Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Egyesült Királyságban sikerült elérni a kiadóknak, hogy a Facebook fizessen a tartalmakért. A Facebook News keretében megjelenő anyagokért fog pénzt adni a közösségi oldal.

Az Egyesült Királyságban a Facebook elindítja a közösségi oldalon belül elérhető Facebook News nevű alkalmazását, amely a tervek szerint több száz országos és helyi lap tartalmát kínálja majd. A felhasználók a tartalom igen széles palettájával találkozhatnak majd, hiszen sok más lap mellett a The Economist, a The Guardian, vagy éppen a Daily Mail anyagai is elérhetők lesznek. Eddig a News alkalmazás csak az Egyesült Államokban volt elérhető, a napvilágot látott információk szerint az új helyi verzió is elérhető lesz mind Android, mind IOS platformon is.

A nagy internetes szolgáltatók és az újságok kiadóinak kapcsolatában a Facebook News több szempontból is új fejezetet nyithat. Az új közönség révén több hirdetési és előfizetési lehetőséget kínál a kiadóknak. Emellett a Facebook fizet a kiadóknak a tartalmukért. Ez utóbbi az a pont, amit eddig a technológiai óriások - legyen szó a Google-ről, az Apple-ről vagy a Facebookról - igyekeztek elkerülni.

Áttörést hoz az új rendszer?Áttörést hoz az új rendszer?

A várakozások szerint az üzlet sokmillió font bevétellel kecsegtet a vezető kiadók számára. A pénz különösen jól jön, hiszen az internetes óriások (Google, Facebook) óriási összegeket hasítanak ki a reklámpiacból, ezt a bajt pedig tavaly tetézte a koronavírus járvány, amely tovább apasztotta a kiadók reklámbevételeit, de a nyomtatott lapok esetében az előfizetők száma is sok esetben csökkent.

A Facebook helyi vezetője, Jesper Doub azt közölte, hogy folyamatosan állapodnak meg újabb és újabb médiavállalatokkal. Korábban már megnyerték a projekthez a The Economist, a The Guardian, a The Independent, az STV és az Archant, az Iliffe, a JPI Media, a Midlands News Association és a Reach helyi híroldalait, továbbá olyan szórakoztató magazinokat, mint a GQ, a Cosmopolitan, a Glamour vagy a Vogue. Mellettük most újabb nagyágyúk csatlakoznak, a Facebook Newshoz, így a Channel 4 News, a Daily Mail Group, a DC Thomson, a Financial Times, a Sky News és a Telegraph Media Group tartalmai is elérhetők lesznek.

A cég szerint a Facebook News segítségével a felhasználók az érdeklődésükre személyre szabott hírek mellett láthatják a nap legfrissebb címeit és történeteit. A közösségi média vezetői azt is hangsúlyozták, hogy tematikus válogatások is lesznek, így például a koronavírus-járványról, ahol az eredeti és hiteles anyagokat emelik majd ki.

Ez a kezdeményezés azért érdekes, mert a Facebook úgy tűnik, igyekszik előremenekülni. A nagy technológiai vállalatok ugyanis egyre komolyabb nyomás alatt vannak, mert miközben sokat köszönhetnek a hagyományos médiavállalatoknak és óriási pénzeket keresnek részben az ő tartalmaikkal, ezen nem akarnak osztozni. Ugyanakkor ezek miatt sok kisebb médium sodródott a megszűnés szélére. Így tehát ha ezeket levegőhöz juttatják, az akár a techcégek számára is előnyös lehetnek, ők viszont ezt nem feltételen gondolják így.

Laptársunk, az mfor.hu a napokban írt arról, hogy az ausztrál kormány tavalyi javaslata szerint fizetnie kellene a Google-nak és a Facebooknak azért, hogy használhassák a kiadók által előállított tartalmakat. A Google viszont ezt annyira mereven elutasítja, hogy válaszul az ausztrál kormány kezdeményezésére most azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben a javaslatot elfogadnák, bezárja a helyi keresőjét.

Nagy kérdés persze, hogy az együttműködés helyetti erőfitogtatással mire jutnak a vállalatok, Az ausztrál kormány törvényjavaslata ugyanis illeszkedik a Big Tech cégekre nehezedő nyomásgyakorlás folyamatába: mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió konkrét lépéseket tesz a technológiai óriások piaci dominanciájának megfékezésére.

Igaz a Google is indított egy olyan applikációt, amelynek keretében a befolyó pénzeket megosztja a kiadókkal. A tavaly ősszel indított Google News Showcase a társaság szerint 3 év alatt 1 milliárd dollárt juttathat vissza az újságoknak, médiavállalatoknak. Ez elsőre ugyan jól hangzik, de figyelembe véve, hogy a Google-nek tavaly csak hirdetési bevételekből éves szinten 130 milliárdos bevétele származik, az abból visszajuttatott évi 330 millió dollár megmosolyogtatónak tűnik. Ez ugyanis a Google bevételének 0,2 százalékát, a negyedéves nyereségének 2 százalékát jelenti, miközben a bevételek érdemleges részét a kiadók által előállított tartalmakra való keresések, vagy a médiacégek oldalain futó hirdetések generálják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 15:03
Központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását - javasolja a kamara. 
Vállalat Tovább puhul a szigor az üzleti utazásoknál: újabb 4 kivételt nevezett meg Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 06:28
Eddig 13 EU-n kívüli ország volt a kivételek között, most újabb 4 ország került be azok közé, ahonnan 10 napos karantén nélkül térhetnek vissza a megfáradt üzleti utazók.
Vállalat Wizz Air: 3-4 év, mire visszatér az utasforgalom
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 2. 07:11
A Wizz Air vezérigazgatója szerint az emberek mobilitási igénye vissza fogja állítani az utazási kedvet, de sokkal inkább bízik a hosszú távú talpra állásban, mint a rövid távúban, úgy véli, a légiközlekedési iparág talán 2024-25-re jut újra a 2019-es szintre - írta a Magyar Nemzet kedden.
Vállalat Hiába a koronavírus, így is kimagasló lett az ALTEO 2020-as eredménye
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 08:44
Főként a hő- és villamosenergia-termelésből érkező, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén nőtt 46 százalékkal éves szinten az ALTEO csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA). A dinamikából a világjárvány okozta válság által leginkább sújtott energiakiskereskedelmi üzletág is kivette a részét, így a csoportszintű árbevétel csaknem 30 százalékkal bővült éves szinten, a nettó eredmény pedig 116 százalékkal állt magasabban, mint egy évvel korábban. Miközben gázmotoros energiatermelő kapacitásainak bővítésével a társaság megerősítette helyzetét az ország legnagyobb szabályozási központjai között, két új üzletágat is elindított 2020-ban: nyáron az e-mobilitást, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatást. Októberben – immár másodízben – sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében az ALTEO, amelyért utóbb BÉT Legek díjat is kapott.
Vállalat Kifocizhatják a sportfogadó-cégeket az angol labdarúgás szponzorai közül
Marosi Gergely | 2021. március 1. 05:17
A labdarúgás és a sportfogadás-hirdetések úgy vannak egymással, mint a borsó meg a héja. Már ameddig a törvényhozók úgy nem döntenek, hogy ezentúl csak héj nélküli borsót lehet árusítani. Az Egyesült Királyságban március végén fejezi be munkáját az a kormányzati munkacsoport, mely adatokat gyűjt a 2005-ös Szerencsejáték-törvény (Gambling Act) modernizációjához, érintve szerencsejáték és sport kapcsolatát. Elképzelhető, hogy kitiltják a szponzorok közül a sportfogadással foglalkozó cégeket akkor, amikor a koronavírus-járvány amúgy is lyukakat ütött a klubok költségvetésébe.
Vállalat Kkv-k ezrei kaptak a lehetőségen
MTI | 2021. február 27. 08:59
Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban, amellyel egyre több vállalkozó él, az adóelengedés 130 ezer dolgozó munkájának megtartását segítette.
Vállalat Nagy autóipari beruházást jelentett be Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 13:23
A külgazdasági és külügyminiszter facebookos élő videóban tájékoztatott az új autóipari beruházásról.
Vállalat Kiugróan teljesített a Richter a koronavírus első évében
Csabai Károly | 2021. február 26. 10:35
Már árbevételét is kétszámjeggyel sikerült növelnie az előző évhez képest az ötödik legnagyobb hazai gyógyszercégnek, profitja viszont egyenesen szárnyalt, több mint a duplája lett a 2019-esnek. Közben a Richter gyártja tovább a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére szolgáló remdesivir nevű készítményt is.
Vállalat Mészáros Lőrinc környezetében újabb személy vett fociklubot
Vég Márton | 2021. február 26. 05:26
Nem csak a "magyar Zuckerberg", de a körülötte lévő üzletembereknek is a gyengéje lehet a labdarúgás. Most éppen a Mészáros Lőrinc ügyvédjeként aposztrofált Kertész József vásárolt egy fociklubot, a jogász az egri csapat tulajdonosa lett.
Vállalat Szinte hihetetlen mit szeretne elérni a Mol
Király Béla | 2021. február 24. 19:33
Az olajvállalatok a közvélemény szemében ritkán szoktak a fenntarthatóság szinonimái lenni, ennek tükrében kifejezetten ambiciózus cél, hogy 2050-re a vállalat karbonsemleges legyen. A társaság a következő tíz évre szóló stratégiájában 30 százalékos emissziócsökkentést fog végrehajtani.
Friss
hírlevél