5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Járt már valaha a China Townban? No, nem New Yorkban, hanem Kőbányán. A főváros egyik legkülönlegesebb, zárt világába pillanthatunk be, ahogy a 28-as villamosról leszállunk a Mázsa utcai megállóban. Rögtön feltűnik egy egykori terménymagtár ötszintes, hatalmas épülete, rajta felirat: Wanhao. Ez az iránytű, ami felé indulunk, amely nemcsak étterem, de a helyi kínai közösség egyik központja is.

A fallal körülvett térségben kínai kereskedőházak működnek, 200 üzlettel, némelyik csak kereskedőket szolgál ki, de van itt 70 ezer négyzetméternyi raktár és 18 étterem is. A Monori Center kft-ként működik, melynek marketing menedzsere, Henry Qu várt a bejáratnál. 

A kínaiak újították fel ezt az irodaházat is Kőbányán. Fotó: monoricenter.hu
A kínaiak újították fel ezt az irodaházat is Kőbányán. Fotó: monoricenter.hu

A két nép „hétköznapi” kapcsolatáról nem sokat tudunk, jóllehet Kína nap, mint nap szerepel a politikai hírekben, mint a világ egyik legnagyobb hatalma. Magyarországon több mint 30 éve élnek kínaiak, sok ezren már itt születtek, és tökéletesen beszélnek magyarul. Számukat még Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-kínai tagozatának elnöke, egyetemi docens, sem tudja pontosan megbecsülni. 

A magyaros fogások köreikben nem népszerűek

Abban minden jelenlévő egyetértett - Dr. Rátz Tamara, a Kodolányi János egyetem turizmus tanszékének vezetője is – hogy a kínai turisták beutaztatása óriási üzlet. Bár a hatalmas ország teljes területén nehéz aktív marketing politikát folytatni, érdemes tanulmányozni életmódjukat, ünnepeiket, vendégként való kívánságaikat. 

Megéri, ugyanis a kínaiak a korábbi gyakorlattal ellentétben nem egy-két napra érkeznek, hanem a jövőben monodesztinációként tekinthetnek Magyarországra, hosszabb ideig is itt tartózkodhatnak, és költenek is jócskán. Jobban kellene ügyelni arra, hogy mivel kínálják őket a szállodákban, mert a hagyományos magyar ételeket nem igen fogyasztják.

A kisebb városokban is érdemes népszerűsíteni Magyarországot

Nádasi Tamás arról is beszélt, miként tudják segíteni azokat a magyar vállalkozókat, akik Kínában kívánnak befektetni. A kínaiak – bár nekünk ez furcsa - távoli rokonként tekintenek ránk; hiszik, hogy a magyar népvándorlás az ujgur területükről indult. Sokan hallottak Bartók, Kodály és Liszt zenéjéről is.

Ilyen ismert kínai díszek is vannak a kőbányai negyedben. Fotó: Pixabay
Ilyen ismert kínai díszek is vannak a kőbányai negyedben. Fotó: Pixabay

A koronavírus miatti határlezárás minden téren visszaesést okozott a hatalmas ázsiai országban, most azonban újból kinyílt számukra a világ, és ebből jó lenne profitálni. Ha csak kisebb városokban erősítjük a jelenlétet, akkor is 10 millió emberhez szólunk. A nyitás erőteljes közlekedési fejlődést inspirált, mind a gyorsvasutak, mind a belföldi légijáratok és az autópálya építés terén. Digitális fejlődés terén is a világ vezető államai közé tartozik Kína.

Ha 200 millió ember elindul

Érdemes tanulmányozni a hazai szakembereknek az ottani turisztikai szokásokat. A belföldi turizmus a nagy ünnepekre koncentrálódik, a holdújév ezek között a legkiemelkedőbb. Évente fél Kína indul ilyenkor útnak. Egy jelentős réteg ma már egy évben 2-3 alkalommal útra kel, üdülni a közeli országokba, vagy éppen Makaóra, a szerencsejátékok helyszínére igyekeznek. Esetleg bevásárlóturizmus a céljuk. A közeljövőben évi 200 millió külföldre utazó kínai turistával számolnak.

Kínán belül jelentős számúak a rokonlátogatások, amelyekhez ma már a korszerű belföldi repülőjáratokat veszik igénybe. Vonzerőnek számítanak többek között a szent helyek, az agyagkatonák, a természeti látnivalók, mint például a Li-folyó Dél-Kínában, amely több mint 2000 méterrel a tengerszint felett, őstenger-maradvány sziklák között folyik.

A magyar fürdőkultúrából tanulhatnak

Mit tudna nyújtani a magyar turizmus a kínai kollégáknak? Például tapasztalatot a tekintetben, miként lehetne ötvözni a hagyományos kínai gyógyászatot a magyar fürdőkultúrával. Kínában még nincs olyan magas szintű fürdőkultúra, mint nálunk, pedig gyógyvizekben ott sem szűkölködnek.

A kőbányai kínai negyedbe látogató magyarok többnyire vagy kereskedők, vagy ínyencek, akik meg akarják kóstolni az igazi fogásokat. Bár az éttermekben magyarul – vagy éppen angolul - is ki vannak írva a fogások nevei, a kínai betűk jelzik, hogy ide elsősorban a helybélieket várják.

A Monori Centerbe sokan azért látogatnak el – vendéglátósok is – hogy beszerezzenek ritka fűszereket, alapanyagokat, nagyobb kiszerelésben. Olyanokat, amelyeket, mondjuk nem Németországból, hoznak be Magyarországra, hanem autentikus forrásból származnak. 

Milyen a palacsinta, ha kínai?

A magyarországi kínai éttermek legtöbbje persze alkalmazkodott a magyar konyhai ízléshez, mint ahogy ez jellemző minden országra, ahol megtelepednek. De érdekes volt megkóstolni az eddig még sehol nem látott kínai palacsintát, amely inkább egy vastag, kiadós, rétegezett omlett. 

A pekingi kacsa pedig mindig meglepi azt, aki eddig még nem kóstolta, ugyanis ehhez a szinte teljesen fűszermentes, bőrével együtt sütött kacsának csak a mellét használják fel, persze azért nem dobják ki a többi részét sem.

Szilvából, gabonából erjesztenek szeszes italt

Érdekes volt látni, hogy mennyiféle kínai pálinka, likőr és más szereszes ital is kapható itt, no ne gondoljunk valamiféle olcsó kontyalávalóra: 35-40 ezer forintba kerül egy-egy üveg, méregerős gabonapálinka.

A likőrnek számító, szilvából párolt édes italokról nehéz volt eldönteni, hogy aperitifnek vagy inkább digestive-nek valók-e. Xianbo Huang, a kereskedelmi cég vezetője szerint egyre élénkebb az érdeklődés Magyarországon a valódi kínai szeszesitalok iránt.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Még több Adria jön, mint Balaton
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:34
Folyamatos gazdasági növekedés, egyre több turisztikai beruházás, sokkal kisebb infláció és jobb nemzetközi besorolás. Ez mind Horvátország és Olaszország hozzánk képest. A horvátoknál ráadásul októbertől alacsonyabb árszinten befagyasztott alapvető élelmiszerek és energia lesz. Nem csoda, ha tovább él, hogy inkább az Adria mint a Balaton. Ezekről, az abbáziai hotelekről és az észak-olasz kulturális és gazdasági fejlődésről is beszélt munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Turizmus Már október 4-től emelkedik a brit vízumok ára - a parlamentnek még jóvá kell hagynia
Elek Lenke | 2023. szeptember 25. 13:18
Már hónapokkal ezelőtt belengette a brit kormány, hogy szigorítanak a vízumrendszeren, most pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy felemelik a vízumok árát, mivel a közszféra béremelését várhatóan e plusz bevételből fogják fedezni.
Turizmus A Guinnesst Oroszországban a forgalmazók palackozzák?
Elek Lenke | 2023. szeptember 24. 14:29
A globális sörmárkák, amelyek hivatalosan elhagyták Oroszországot, továbbra is népszerűek a birodalomban. Óriási a forgalmuk, és nincsenek híján a piacon maradás trükkjeinek sem. Az ír Guinnesst a Moscow Brewing Company, valamint a Moszkvai Sörfőző Szövetség szállítja be, majd helyben palackozzák. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, a nyilatkozatok pedig egymásnak ellentmondanak.
Turizmus Az Airbnb újabban drágább, mint a szállodaszoba
Elek Lenke | 2023. szeptember 23. 13:42
Legalábbis erre a következtetésre jutott az amerikai Travel and Leisure című turisztikai szaklap. Míg negyedszázaddal ezelőtt a „lakj nálunk olcsón” elv szerint működő oldalakon található szállás tényleg fillérekbe került, addig egy mostani jelentés szerint ma már a szállodák sokszor olcsóbbak, mint az Airbnb-n, illetve az ugyancsak amerikai Vrbo-n keresztül bérelt lakások, nyaralók.
Turizmus Egyre több az amerikai, kínai és koreai turista Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 13:23
A pandémia után még mindig sarkalatos kérdés, hogy mikor lesz képes a turizmus arra a mutatványra, mint a Covid előtti időkben? Úgy tűnik, eljött az idő.
Turizmus Egy kis emlék, semmi más
Elek Lenke | 2023. szeptember 10. 18:41
Giccsözöntől a kézműves remekig, avagy kis magyar szuvenírkörkép.
Turizmus Harácsolás áldozatai lettek az utazók
Buksza blog | 2023. szeptember 6. 14:48
Az ötven évvel ezelőttihez képest ötszörösére nőtt az az idő, ami alatt az utas feljuthat a repülőgépre.
Turizmus Kevesebbet és kevesebben nyaraltak a magyarok itthon
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 08:30
Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal.
Turizmus Irány Budapest, vagy mégsem? Itt van, hová utaznak idén az amerikaiak
Elek Lenke | 2023. szeptember 3. 19:03
Az amerikai Travel and Leisure turisztikai lap szerkesztői összeszedték, melyek azok a kedvelt új és régi úti célok, ahová érdemes elutazni egy lélegzetvételnyi friss levegőért, egy nagyvárosi kalandért vagy egy különleges kulturális élményért.
Turizmus Nincsenek jó híreink a görög szigetekre készülőknek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 2. 15:07
Továbbra sem tudják megfékezni a Görögország török határhoz közeli Daida erdőségében két hete pusztító tüzet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG