Hirdetés
Hirdetés

Durva vagdalózás: komoly vádak érték Sarkozy-t és Macron-t

2018. február 17., 16:32

A jobbközép Köztársaságiak elnöke erős kijelentéseket tett, amit egy kiszivárogtatott felvételen rögzítettek.

Laurent Wauquiez, a francia jobbközép Köztársaságiak elnöke szerint Nicolas Sarkozy volt francia államfő lehallgatta saját minisztereit, a tavalyi elnökválasztás jobboldali jelöltje, Francois Fillon korrupciós botrányának kirobbantása mögött pedig Emmanuel Macron jelenlegi államfő áll.

A bejelentés egy diákoknak tartott konferencián hangzott el, ahol a politikus engedélye és tudta nélkül készült felvétel. A TMC kereskedelmi tévécsatorna péntek este sugározta a kiszivárogtatott felvételt, amely másnapra hatalmas politikai vihart kavart Franciaországban.

Hirdetés

A felvételen elhangzott: Nicolas Sarkozy időnként ellenőrizte azok mobiltelefonjait, akik részt vettek a kormányülésen. Lehallgatta azokat, leszívta a maileket, az SMS-eket, és ellenőrizte, hogy miket beszélnek a miniszterek.

Wauquiez a jelenlegi államfőt, Emmanuel Macront sem kímélte:

Ha objektíve nézzük, a csillagok együttállása eléggé hihetetlenül jól jött ki Macronnak. Mármint, hogy Fillon megnyerte az előválasztást, aztán meg összeomlott. Biztos vagyok abban, hogy mindezt Macron szervezte meg, és úgy gondolom, hogy nagyban hozzájárult a Francois Fillont lejárató csoport felállításához.

Eljárás indul a törvénytelen felvétel miatt?

Wauquiez korábbi párttársáról, Gérald Darmanin-ról is beszélt. A költségvetési miniszter ellen egy állítólagos 2009-es eset miatt nemi erőszak vádjával feljelentést tett egy nő. A miniszter ellen péntek este bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a párizsi ügyészség, a kormány pedig támogatásáról biztosította őt. A történtekhez Wauquiez ennyit fűzött hozzá: Nagyon jól tudja, mit tett, nagyon jól tudja, mi fog történni. Repülni fog.

Veszélyes ellenfelet találtak a franciák - hadihajókkal ugranak fejest egy komoly konfliktusba - További részletek >>>

Benjamin Griveaux kormányszóvivő szerint az elhangzottak csupán rágalmak, sértegetések, aminél jobbat érdemelnek a diákok. Christophe Castaner, a Köztársaság lendületben (LREM) vezetője szerint a felvételen a pártelnök kimutatta a foga fehérjét: Wauquiez igazi természete megvetni az újságírókat, Nicolas Sarkozyt vagy Angela Merkelt, és arról is meg van győződve, hogy Macron is őt másolja!

Az LREM szóvivője elmondta, nem folytattak lejárató hadjáratot, csupán kampányoltak az elnökválasztáson. Hozzátette: Mindez rávilágít arra, ki is Laurent Wauquiez és mennyire durva a véleménymanipulációban. Mindenki tudja, hogy miket mond, aztán meg azt állítja, hogy ő olyat soha nem mondott, és számos dologban hazudik. Most a közvélemény is láthatja, ki ő, és mik a módszerei.

Laurent Wauquiez szombaton közleményben ítélte el, hogy a diákok előtt tartott előadását törvénytelen módon rögzítették, és jogi következményeket helyezett kilátásba. A pártból senki sem kívánta kommentálni a pártelnök szavait, a France2 közszolgálati televízió híradójának tudósítása szerint viszont a jobboldalon mindenki elismeri, hogy leginkább a Nicolas Sarkozyról mondottak nagyon kínosak, és várhatóan tovább mélyítik a legnagyobb ellenzéki párton belüli törésvonalakat.

Macron kiakadt: az EU szabályait nem lehet kijátszani

A francia elnök szerint a brit üzleti szektor csak akkor férhet hozzá maradéktalanul a brit EU-tagság megszűnése után is az Európai Unió egységes belső piacához, ha Nagy-Britannia az ehhez kötődő szabályrendszer egészét teljesíti, nem szemezgethet az EU-val folytatandó együttműködés előnyeiből. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

A GKI Digital 2015 óta készít nyilvános rangsort a magyar piac legnagyobb online kiskereskedőiről. A végleges sorrend alapját a GKI Digital forgalmi modellezése adta. A becsléseket ez alkalommal is pontosította a kutatócég a lakossági vásárlási szokásokat vizsgáló felmérések eredményeivel, valamint kereskedői riportok tényadataival.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?