<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Állandó fejtörést okoz, hogy mit vegyél fel egy tárgyalásra vagy egy üzleti vacsorára? Mit jelent a black tie és a casual friday? Mikor és hol megengedett a lezserebb öltözet? Nőként hogyan öltözködjünk elegánsan, de mégis csinosan egy külföldi üzleti útra? Bárhova is megyünk a világban, a legelőkelőbb viseletben nincsen különbség, de mi a helyzet a farmerrel? Most segítünk mindent tisztázni. Farmertől a fehér csokornyakkendőig: öltözködési protokoll nőknek és férfiaknak.

Casual és smart casual

Az üzleti életben az alkalomhoz illő viselet azt jelenti, hogy megjelenésünket a tárgyalás körülményeihez, illetve a partnerhez igazítjuk. De kezdjük a legegyszerűbb viselettel, hiszen itt van a legkönnyebb dolgunk!

Ha a rendezvény meghívójában a casual vagy a smart casual dress code van feltüntetve, akkor szinte minden megengedett. A kifejezés magyar megfelelője az utcai, hétköznapi viselet lehet: farmernadrág, póló, ing, szoknya, blúz, szinte bármi. A lényeg, hogy tiszta legyen és kényelmes. Kikötés persze itt is van, a bármi természetesen nem jelenti azt, hogy rövidnadrágban, fehér zokniban és szandálban is mehetünk az eseményre!

A smart casualnél már nem árt odafigyelni néhány apróságra. A férfiak a farmert itt már felejtsék el, helyette egy elegánsabb vászonnadrágot válasszanak, illetve póló helyett ajánlott inkább inget venni. A zakó a smart casual esetében még nem kötelező ruhadarab, nőknél viszont az utcai viselet ajánlott.

Tájékozódjunk előre, mert vannak különbségek!

Ha külföldre megyünk vagy külföldi üzleti környezetben kerülünk, előtte nem árt utánanézni, hogy mit is értenek a helyiek az adott kategória alatt. Elegánsabb öltözék, pl. black tie vagy white tie öltözék alatt mindenhol ugyanazt értik a világon, de a lazább öltözetben már lehetnek eltérések. Magyarországon például az üzleti életben elfogadott a farmernadrág, zakó viselet, de több helyen (például a Távol-Keleten) még a casualnek sem képezi a részét.

Az észak-európai és a német üzleti életben a visszafogott stílus (sötét öltöny, fehér inggel) az elfogadott. Még a nőknél is a sötét, nem kihívó kosztümöt várják el. A Távol-Keleten is a visszafogott elegancia az elvárás a nőknél és ajánlott a nem túl magas sarkú cipő viselete. Amerikában még a legnagyobb melegben is elvárás a harisnya viselete, férfiak hosszú ujjú inget kell hordani.

Informal, business formal és semi-formal

A három kategória között nincsen óriási különbség. Az informal a casual és a business formal között helyezhető el, laza irodai öltözék, de nem jelent hétköznapi viseletet! Fontos kitérni arra, hogy amennyiben az informal megjelölés 18 óra utáni eseményre szól, úgy férfiaknak ing, nyakkendő, nadrág és zakó a szükséges viselet. Némi könnyebbség, hogy a zakó és nadrág színe eltérhet. Nőknél a kosztüm, vagy legalább a hétköznapi öltözéknél egy kicsit elegánsabb ruha ajánlott.

A business formal a férfiaknál a sötét öltönyt, inget és nyakkendőt jelenti. Nőknél a kosztüm, blúz, szoknya és egy elegánsabb cipő az elfogadott. Itt van egy apró kikötés: a ruha nem lehet nagyon kivágott. A semi-formal néven is ismert öltözéket tehát mindig viselhetjük, nem csak tárgyalás, de akár esti üzleti rendezvény, vacsora alkalmával is.

Formal, black tie, white tie

Ezek a meghatározások már az igazán elegáns alkalmakra vonatkoznak.

Formal esetében a férfiaknál sötét öltöny, nyakkendő a köztelező, nőknél az elegáns ruha viselése, ami lehetőleg nem csillogó anyagból készült. 18 óra után óra pedig már az estélyi, koktélruha az elvárát öltözet.

Ha a meghívón a black tie (vagyis fekete nyakkendő) dress code szerepel, akkor a férfiaknak itt már elengedhetetlen szmokingot viselni és fekete csokornyakkendőt kötni. Nőknél a hosszú estélyi a viselet, kesztyű nélkül. Elegáns ékszerek és konty, feltűzött haj is ajánlott az öltözethez.


A white tie a legelegánsabb és legexkluzívabb eseményeknek a kötelező viselete. A férfiaknak a frakk, a mellény és fehér csokornyakkendő az előírás. Nőknek a nagyestélyi, könyökig érő kesztyűvel, ékszerekkel, báli frizurával és kisminkelve illő megjelenni.

Az utóbbi időben már léteznek ezeknek a viseleteknek is egyéb kategóriái. Ilyen az alternative black tie, amelyet szokták még black tie invited-nak vagy black tie optional-nak is nevezni. Ilyenkor nem kötelező a szmoking viselete, helyette megengedett egy elegáns, sötét színű öltöny nyakkendővel. A nők pedig viselhetnek kevésbé exkluzív öltözetet, elég egy koktélruha is.

Öltözékünk kiválasztásnál nagyobb mozgásteret enged, ha a creative black tie dress code szerepel. Ez a formális öltözék lazább, divatosabb alternatívája lehet. Belefér ilyenkor egy szmoking, fekete inggel és nyakkendő nélkül.  A nők  is jobban megmutathatják magukat, a koktélruhából választhatják a rövidebb verziót.

Nőnek maradni az üzleti életben - mit (nem) illik?

Nőknek az öltözködésnél általában nehezebb a dolguk, de ez azt is jelenti, hogy változatosabban tudnak öltözködni, mint az üzletemberek. Ezért ha külföldi üzleti útra készülünk, figyeljünk arra, hogy egymással jól kombinálható darabból álló ruhatárat vigyünk magunkkal.  Kötelező alapdarab, amellyel soha nem hibázhatunk, az a "kis fekete" ruha. Férfiaknál pedig egy sötétebb öltöny, fehér ing és nyakkendő.

De ne csak az üzleti megjelenésünkre figyeljünk! A smart casual darabok mellett legyen nálunk alkalmibb darab is, nem beszélve a váltócipőről. Soha ne induljunk el egyetlen magassarkú cipővel az útra és figyeljünk a kiegészítőkre is. Egy finom kendő, egy selyemsál, egy bross és egy nem túl kihívó parfüm is nagyban emeli eleganciánkat.

Menjünk akár egy üzleti tárgyalásra, egy vacsorára, vagy akár egy külföldi útra, vegyük figyelembe és tájékozódjunk előre a helyi szokásokról is. Japánban például előírás, hogy az üzletasszonyok csak tért alá érő szoknyát viselnek, de a férfiaknak is kötelező a nyakkendő viselése. Az arab világban az európai üzletasszonyoknak célszerű, ha a szoknya a boka alá ér. Kendőt nem kötelező viselni, de azért célszerű, ha tartunk magunknál egyet.

Ha péntek, akkor farmer

Bár egy kutatás szerint a hazai munkavállalók felénél vannak kötelezően betartandó munkahelyi öltözködési szabályok, a magyarok körében inkább a kényelem áll a középpontban, mint az elegancia, azaz a hétköznapi viseletet részesítjük előnyben, ha dolgozni megyünk.

Ma már a legtöbb cégnek saját öltözködési szabályokat tartalmazó előírásai vannak, érdemes megemlíteni, hogy íratlan szabályként egyre több munkahelyen - ahol egyébként kötelező az öltöny, nyakkendő viseletet - pénteken megengedett a lazább öltözet. Ezt a nemzetközi nyelv egyszerűen csak casual friday-nek vagy jeans day-nek (laza pénteknek, farmer napnak) hívja.

A laza pénteken férfiaknak megengedett a sportosabb öltözet, a farmer, vászonnadrág és póló viselete, tilos a rövidnadrág és a papucs. A nők is szabadabbra engedhetik öltözéküket, merészebb színeket és „többet mutató” ruhadarabokat választhatnak, azonban ilyenkor sem ajánlott túlzásokba esni, azt hagyjuk meg a munkahelyen kívülre!

A ruha magabiztosságot ad, ha jól van megválasztva

Két csapdára érdemes felhívni a figyelmet, amelyekbe könnyen beleeshetünk, ha nem megfelelően választjuk ki ruházatunkat. Hogyha nagyon túlöltözzünk (tárgyaló) partnerünket, ami úgy tűnhet, hogy szándékosan uralni akarjuk a kapcsolatot. Másrészt, ha túlságosan lazára vesszük a megjelenésünket, ez a másik fél iránti tisztelet hiányára utalhat, de partnerünk akár a szakmai kompetenciánkat is megkérdőjelezheti.

A lényeg: ha nincs a meghívóban jelezve a dress code, semmiképp se öltözzük túl az eseményt. Egy üzleti vacsorára ne menjünk kisestélyiben, szmokingban, mert garantált, hogy feszengve fogjuk magunkat érezni!

Amennyiben azonban két megfelelő megjelenés, vagyis egy kicsit elegánsabb, másik kevésbé elegáns között kell választanunk, inkább az elegánsabbat válasszuk, mert itt is igaz az elv: egy kicsit túlöltözni egy alkalmat kisebb baki, mint alulöltözni azt. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő megjelenés magabiztosságot is ad a ruha viselőjének, ami pedig növeli az esélyt a sikerre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Tippek Kinőtted az országot? Ezzel az öt tippel külföldön is sikeres leszel
Balkó Rita | 2017. szeptember 20. 18:00
Sikeressé válni egy olyan kis országban is kihívás, mint a miénk, sokak számára azonban szűk ez a falatnyi kis terület. Ha sikerült túlélni a kezdeti nehézségeket, célszerű új piacok után nézni a határon túl, a külföldi terjeszkedés azonban a jelentős profitnövelés mellett sok ismeretlen buktatót és veszélyt rejteget. Mutatunk öt tippet, hogy hogyan élje túl a cég a külföldi terjeszkedést!
Tippek Sikeres akarsz lenni? Hallgasd meg azokat, akik a legfontosabbak!
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 17:00
Mire az ember alapos tervezés után elindít egy vállalkozást, már pontosan tudja, milyen termékkel, szolgáltatással kíván belépni a piacra, mivel akarja meghódítani a vásárlókat. Azt is kitalálja, hogyan vezesse be termékét, hogyan reklámozza, tegye népszerűvé és kívánatossá az ügyfelek számára - innentől pedig már csak egy dolog állhat a siker útjába: ha amit kínálunk, az nem elég jó az ügyfélnek. A kudarc azonban biztosan elkerülhető, ha odafigyelünk arra, amit a vevőink jeleznek nekünk.
Tippek Hogyan válasszunk céges mobilelőfizetést?
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 14:30
Nem is olyan régen még kinevették az úttörőket, ma már egy vállalkozás sem maradhat életben mobiltelefon nélkül. A piacon rengeteg az ajánlat, versenyeznek az ügyfelekért a szolgáltatók – hogyan válasszunk hát szolgáltatáscsomagot? Miközben nincs mindenkire egyformán alkalmazható recept, összeszedtünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a választásnál.
Tippek Ez legyen a célod jövőre: a leendő ügyfeleid mindenhol ott vannak, csak el kell érned őket
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:06
Csatornák miriádjain keresztül léphet ma kapcsolatba egy üzlet a potenciális vásárlóival, de komoly felkészülésre van szükség, ha nem akarunk elveszni a zűrzavarban.
Tippek Amire nem számítanál: kik azok, akik még szabadságra is alig mernek elmenni?
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 13:05
Lehet, hogy később majd benő a fejük lágya, de az Y-generáció tagjai egy felmérés szerint pályájuk elején képtelenek elengedni a munkaügyeket: igazi mártíroknak tartják magukat, akik nélkül megáll az élet a cégnél. Még szabadságra se nagyon mennek el, vagy ha igen, akkor is a vállalati ügyekkel foglalkoznak – mivel állandóan online vannak, ezt könnyen meg is tehetik.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Tippek Egy 404-es történet: csinálj előnyt egy hibából!
Balkó Rita | 2016. december 22. 17:00
Elgépeltük, törölték, valami hiba csúszott a számításba – aki számítógépet használ, legalább egyszer az életében már találkozott a 404-es hibakóddal. Ez mind a felhasználónak, mind az oldal üzemeltetőjének egy apró, de megkerülhetetlen kellemetlenség a digitális világban. Ha azonban az oldal üzemeltetője egy kicsit kreatív, úgy nem csak egyedi, de akár szerethető is lehet a hibaüzenet.
Tippek Mi az a rugalmas munkaidő? Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
Valkai Nikoletta | 2016. december 21. 16:12
Valószínűleg mindenkinek jutott már legalább egyszer az eszébe, hogy sokszor teljesen felesleges egyhuzamban 8 órát a munkahelyen tölteni. Szerencsére egyre több munkáltató dönt úgy, hogy rugalmas munkaidőt engedélyez dolgozóinak. Így nem csak költségeket lehet csökkenteni, de az alkalmazottak is motiváltabbak lesznek azáltal, hogy befolyásuk van a munkaidejükre, és amellyel nemcsak a munkavégzés válhat hatékonyabbá, de mindebből a cég is profitálhat.
Tippek Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 17:30
Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.
Tippek Kineveti az ötleted a bank? Kérj pénzt az internetezőktől!
Privátbankár.hu | 2016. december 16. 19:55
Ha banánzongorát vagy egy szupermenő hűtőtáskát akar az ember gyártani, de az ötleten kívül semmije sincs meg hozzá, valószínűleg még sorszámot sem kap a bankban, nem hogy hitelt. Ha azonban mások is hisznek az ötletben és pár dollárral beszállnak a megvalósításba, akár a milliók is összejöhetnek. Mire jó a crowdfunding?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG