike. És Wrexhamben is minden pub olyan hívogató az osztott ablakaival és a jókedvű vendégeivel, kár, hogy képtelenség mindegyikbe betérni legurítani a rengeteg sörféle egyikéből a helyi specialitás - pitébe rejtett marharagu zöldborsóval és barnasörös szósszal - után.

Még egy kis észak-walesi tengerpart is belefér

Bár a világ leghosszabb nevű településére (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch) nem sikerül eljutnunk, egyik nap a túlzottan is kiadós angol reggeli után nyakunkba vesszük még Conwy tengerpartját is, amely a módosabb réteg nyaralóhelye. Ez abból is látszik, hogy a The Toadra (Varangy) keresztelt, tengerre néző pubban nem sört iszogatnak, hanem borozik vagy teázik az elit.

A lenyűgöző Conwyi vár. Fotó: Privátbankár
A lenyűgöző Conwyi vár. Fotó: Privátbankár

A Conwy folyó torkolatában álló, 1200-as években épült vár nemcsak Wales egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, s a világörökség része, hanem sokak szerint Európa legimpozánsabb kastélya is.

Valóban: itt is olyan erősen arcul csapja az embert a történelem, no és a hamisítatlan időjárás, hogy az évszázadok óta sziklaszirten magasodó várra pihe-puha dunnaként ráterülő esőfelhő miatt kénytelenek vagyunk stílszerűen egy whiskey-t inni, hogy átmelegedjünk.

Balra a piros Nagy-Britannia legkisebb háza. Fotó: Depositphotos
Balra a piros Nagy-Britannia legkisebb háza. Fotó: Depositphotos

Conwy egyébként Szentendréhez hasonló kis gyöngyszem, például a várfal tövében itt áll Nagy-Britannia legkisebb háza. De a város tele van elragadó pékségekkel, kis üzletekkel, kávézókkal, tömött pubokkal és a rossz időben is jókedvű emberekkel, akik rendre rámosolyognak az erre éhező magyar turistákra is.

Aztán a rengeteg walesi élmény után irány a John Lennon Airport, de Liverpool-ról majd legközelebb.

Utóirat: vonataink többször is késtek, hol a vágányokra terelődött bárányok, hol az Ágnes-orkán nyomán kidőlt fák miatt. Ám a késések okozta károkat már vissza is térítette a vonattársaság, szóval valahogy máshogy működik, mint itthon a MÁV.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Ahol a Mikulás lakik: kirándulás az Északi Sarkkörhöz
Elek Lenke | 2023. december 2. 05:41
Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, a Mikulás-kultusz tömegeket vonz a városba. A Világjáró e heti állomása mi is lehetne más, mint Lappföld.    
Szubjektív Miért szenvedjen a beteg hosszú éveken keresztül? - az eutanáziáról mindenkinek van véleménye
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. november 25. 17:22
A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász az eutanázia hazai jogi szabályozásának megváltoztatásáért küzd. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Alsó-Ausztria: fogaskerekűvel a világ tetejére
Kormos Olga | 2023. november 25. 05:42
Se közel, se távol nincs Alsó-Ausztria, tehát épp megfelelő választás, ha egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egy olyan helyen, ahol minden esztétikus, rendezett és végtelenül nyugtató. Ezúttal ebben a régióban kalandozott a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: bemutatott Európának Orbán Viktor új barátja
Litván Dániel | 2023. november 23. 13:23
Geert Wilders akaratlanul is megmutatta, mit gondol kritikusairól.
Szubjektív A fehér-pirosba öltözött város
Dobos Zoltán | 2023. november 18. 05:51
Alig egy hónapja még egy meglehetősen heves választási kampány uralta a lengyel közbeszédet. Legnagyobb nemzeti ünnepükön, függetlenségük kikiáltásának napján, november 11-én azonban nyomát sem láttuk a megosztottságnak. Világjáró rovatunk ezúttal Varsó utcáit rótta.
Szubjektív „A mostani infláció mellett ez gyakorlatilag nulla” – a nyugdíj-kiegészítésről kérdeztük az érintetteket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. november 11. 18:10
A nyugdíjasok számláin pénteken írták jóvá azt a nyugdíj-kiegészítést, ami az alacsonyabbra tervezett, ám ténylegesen magasabb infláció különbözete miatt járt számukra. Még a hét elején érintetteket kaptunk lencse- és mikrofonvégre, és arról érdeklődtünk, van-e már helye ennek az összegnek, illetve megfelelőnek tartják-e azt a rendszert, hogy az év közbeni áremelkedéseket csak az év utolsó előtti hónapjában kompenzálják számukra. Videó.
Szubjektív Sziget a sivatag sarkán, ahol egy lista mindent jobbá tehet
Valkai Nikoletta | 2023. november 11. 05:44
Tunézia legnagyobb szigete néhány éve került fel a magyarok turisztikai térképére, pár héttel ezelőtt pedig egy nem akármilyen listára, amihez hatalmas reményeket fűznek az itt élők. A Világjáróban ezúttal egy páratlan színű tengertől a Szahara kapujáig jutunk. Kontrasztokkal teli helyszíni beszámoló az útról és a pálmák szigetéről, Djerbáról.
Szubjektív Van élet a laptopon túl – miniszabi Horvátország Velencéjében
Vágó Ágnes | 2023. november 4. 05:52
Digitális detox – ezzel a tervvel keltünk útra. Se telefon, se tévé, se laptop, négy napot csak kibírunk mindenféle okoseszköz nélkül. Miniszabi Horvátországban az őszutón, ráadásul még a tenger sem hűlt le, így minden nap jöhet a fürdőzés is. A Világjáró nemrég a Kvarner-öbölben járt.
Szubjektív A gázai szégyen, ami mindörökre ráég a Nyugatra és az Orbán-kormányra
Wéber Balázs | 2023. november 3. 15:20
A Hamász brutális mészárlása semmivel sem igazolható, mint ahogy nők és gyerekek tömegeinek Izrael által elkövetett szétbombázása és éheztetése sem. Aki valóban humanista, annak mindkettőt el kell ítélnie. A Gázai övezetben apokaliptikus, emberi ésszel szinte felfoghatatlan állapotok uralkodnak. A Nyugat félszeg tehetetlenkedése dühítő, az Orbán-kormány és a magyar baloldal hallgatása pedig szégyenletes. Jegyzet.
Szubjektív Szerintem nem kell hitelt felvenni egy lakáshoz - utcai visszhang a CSOK Pluszról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. november 1. 18:24
Bejelentette a kormány a 2024-től élő CSOK Plusz feltételeit, 50 millió forintra nő a támogatott hitel összege. Ez a támogatás lép a 2023 végéig felvehető CSOK helyébe. Mit szólnak ehhez az emberek? Kiderül a videóból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG