1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Teljes mértékben gyanútlanul vágtunk neki: ha valamitől aggódtunk, az legfeljebb az volt, hogy biztosan ugyanolyan lesz minden termék. A végén aztán mégis egy alapos gyomrossal álltunk fel az asztaltól a Nagy Mogyorókrém-teszt után: megszületett a megdönthetetlen negatív rekord
Teljes mértékben gyanútlanul vágtunk neki: ha valamitől aggódtunk, az legfeljebb az volt, hogy biztosan ugyanolyan lesz minden termék. A végén aztán mégis egy alapos gyomrossal álltunk fel az asztaltól a Nagy Mogyorókrém-teszt után

Nyolcféle mogyorós- és kakaós kenhető krémet hasonlítottunk össze. Hiába azonban a Kosaras-múlt és a tesztelő-gyakorlat: ennyire rossz élményekre nem számítottunk. A Nutella és a Milky Way farvizén evező édességek között szép számmal akadnak emberpróbáló versenyzők, nem csoda, hogy a teszt során megszületett az eddigi legalacsonyabb pontszám, a megdönthetetlen negatív rekord.

A vizsgált krémek külsőleg két csoportba tartoznak: van a szimpla barna, meg a csíkos. Míg előbbiek a Nutella által uralt piac tortájából szeretnének egy szeletet, utóbbiak a Milky Way krémet másolják – legalábbis emlékezetünk szerint. Milky Wayt ugyanis egyszerűen sehol sem kaptunk: vagy ideiglenes készlethiányról van szó, vagy a termék úgy szűnt meg, hogy senki se vette észre.

Felkarikázott bagettekre került a mogyorókrém, és bár van aki rendszerint vajat is tesz alá, a teszt során úgy jártunk el, mint a gyerekek: vaj nélkül, centi vastagon kentük a krémet.


Először a Tesco Gazdaságos sorozat kakaós kenhető krémjét próbáltuk ki. Bár kinézetre a nutella-klónok közé tartozik, mivel nincsenek benne csíkok, nincs benne mogyoró sem. Érzésre olyan, mintha olcsó kakaóval kikevert margarint ennénk, az édességen kívül más élményt nem igazán okoz, bár volt, aki kellemetlen mellékízt fedezett fel. Nyomokban mogyorót is tartalmazhat, az összélmény nem túl jó. 5 százaléknyi kakaó felhasználásával készült, 10-ből átlagosan 2,4 pontot kapott a tesztelőktől, ami az 5. helyre volt elég. Ekkor még nem gyanakodtunk.

Éberségünket tovább altatta a Plusban beszerzett Choco olé krém, mely mindössze 2,5 százalékos mogyoró- és 3 százalékos kakaótartalma ellenére meglepően finom volt. Csíkos kiszerelésben érkezik, annyiban szokatlan, hogy barna-fehér helyett sötétbarna-világosbarna mintával. Egy páran ugyan túl édesnek titulálták, többeknek viszont pont jó az édességi fok. Illata is kellemesen mogyorós. Jó pontszámokat kapott, 7,8-as átlaggal a második helyre került.


Sajnos elég nagy piros-fehér-zöld alapú Made in Hungary felirat virít a Miss Nuss classicon, ami bár 1 kilogrammos (!), mégis mindössze 499 forintba került a Corában. Itt már gyanakodtunk. A vödrös kiszerelést nehéz volt kibontani, amikor sikerült kinyitni, azonnal ki is borítottuk. Ekkor szisszentünk fel először: nagy mennyiségű átlátszó, vízszerű, halványbarnás folyadék toccsant a földön, melyből a dobozban is maradt bőséggel, egyfajta sötétbarna üledék tetején. Valami kicsapódott, valami besűrűsödött, nem tudjuk pontosan mi történt, de elég büdös volt. A masszát felkevertük, a vaktesztelőknek nem szóltunk a gyanús körülményekről. A kóstolók azonnal észrevették, hogy valami nincs rendben: életveszélyes, szemcsés szar, gyereknek semmiképp – csak néhány a jelzők közül. Egy biztos: a mogyorókrém-tesztnél elmaradhatatlan ürülék-analógia ezesetben teljes mértékben helyénvaló. Rossz az íze és utóíze, valamiféle szemcsésedés miatt kaparja a torkot, és büdös is. A Kosaras ezúttal nagyon mélyre szállt: még soha egyetlen termék sem kapott kizárólag nullás értékelést (mivel az egyes is ehetetlennek minősül). A Miss Nuss azonban elérte az alulmúlhatatlant: kereken 0,0-s átlagpontszámot ért el a vakteszten, így örökös utolsó lett. Mogyorótartalma 2 százalékos, a kakaótartalomról nincs információ.

A Tesco Duo a pizsamás áruház kétszínű versenyzője. Az állagát telibe találták: kiválóan kenhető, példát vehet róla az összes gyártó. Az ízéről viszont inkább ne. A kakaós (barna) rész még átmenne a rostán, a fehér résszel viszont mindent elrontottak: tömény, vaj-jellegű, és túl édes. Nehéz és zsíros, ráadásul áporodott tejporra emlékeztet. Ez általában hibája volt a csíkos termékeknek, nagy kár, hogy nem tudtuk igazolni vagy cáfolni a jelenséget a Milky Way-jel. Átlagosan 3,8 pontot kapott a 10-ből, így a 4. helyre került, közvetlenül a másik tescos termék elé. Kakaótartalma 4,5%.

Ötödikként az eredeti, Ferrrero által gyártott Nutellát tálaltuk fel a tesztelőknek. Az illat összetéveszthetetlenné tette a mogyorókrémet: ilyen mogyorós aromája csak a Nutellának van. És csak a Nutella ragad bele ilyen agresszíven az ember szájába. Az állaga sajátosan nyúlós-ragadós, a színe viszont a legjobb, és ráadásul szép fényes, ahogy egy tesztelő felhívta a figyelmet. Mogyorótartalma 13 százalék, kakaótartalma 7,4 százalék, íze ennek megfelelően tartalmas, jellegzetes, mogyorós. 9,4 pontos végeredményével toronymagasan verte a mezőnyt.


Nusco Twist sajnos nem egy Tesco-szóvicc; a mogyoróskrémet a Corában szereztük be. Megküzdöttünk a kibontásával: a szokásos fóliarétegen kívül valami vastag műanyag is megbújt a kupak alatt, amit nem volt könnyű áttörni/eltávolítani. A kétszínű mogyoróskrém csak 1 százaléknyi mogyorót tartalmaz, ez sajnos érződik is rajta. Nem jó a szaga, ismét az állott tejporízzel kísért a fehér réteg. Savanyú, szemcsés, bár „annyira nem gyilkos, mint a 3-as” – írta egy tesztelő. Mellékízét egy másik alany mosószeresnek ítélte: ilyen lehet a csokis Sunlicht. A Hollandiában gyártott Nusco mindössze 1,4 pontot szerzett átlagosan az elérhető 10-ből, az ismert okok miatt azonban még az is elég volt az utolsó előtti helyhez.

Pâte á Tartiner aux Noisettes – az Auchannak készült francia mogyorókrém az egyszínű barna mezőnyt erősíti. Gyakorlatilag szagtalan, ami jó hírnek számít a mezőnyben. Tömény, kakaós, többen pudinghoz hasonlították. Meglehetősen jellegtelen; „tejjel meg bírnám enni” – foglalt állást az egyik tesztelő. Átlagpontszáma kereken 4 lett, 2 százalék mogyoró és 6 százalék kakaó van benne. Ez elég volt a dobogóhoz.

A legbüdösebb versenyző csíkos, és a Spar saját márkás terméke. Megdöbbentően magas a mogyoró- és kakaótartalma: 13, illetve 8 százalékos értékkel még a Nutella sem büszkélkedhet. Ennek ellenére a szokásos megsavanyodott tejpor-ízt hozza, egyesek vaníliát is véltek felfedezni. Kedvünket még az üveg megtöltése során képződött csokoládé-mellbimbók sem virágozták fel, 2,4-es átlagpontszámával holtversenyben ötödik helyezett lett.

Összességében elmondható: még egyetlen teszten sem találkoztunk ennyi rosszízű termékkel. Nem tudjuk, hogy a mogyorós- és kakaós krémek elkészítése milyen speciális alapanyagokat, technológiát vagy szaktudást igényel, de az biztos, hogy a gyártóknak korántsem sikerült legyőzni az összes felmerülő akadályt. A termékekről sokat elmond egyik tesztelőnk sommás véleménye: "A bagett legalább finom volt."

A végeredmény (5-ös osztályzat alatt már igencsak rossznak számít az érték):

1. Nutella 9,4 pont
2. Choco olé 7,8
3. Pâte á Tartiner 4
4. Tesco Duo 3,8
5. Tesco Value 2,4
5. Spar 2,4
7. Nusco Twist 1,4
8. Miss Nuss 0

Csak a Szűzzel volt baj a Paradicsomban: Nagy Leves-teszt
E-jeles elemek: félelmet kelt e rengeteg
Szex, pénz, zsarolás, terror - csokiba mártva

Tovább a Kosaras naplójához >>

Privátbankár

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Készítsd fel a bőröd speciális krémekkel a szoláriumozásra!
Márkázott tartalom | 2024. május 3. 08:43
Itt a jó idő, előkerülnek a szekrényekből a rövidebb ruhák, pólók és lassan már a fürdőruhákra is szükség lesz. Ha egészséges, szép, barna bőrszínnel szeretnél ezekben a ruhadarabokban megjelenni, látogass el alkalmanként a szoláriumba! Azonban úgy, mint a napozásnál, itt is oda kell figyelni néhány alapszabályra! 
Vásárló Hogyan hat a fizikai teljesítményre az alvás hiánya?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:23
A fizikai és mentális egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Kutatások bizonyítják, hogy frissen tartja a memóriát, szabályozza az érzelmeket, javítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
Vásárló Megérkeztek az esős hónapok, milyen gumiabroncsot válasszunk?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:15
Már látótávolságban a nyár, betört a tavasz, ami magával is hozta a szeszélyes időjárást. Egyik nap még tűző napsütés van, másnap pedig hosszú órákon keresztül esik az eső. A nyár eleje pedig mindig a viharokról szól, ami azt jelenti, hogy az autósoknak gyakran kell nedves körülmények között vezetni.
Vásárló Prémium szoláriumcsövek a tartós barnulásért
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 08:28
Vannak, akik télen is szeretik a szép, barna bőrszínt, mások a jó idő közeledtével kezdenek el szoláriumba járni. Akár egész évben, akár csak időszakosan választja valaki a mesterséges barnulás lehetőségét, fontos, hogy megfelelő minőségű csöveket biztosítsunk számára a barnuláshoz. 
Vásárló Pénzügyi szempontok a beltéri lámpák kiválasztásánál
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:45
A világítás megtervezésénél és a konkrét beltéri lámpák kiválasztásánál az egyéni ízlés mellett számos más lényeges szempontot is figyelembe kell venni. Az egyes helyiségekbe szükséges lámpák típusa mellett az esztétikum, a tartósság és természetesen az ár-érték arány is meghatározó.  Egyik szempont sem lehet másodlagos, ezért a döntés alapos megfontolást kíván! 
Vásárló Újítás az online hirdetéskezelésben
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:07
A frissítésnek köszönhetően jóval könnyebb lesz vele a vállalkozások kezelése, illetve népszerűsítése a Google rendszerében. Ennek eredményeként várhatóan növekszik az ismertség, és nagyobb bevételnövekedést realizálhatnak majd a cégek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG