<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hamarosan dönt az árstop újabb meghosszabbításáról a kormány, de ez sem állíthatja meg az élelmiszerárak száguldását: továbbra is 20 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár friss felmérése, melynek 15 évesnél is régebbi története során először emelkedett az átlagár 28 ezer forint fölé a hazai hipermarketekben.

Legutóbbi Árkosár-felmérésünk épp azután látott napvilágot, hogy a kormány július 1-jéig meghosszabbította az élelmiszárstop intézményét. Nem is csodálkoztunk ezen: bár nagyon nehéz felmérni az intézkedés inflációra gyakorolt hatását (hiszen az üzletek más termékeken könnyen mérsékelhetik az árstop miatti veszteségeiket, magyarán szétteríthetik a stop miatt elmaradt áremelést a többi forgalmazott termékeken), "optikailag" mindenképp szükség van valamilyen kormányzati gyorsintézkedésre, hiszen májusban az elmúlt bő 15 év legnagyobb éves áremelkedését mértük. Ekkor történt meg először a felméréssorozat történetében, hogy 20 százalék fölé emelkedett az éves áremelkedés mértéke. Ebben a tekintetben júniusban elmaradt a csúcsdöntés, de a tempó nem lassult érdemben: ismét 20 százaléknál nagyobb mértékű drágulást mértünk tavalyhoz képest.

Egy tekintetben pedig ismét sajnálatos rekordról számolhatunk be: bő 15 éve tartó felméréssorozatunk történetében

most először emelkedett 28 ezer forint fölé a családi nagybevásárlás átlagos ára.

Június 3-án látogattuk végig 3 hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Az Auchan, az Interspar és a Tesco közül ez utóbbi valamelyest olcsóbban kínálta most az élelmiszerkosarat, mint egy hónappal ezelőtt (-1,1 százalék), az Intersparban 3,1 százalékkal, az Auchanban 4,9 százalékkal drágábban tudtuk megtölteni a bevásárlókocsit, mint egy hónapja. Az átlagos áremelkedés a három áruházban 2,3 százalékos volt májushoz képest.

Éves szinten továbbra is jelentős drágulást mutattunk ki: 16,8 és 27,2 százalék körüli áremelkedést mértünk a három áruházban. Ez azt jelenti, hogy

a családi nagybevásárlás 21,1 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban.

Az Auchanban 28 531, az Intersparban 27 928, a Tescóban pedig 27 564 volt a kosár végösszege - így került történelmi csúcsra, 28 008 forintra az átlagos kosárérték. Jól látszik, hogy továbbra is nagyon együtt mozognak a végösszegek hipermarketekben - a legolcsóbb és a legdrágább áruház között nincs egészen 1000 forint különbség, ami ezen az árszinten már csak 3,4 százalékot jelent. Azzal tehát nem igazán lehet érdemben spórolni, hogy válogatunk a boltok között. Meg lehet próbálni azt is, hogy mindent ott szerzünk be, ahol a legolcsóbban adják - ezzel már valamivel többet spórolhatunk, egy ilyen logisztikai bravúr 3370 forintot hagyna a zsebünkben, ami azért kérdéses, hogy megéri-e.

Árstopon belül és kívül: óriásiak a különbségek, nagyon sokat drágult a kenyér, a margarin és a sajt

Ami az árstoppal érintett termékek körét illeti: az intézkedést természetesen maradéktalanul érvényesítik az áruházak. A kosarunkban lévő termékek közül a csirkemell, az étolaj és a liszt is fillérre ugyanannyiba kerül, mint egy hónappal ezelőtt. A cukor esetében van minimális, másfél százalékos áremelkedés, de ez egy múlt havi akció kifutásának köszönhető. A csirkemell így csak 5 százalékkal drágább mint egy éve, a cukor 6,4-gyel, az étolaj 13,7 százalékkal, a liszt pedig 20 százalékkal - ezek a mostani trendek mellett nem kirívó éves drágulások.

Hogy mi lenne árstop nélkül, azt a tej esetében azért láthatjuk, mert a Privátbankár árkosarában nem az intézkedéssel érintett 2,8 százalékos tej szerepel - itt több mint 60 százalékos áremelkedést mértünk, a sajt pedig hatalmasat drágult, 72 százalékkal drágább most, mint egy éve. A hasonló alapanyagok miatt a margarin lehet jó indikátora annak, mi lenne az étolaj árával árstop nélkül: itt 88 százalék fölötti áremelkedést mértünk. A liszt árstop nélküli árára pedig következtethetünk abból, hogy a kenyér 60 százalékkal lett drágább egy év alatt, a száraztészta pedig 56 százalékkal.

Mivel az áremelkedések fő tényezőire (egyebek mellett a globális energiaárakra, a száguldó árupiaci árakra, az emelkedő bérköltségekre, a történelmi mélypont közelében szédelgő forintárfolyamra) nincs érdemi válasza a kormányzatnak, ezért borítékolható, hogy a június közepére beharangozott döntés az árstopról újabb hosszabbítás lehet. És míg a rezsi esetében jelentős költségvetési kiadásokkal jár az árak befagyasztása (próbálja is szűkíteni az érintettek körét a kormány, hogy mérsékelje veszteségeit), az élelmiszerek esetében némi áfabevétel elmaradásán kívül nem jár nagy költségvetési áldozattal az intézkedés meghosszabbítása. A piaci folyamatok normalizálása miatt valamilyen fokozatos kivezetésről minden bizonnyal azért megkezdődött a gondolkodás.

Jön a kiskereskedelmi különadó is – ki fizet a végén?

Ami még az élelmiszeripari kiskereskedőket érintő változás a legutóbbi felmérésünkhöz képest, az a vélelmezett extraprofitot érintő különadók bejelentése: az évi 500 millió forintnál nagyobb árbevételű cégeknek a jelenleg is fizetett kiskereskedelmi adójuk 80 százalékát kell befizetniük pótadóként 2022-ben. 2023-ban pedig tovább emelkedik a kisker-adó mértéke. Hogy ennek milyen hatása lesz az egyébként is száguldó kiskereskedelmi árakra (magyarán részben vagy egészben áthárítja-e a kormány által kivetett extra terhet a vásárlókra a szektor), arra talán későbbi felméréseink választ adnak majd.

Egyre drágább a tojás

Az árstopon kívüli termékkörből szembetűnő a tojás árának drasztikus emelkedése: 50 százalékkal többe kerül, mint egy éve. Volt olyan üzlet, ahol a legolcsóbb tojásból is 729 forint volt egy dobozzal - miközben nemrég még az 50 forintos tojásáron hüledeztünk. 45,7 százalékkal drágult a kávé, 43 százalékkal a tea és a rizs, 38 százalékkal a tejföl; ezek nélkül ugyan lehet élni, de azért egy átlagos családi bevásárlás során ezeket is vásároljuk, ami könnyen eltörölheti az árstop miatt érzett esetleges megkönnyebbülésünket. Az innivalókat illetően is vannak vaskos áremelkedések: a kóla több mint 53 százalékot drágult, a jeges tea 26-ot, az ásványvíz pedig közel 18 százalékkal kerül többe, mint egy éve.

Jó hírekért most a zöldségosztályon kell körülnézni: a banán 9,4 százalékkal olcsóbb, mint egy éve, az alma 6,4 százalékkal, a krumpli pedig 3,6 százalékkal kerül most kevesebbe, mint 2021-ben. A banánt egyébként most szépen akciózzák is, az előző havinál is 23 százalékkal alacsonyabb volt ottjártunkkor az átlagár.

Havi legolcsóbbak - helló, ubik!

Ezúttal is kiválasztottunk 3 terméket a kínálatból, és megnéztük, hogy - az Árkosár általános módszertanától eltérve - márkára és minőségre való tekintet nélkül hol árusítják a legolcsóbban.

Mivel a sajt piszok drága lett, megpróbáltuk mindenhol fellelni a legolcsóbbat belőle. Az Intersparban ha egy egész Tolle trappistát megveszünk, 2190 forintos kilónkénti árat kérnek érte. A Tescóban goudát és edamit akcióznak, de még így is 2490 forintba került kilója. Az Auchanban a Kisteleki krémfehérsajt volt a legolcsóbb, kilónként 2759 forintba került a juhtejes és a tehéntejes változat is. 2000 forint alatt tehát hiába keresünk sajtot, még akciósan sem kaptunk volna ilyet.

Itt a jó idő, neki lehet állni kovászos uborkát csinálni (érdekességképp: 2020-ban ilyentájban posztolta saját verzióját a Facebookra Orbán Viktor is).

A legolcsóbb kovászolni való uborkát az Interspar kínálta, 699 forintért kilónként; az Auchanban 949,5 forint volt a kétkilós kiszerelés kilónkénti ára. Mindkét uborka Magyarországon termett. A Tescóban ottjártunkkor épp nem lehetett kapni ilyen uborkát.

Ásványvízből is megkerestük a legolcsóbbat - ezt a Tescóban találtuk, de csak akkor igaz ez, ha valaki 6 palackot vesz - ilyenkor ugyanis az Aquawell másfél literje 65 forintba kerül. Ha ennél kevesebbet akarunk venni, akkor a Tesco ásványvíz palackonként 85 forintba kerül. Az Auchanban a sajátmárkás Nivo Primavera 79 forint másfél literenként, de ha valaki 6 palackot vesz, csak 75 forintot kell fizetnie másfél literenként. A Spar SBudget vize kétliteres kiszerelésben 109 forint, ez másfél literre vetítve 81,75 forintos árat jelent.

A KSH szerdán teszi közzé az infláció májusi alaukulásáról szóló adatait - Privátbankár Árkosár felmérésünket szokás szerint egy nappal ezt megelőzően publikáljuk

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG