<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Hideg és drága – ennyit tudtam a svéd rokonoktól Oslóról, mielőtt először jártam ott. Már odajutni sem olcsó, de én akkor Stockholmból rándultam át oda. Azóta nagyon sokat változott, a kisvárosból világváros lett, ahol, ha szerencsénk van, norvégokkal is találkozhatunk. A Világjáró e heti állomása Norvégia fővárosa.

Oslo ma a világ legdrágább városa Tokió és Moszkva után, szorosan a közelükben van. Norvégiában magas az általános életszínvonal, ami köszönhető egyebek között a nagyon fejlett olajiparnak, hadiiparnak, számítástechnikának. Azt is megengedhetik maguknak, hogy százezreket befogadjanak. Az 5,4 milliós országban 850 ezer bevándorlót tartanak nyilván hivatalosan. Az időjárás kiszámíthatatlan, és vannak olyan részei az országnak, ahol állandóan esik az eső vagy a hó.

Régi skandináv mondák szerint Oslót III. Harald norvég király alapította 1049-ben, de a közelmúltban 1000 előtti keresztény temetkezési helyet tártak fel a régészek. Ezért ünnepelték a város millenniumát 2000-ben. Hivatalosan V. Haakon uralkodása (1299-1319) óta tekintik fővárosnak, mivel ő volt az első király, aki tartósan itt rendezte be udvarát.

Ma, ha valaki Oslóba látogat, elutazás előtt néha viccesen azzal búcsúznak tőle: ha szerencséd van, láthatsz norvégokat is.

A főváros lakosainak 30 százaléka – tavalyi adat – az elmúlt három évtizedben vándorolt ide, főleg Pakisztánból és Szomáliából, Irakból, Srí Lankáról, Törökországból, Marokkóból, de sokan Lengyelországból és Dániából érkeztek. Egyes oslói iskolákban a tanulók 40 százaléka már bevándorló szülők gyermeke.

Nincsenek golyónyomok

Mindezt – legalábbis a felszínen – blazírtan veszik tudomásul a helybéliek, elvégre tőlük kaptak a menekültek és bevándorlók letelepedési engedélyt, és mert – a humanitárius szándékon túl – ezt a luxust is megengedheti magának Skandinávia.

Abban bíznak, hogy a gyerekek majd mindenáron norvégok akarnak lenni, és persze ez annyiban igaz is, hogy sokkal jobban beszélik a nyelvet, mint a szüleik. Egy idő után a kicsi felnő, elkezdi keresni a gyökereit, mindegy, honnan jött.

A város gyönyörű, természetesen minden ház tökéletesen karban van tartva, nincsenek golyónyomok, nem esik a fejünkre a vakolat a balkonról. Mindez nem ritkaság Skandináviában, hiszen több száz éve nem volt errefelé „igazi” háború.

Oslo leghíresebb utcája, a Karl Johan a nemzeti ünnepen,  május 17-én. 1814-ben ezen a napon írták alá Norvégia alkotmányát. Fotó: Wikipédia/Daniel78
Oslo leghíresebb utcája, a Karl Johan a nemzeti ünnepen, május 17-én. 1814-ben ezen a napon írták alá Norvégia alkotmányát. Fotó: Wikipédia/Daniel78

Meg persze tiszta – még mindig, bár 40 éve tisztábbnak tűnt –, egyébként pedig tökéletes hétvégi célpont. Három napért talán nem érdemes odarepülni Budapestről, de ha Skandináviában járunk, mindenképpen célozzuk meg.

Síruhában a belvárosban

Itt nem furcsállja senki, ha a belvárosban egész évben síruhába öltözve sétálnak az emberek, elvégre közel vannak a hegyek, amelyek mindig hóval fedettek. Szinte egész évben lehet síelni, különböző nehézségi szinteket ki lehet próbálni, és profi az infrastruktúra.

Maradandó élmény egy napsütéses reggelen lesiklani a Holmenkollen felett.

Ha mégse esne elég hó, ami ritkaság, még mindig segítenek a hóágyúk. Ha pedig valaki inkább sífutásra vágyik, ilyen felszerelés is bérelhető. A fővároshoz közeli, északra fekvő, erdős-dombos tájon számos ápolt pálya található, ahol profi síelők keverednek a kezdőkkel, de a különböző tempók ellenére vigyáznak egymásra. Azért is érdemes felmenni a hegyekbe, mert a fjordok tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Fjordon megfeneklett jéghegy

Ha alászálltunk a felvonókon, délután következhetnek a múzeumok, este pedig operába mehet, aki akar. Nagyon büszkék a helybéliek ragyogó fehér operaházukra, amelyet 2008-ban adtak át. Legalább kívülről érdemes megnézni, főleg, ha úgy döntünk, elmegyünk a közvetlenül a szomszédjában felépített új Munch Múzeumba is.

A helyiek úgy vélik, éppen az operaház és a gyönyörű Munch múzeum az, ami valóban figyelemreméltó európai nagyvárossá tette Oslót. És a turisztikai fejlesztések sora ezzel nem ér véget: 2026-ban viking hajómúzeum nyílik, és egy óriási akvárium létrehozását tervezik Fornebu-ban, a régi repülőtéren.

Az opera épületét – mintha egy fjordon megfeneklett jéghegy lenne – az oslóiak az első perctől fogva megszerették. Izgalmas vezetett túrákon vehet részt az érdeklődő a színfalak mögött – angolul mindenki beszél –, aki pedig felmegy a ház tetejére, annak gyönyörű kilátásban lesz része.

A Sikoly kihagyhatatlan

Amennyit mi, magyarok, tudunk a norvég kultúráról, az általában Ibsentől Munchig terjed. Bár felületes közhelynek tűnik, tény, hogy műveikből csak úgy árad a szomorúság, a fanyar, keserű, olykor morbid humor, és most nemcsak a Nórára (Ibsen színműve) vagy a Sikolyra (Munch festménye) gondolok, netán a black metalra.

Mintha a hosszú tél, a kevés napfény, az összezártság tehetne erről. Summa summárum, ne egy viháncolós, nevetős, dél-olasz vagy latin-amerikai vidám, táncos hangulatra készüljünk, bár találkoztam boldog norvégokkal is…

Amennyiben sok időnk van, és kíváncsiak vagyunk az itt élők történelmére, érdemes felkeresni a Nemzeti Múzeumot, bár mind a 88 kiállítóterem meglátogatására aligha lesz módunk. Helyet kap itt a kortárs művészet is, most például egy gazdag Mark Rothko retrospektív, amelyet eddig csak Washingtonban mutattak be.

Jó tudni, hogy a jegyek egész nap érvényesek, tehát többször ki lehet menni, ha éppen éhesek vagyunk, és vissza lehet térni. Érdekesség, hogy a Sikoly, amely a világ tíz leghíresebb műalkotása közé tartozik, itt látható, és nem a Munch múzeumban. A különösen értékes gyűjteményt a festőművész halála után az oslói önkormányzatnak adományozták, sok alkotását pedig még az élete során vásárolta meg a múzeum.

A 2021 októberében felavatott épület erősen vitatott az oslóiak körében is: nappal 13 emeletes komor betontömb, de amikor a nap leszáll, bekövetkezik a metamorfózisa: a szürke kolosszus csillogó arannyá szépül, és messziről látható világítótoronnyá válik.

A modern művészet rajongói, ha látni akarják Jeff Koons szándékoltan giccses, arany-fehér Michael Jackson és csimpánza, Bubbles szobrát –  három van belőle összesen a világon, az egyik példány 6 millió dollárért kelt el egy 2001-es árverésen, – vagy Damien Hirst keresztre feszített bárányát, menjenek el az Astrup Fearnley Múzeumba, amely egy régi kikötői területen található. Mindegyik múzeum körül szállodák, üzletek, éttermek, kávézók várják a hazai és külföldi turistákat.

A Vigelandsparken egyedülálló élmény: Gustav Vigeland szobrászművész anno szabad kezet kapott, hogy több mint 20 szobrot készítsen kőből és bronzból, ennek immár majd 100 éve. A nagy parktól délre található a nevét viselő múzeum még több bronzszoborral, sok gipsznyomattal, ahol azt is bemutatják, a művész hogyan dolgozott. A Vigeland installáció ma 212 bronz- és gránitszobrot tartalmaz, mindegyiket ő tervezte. A szobrok a híres Monolitban csúcsosodnak ki, melynek 121 figurája egyszerre küzd a feljutásért a szobor tetejére.

A királynőnek saját galériája van

Ha van időnk, keressük fel a városközpont másik végén található Ekeberg parkot is, ahol Christian Ringnes ingatlanmágnás egy kiváló szoborgyűjteményt hozott létre, amely éjjel-nappal ingyenesen látogatható.

Aki még behatóbban szeretné megismerni a nemzetközi művészet legújabb irányzatait, annak a Kunstnernes Hust ajánlják, közel a királyi palotához. A helyiek szerint ez tökéletes példája annak, hogy a norvég királyi családot sokkal jobban érdekli a művészet, mint a svédeket. (A rivalizálás állandó.) A királynő ugyanis saját galériát üzemeltet Bjørvikában, ahol a Munch múzeum és az operaház is található.

Ahogy az szomszédok között lenni szokott, az effajta szurkálódás gyakori Skandináviában: egyik ország „lenézi” a másikat, vagy éppen kiemeli a vélt vagy létező negatív tulajdonságokat. Mindez sokszor arra a korra vezethető vissza, amikor az erősebb szomszéd leigázta a gyengébbet. Ennek része, hogy a svédek szörnyű nyelvnek tekintik a norvégot, a norvégok meg a dánt, és mindhárman együtt a finnt…

Az igazi norvég minta

Természetesen nem búcsúzhatunk el anélkül a várostól, hogy ne sétálnánk végig a Karl Johanon. Nemzeti ünnepeken több tízezer ember vonul itt fel népviseletben, norvég zászlókkal a kezében.

Szinte mindenkinek van legalább egy öltözet népviselete, amelyet jeles alkalmakkor hord is.

A főutcán található az egyik legkedveltebb szálloda, amelyik az utca nevét viseli. Hagyomány itt esernyőket, iparművészeti tárgyakat vagy éppen autentikus, méregdrága, kézzel kötött norvég mintás pulóvereket vásárolni. A helyi csemegeboltokban pedig kihagyhatatlan a lazac és mindenféle helyi finomság.

Természetesen a világ minden nemzeti étterme képviselteti itt magát, csakúgy mint a fine dining helyek, felkapott, elkényeztetett séfekkel.

Akik soha nem előznek

A norvégok természetesen sok halat esznek. A munkahelyükön legtöbben csak szendvicseket ebédelnek, amiket otthonról hoznak magukkal. Az egyik nemzeti fogás a fårikål, ami bárány vagy birkahúsból készült, és van benne káposzta is.

Az alkohol – no, igen, ez errefelé mindig kényes kérdés. Svédországban a Systembolagetben lehet alkoholt vásárolni – felnőtteknek! –, itt meg a Vinmonopol nevű üzletláncban. De nem érdemes: ha tehetjük, inkább vigyünk magunkkal jóféle magyar pálinkát, örülni fognak neki vendéglátóink. Helyben legfeljebb sört vegyünk hozzá, alacsonyabb alkoholtartalmú fajta szupermarketekben is kapható.

Ha pedig valaki autóval vágna neki Oslónak, számítania kell arra, hogy a norvégok minden közlekedési szabályt betartanak, leginkább a sebességkorlátozást, és állítólag sokan még életükben nem előztek, pedig számos helyen az 50 kilométer/óra sebességkorlátozás van kiírva…

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

Szubjektív Végre átadták a 3-as metrót, de szép lett? - utasvélemények a felújításról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. április 1. 19:21
Öt és fél év után március 20-tól teljes vonalon jár a 3-as metró. Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, a napi sok százezer ember utazását biztosítja. A teljes felújítás összesen 225 milliárd forintba került, ennek nagy részét az Európai Unió állta. De szép lett? Az utasok véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG