<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Németország a diszkont üzletláncok paradicsoma, az elkeseredett árharc oda vezetett, hogy relatíve olcsóvá váltak ott az alapvető élelmiszerek. Az Aldi és a Lidl kezdték, de másoknak sem maradt más választásuk, minthogy beszálljanak. Nagy-Britanniában éppen most teljesedik ki ez a folyamat.

„A szupermarketek kíméletlen küzdelme”, „Ahol az Aldi-effektus éppen felforgatja a piacot” - ezekkel a címekkel hozzák le német weboldalak az IRI nevű nemzetközi piackutató cég tanulmányát. Ebből ugyanis az valószínűsíthető, hogy a németországi diszkont áruházláncok tevékenysége alaposan leszorítja legalábbis a standard, nagy mennyiségben vásárolt élelmiszerek árát.

A vizsgálat során megnézték, hogy 2014 vége és 2015 vége között egy tipikus, a leggyakrabban vásárolt élelmiszerekből álló árkosár ára hol tér el leginkább az átlagtól lefelé. Úgy is mondhatjuk, hol sikerül az átlaghoz képest a legnagyobb diszkontot kiharcolni, ha az adott termékcsoportot a legolcsóbb diszkontokban veszik meg. Hol a legnagyobb megszerezhető árengedmény.

Ami Németországban olcsóbb

Az összehasonlításban ugyan csak hét nyugat- és dél-európai ország, plusz az USA volt benne, így is tanulságos. Az olcsó diszkontok hazájában, Németországban 49,7 százalékot, azaz majdnem a pénzünk felét lehetett megspórolni olcsó helyeken való vásárlással. Görögországban 47,8, Spanyolországban 40,5 százalék volt ez a diszkont, az utolsó helyezett Olaszországban csak 24,4 százalék.

Az említett árkosárba tej, vaj, joghurt, sör, gyümölcslé, gabonafélék, tonhalkonzerv meg például mirelit pizza tartoznak. Olyan áruk, amelyek mindegyik országban a táplálkozás lényeges részét képezik – írta az N24.de. A kosár diszkontára Németországban 21 euró volt, egyes országokban (USA, Görögország, Spanyolország) a 30 eurót is meghaladta.

Jó a verseny

A jelenségből az egyik következtetés, hogy a verseny és az olcsó, nem márkás termékeken alapuló kereskedői politika jó a fogyasztóknak. Idéznek egy kutatót, aki szerint sehol nem olyan erős az élelmiszer-láncok versenye, mint Németországban. Megemlítik, hogy ott a Kaiser's-Tengelmann már bedobta a törölközőt, mert nem bírta az árversenyt, az Aldi viszont már kénytelen volt márkás termékeket is felvenni a kínálatába. Viszont ezek általában kevesebbe kerülnek nála, mint a többi helyen.

A tej nem csak ezért jutányos

Nagy-Britanniában pedig éppen a német láncok megjelenése miatt „éppen az Aldi-effektus van kibontakozóban”, a német cégek villámgyorsan tudtak árpolitikájukkal piaci részesedést szerezni, és a helyi vállalatokat is áraik csökkentésére kényszerítették. (A Tesco eredményének drasztikus visszaesését is részben ezzel magyarázták tavaly.)

A tejtermékek alacsony árát azzal is magyarázzák, hogy egész Európában túltermelés van tejből, miközben az orosz embargó is sújtja a termelőket, sőt a kínai kereslet is visszaesett.

(A Privátbankár árkosarának alakulásáról itt olvashatnak.)

A rovat támogatója a 4iG

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG