<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az Egyesült Királyságban sikerült elérni a kiadóknak, hogy a Facebook fizessen a tartalmakért. A Facebook News keretében megjelenő anyagokért fog pénzt adni a közösségi oldal.

Az Egyesült Királyságban a Facebook elindítja a közösségi oldalon belül elérhető Facebook News nevű alkalmazását, amely a tervek szerint több száz országos és helyi lap tartalmát kínálja majd. A felhasználók a tartalom igen széles palettájával találkozhatnak majd, hiszen sok más lap mellett a The Economist, a The Guardian, vagy éppen a Daily Mail anyagai is elérhetők lesznek. Eddig a News alkalmazás csak az Egyesült Államokban volt elérhető, a napvilágot látott információk szerint az új helyi verzió is elérhető lesz mind Android, mind IOS platformon is.

A nagy internetes szolgáltatók és az újságok kiadóinak kapcsolatában a Facebook News több szempontból is új fejezetet nyithat. Az új közönség révén több hirdetési és előfizetési lehetőséget kínál a kiadóknak. Emellett a Facebook fizet a kiadóknak a tartalmukért. Ez utóbbi az a pont, amit eddig a technológiai óriások - legyen szó a Google-ről, az Apple-ről vagy a Facebookról - igyekeztek elkerülni.

Áttörést hoz az új rendszer?
Áttörést hoz az új rendszer?

A várakozások szerint az üzlet sokmillió font bevétellel kecsegtet a vezető kiadók számára. A pénz különösen jól jön, hiszen az internetes óriások (Google, Facebook) óriási összegeket hasítanak ki a reklámpiacból, ezt a bajt pedig tavaly tetézte a koronavírus járvány, amely tovább apasztotta a kiadók reklámbevételeit, de a nyomtatott lapok esetében az előfizetők száma is sok esetben csökkent.

A Facebook helyi vezetője, Jesper Doub azt közölte, hogy folyamatosan állapodnak meg újabb és újabb médiavállalatokkal. Korábban már megnyerték a projekthez a The Economist, a The Guardian, a The Independent, az STV és az Archant, az Iliffe, a JPI Media, a Midlands News Association és a Reach helyi híroldalait, továbbá olyan szórakoztató magazinokat, mint a GQ, a Cosmopolitan, a Glamour vagy a Vogue. Mellettük most újabb nagyágyúk csatlakoznak, a Facebook Newshoz, így a Channel 4 News, a Daily Mail Group, a DC Thomson, a Financial Times, a Sky News és a Telegraph Media Group tartalmai is elérhetők lesznek.

A cég szerint a Facebook News segítségével a felhasználók az érdeklődésükre személyre szabott hírek mellett láthatják a nap legfrissebb címeit és történeteit. A közösségi média vezetői azt is hangsúlyozták, hogy tematikus válogatások is lesznek, így például a koronavírus-járványról, ahol az eredeti és hiteles anyagokat emelik majd ki.

Ez a kezdeményezés azért érdekes, mert a Facebook úgy tűnik, igyekszik előremenekülni. A nagy technológiai vállalatok ugyanis egyre komolyabb nyomás alatt vannak, mert miközben sokat köszönhetnek a hagyományos médiavállalatoknak és óriási pénzeket keresnek részben az ő tartalmaikkal, ezen nem akarnak osztozni. Ugyanakkor ezek miatt sok kisebb médium sodródott a megszűnés szélére. Így tehát ha ezeket levegőhöz juttatják, az akár a techcégek számára is előnyös lehetnek, ők viszont ezt nem feltételen gondolják így.

Laptársunk, az mfor.hu a napokban írt arról, hogy az ausztrál kormány tavalyi javaslata szerint fizetnie kellene a Google-nak és a Facebooknak azért, hogy használhassák a kiadók által előállított tartalmakat. A Google viszont ezt annyira mereven elutasítja, hogy válaszul az ausztrál kormány kezdeményezésére most azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben a javaslatot elfogadnák, bezárja a helyi keresőjét.

Nagy kérdés persze, hogy az együttműködés helyetti erőfitogtatással mire jutnak a vállalatok, Az ausztrál kormány törvényjavaslata ugyanis illeszkedik a Big Tech cégekre nehezedő nyomásgyakorlás folyamatába: mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió konkrét lépéseket tesz a technológiai óriások piaci dominanciájának megfékezésére.

Igaz a Google is indított egy olyan applikációt, amelynek keretében a befolyó pénzeket megosztja a kiadókkal. A tavaly ősszel indított Google News Showcase a társaság szerint 3 év alatt 1 milliárd dollárt juttathat vissza az újságoknak, médiavállalatoknak. Ez elsőre ugyan jól hangzik, de figyelembe véve, hogy a Google-nek tavaly csak hirdetési bevételekből éves szinten 130 milliárdos bevétele származik, az abból visszajuttatott évi 330 millió dollár megmosolyogtatónak tűnik. Ez ugyanis a Google bevételének 0,2 százalékát, a negyedéves nyereségének 2 százalékát jelenti, miközben a bevételek érdemleges részét a kiadók által előállított tartalmakra való keresések, vagy a médiacégek oldalain futó hirdetések generálják.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Aligha perdül táncra az MSZP exelnöke Matolcsy György válaszától
Csabai Károly | 2023. március 29. 15:32
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ugyanis azt írta a neki ugyancsak írásban feltett kérdésre Tóth Bertalannak, hogy nem merült fel a 4iG Nyrt. részvényeit érintő, tiltott piaci manipulációra utaIó gyanú, amely a jegybanktörvény szerinti piacfelügyeleti eljárás megindítását tenne indokolttá.
Vállalat Megtörténik az egyesülés, figyelnie kell a Bankholding ügyfeleinek is
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:48
Április 30-án lezárul az MKB Bank és a Takarékban egyesülése, bankszünnapokat is tartanak.
Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG