<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.

Kész, vége, nem lesz több Meki Oroszországban. 850 üzletet bezárnak és a „boltot”, vagy inkább az ingatlanokat eladják valamilyen más szereplőnek, feltehetően egy helyi oligarchának. De az már nem árulhat Big Mac-et és sült krumplit, legalábbis ezen a néven nem. Lehet helyette majd „kotleti”, ez a savanykás-hagymás orosz húspogácsa, meg valami zsömleféle is, ki tudja.

Oroszok millió viszont nélkülözik ezt a szimbólumot az étrendjükből. És ez kizárólag Putyin bűne. Ha nem indít háborút Ukrajna ellen, további több tucat új Meki nyílhatott volna, merthogy szaladt a szekér mind a 32 év alatt, amíg csak ott volt a piacon. Tavaly 130 milliárd rubel volt a bevétel, ezt 62 ezer éttermi dolgozó és további 100 ezer, beszállítói munkás révén érte el. 

A McDonald’s a nyugati fogyasztói társadalom egyik hatalmas jelképe volt orosz földön. Évekig nem nagyon volt versenytársa, egységeit a sok millió oroszon kívül az országban élő és az oda látogató külföldiek is előszeretettel látogatták. A világot etető óriáscég elég korán, 1990-ben jelent meg, de 11 évet késett, így nem lehetett az első: a Coca-Cola már 1979-ben betört a Fantájával, majd az 1980-as moszkvai nyári olimpián kizárólagos jogot kapott, így az oda utazó magyar turistáknak idegenvezetőként még én is ezeket az ismerős üdítőket ajánlhattam, ezt kortyolhattuk a nagy melegben. Mintha Nyugaton lettünk volna.

Az első Meki nyitása előtti őrült sor egy része. Fotó: mdig.com.brAz első Meki nyitása előtti őrült sor egy része. Fotó: mdig.com.br

A gyors kiszolgálást tökélyre fejlesztő vállalat a moszkvai Puskin téren, nem messze az akkor még Gorkij névre hallgató (ma Tverszkaja) utcától, óriási felhajtás közepette nyitott 1990 január 31-én. A Moszkvában élő ismerőseim szerint akkora volt az érdeklődés, hogy legalább egy kilométeres sor alakult ki. Másfél évvel később magam is dolgozni kezdtem az orosz fővárosban és saját szememmel láttam, hogy kisgyerekek bérsorbaállást vállaltak, ennyi idővel a nyitás után is. Kevés megbízható büfé volt akkor még, ezért biztosra mentünk, hát odamerészkedtünk. Szerencsénkre soron kívül mehettünk be, az oroszok ugyanis megkönyörültek egy olyan anyukán és apukán, akik babakocsijukban egy 10 hónapos csöppséggel próbáltak bejutni.

Nekünk, persze, már nem volt ilyen hatalmas újság ez a hamburgeres étterem, kajánul mondogattuk is magunk között, hogy 1988-ban már átéltük ezt a „sokkot” a pesti Régi posta utcában, ahol egy szabó üzlet helyén nyitott meg az első ilyen műintézmény. Nem zárom ki, hogy ott lehetett az első pár héten Orbán Viktor is, aki akkor még erősen a Nyugathoz akart tartozni, annak minden rekvizitumával együtt. Márpedig ezek között ugyanúgy ott volt a hamburgeres szendvics, mint az akkor divatos hosszú haj. Mindkettőre igent mondhatott a ma ötödszörre is délcegen feszítő, az oroszokat egykor hazaküldő politikus, utóbbira rengeteg képes bizonyíték van.

A McDonald’s orosz érdekeltségeit biztosan nem szegény ember veszi meg. Már csak a hálózat méretei miatt sem. Ennyiben hasonlít a helyzet a magyarra. Pár éve ugyanis nálunk egy másik szektorban csúcsokat döntögető,toplistás milliárdos úgy ahogy van megvette a bizniszt. Nem a franchise jogot, hanem az egész üzletet. Azóta milliárdokat ölt a hálózatba és sok milliót szakított is belőle. Bár néha odamondogat a kormánynak, a minden és mindenki ellen harcoló főnökkel ritkán vitatkozik. Persze, ha lenne egy kis bátorsága, nyitna egy magyaros pörkölt-étterem láncot is. Lehet, hogy az első vendég a ma esküt tett nagy harcos lenne, demonstrálandó a nemzeti elkötelezettségét.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Vállalat Pénzt tolnak a németek a Gazprom egykori leánycégébe
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 16:20
A gázellátás biztosítása érdekében a német kormány tőkeinjekcióval állítja talpra a Gazprom egykori németországi gázforgalmazó leányvállalatát.
Vállalat Céges villanyautót venne? Most nagyon olcsón megteheti
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 10:24
A piaci kamat negyedét kell csak fizetni egy új konstrukcióban.
Vállalat Három tőzsdei cég beszámolóját is kifogásolja az MNB
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 07:29
A könyvvizsgálói véleményekkel van gond.
Vállalat 800 millió forintos megállapodást írt alá a DPD és az Invitech
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 11:24
Európa egyik legnagyobb csomaglogisztikai hálózatának hazai cége, a DPD Hungary Kft. a fokozottabb biztonság érdekében erősítette meg és bővítette ki együttműködését az Invitech infokommunikációs vállalattal. Az új, három évre szóló megállapodás összértéke több mint 800 millió forint.
Vállalat A céges innovációt egyelőre nem érinti a háború
Privátbankár.hu | 2022. június 13. 14:46
A magyar vállalatok leginkább digitális innovációkra költenek, bár kissé visszafogták ilyen irányú kiadásaikat. Ismét növekszik azonban a kedvező környezeti hatásokkal járó fejlesztések száma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG