4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy hónappal azután, hogy Oroszországban győzött a kommunista forradalom, a birodalom egyik gyarmata szaván fogta Lenint, aki szabadságot ígért a népeknek, és ma 100 éve deklarálta függetlenségét, melyet két nappal később parlamentje is megszavazott. Ma Finnország a világ leggazdagabb és legbékésebb országainak egyike.

A finneknek nem sok jutott korábban a függetlenségből (ahogy Mohács óta nekünk sem): a 13. századtól a svédek uralták az országot egész 1809-ig, amikor a rendületlenül terjeszkedő Orosz Birodalom elpáholta a svédeket és átvette Finnországot, mint zsákmányt. Lengyelországhoz hasonlóan azonban nem olvasztotta be teljesen a birodalomba, hanem nagyhercegségként valamiféle kvázi autonómiát meghagyott neki, a nagyherceg persze maga a cár volt.

Kaptak az alkalmon

Az 1905-ös orosz forradalom után Finnországban is változások kezdődtek: az ország az Orosz Birodalomban egyedüliként parlamenti demokrácia lett, ráadásul abban az időben szokatlan módon a népesség nagy részére kiterjedő választójoggal. Az 1917-es februári orosz forradalom után már próbálkoztak a függetlenséggel, de az orosz polgári kormány hallani sem akart a gyarmatbirodalom csonkításáról, ahogy az első világháború befejezéséről sem.

Lenin forradalma aztán döntő változást hozott. A bolsevikok eleinte szép eszméket hirdettek többek között a népek önrendelkezéséről is, a finnek nem is késlekedtek sokat: egy hónapon belül, december 4-én kihirdették a függetlenséget, amit a parlament december 6-án hagyott jóvá, ez utóbbit ünneplik a finnek a függetlenség napjaként. Az orosz bolsevik legfelsőbb hatalom, a Népbiztosok Tanácsa ezt december 30-án jóvá is hagyta, elengedték Finnországot.

Akkor persze még nem lehet tudni, hogy mennyi marad meg az orosz gyarmatbirodalomból, feltehetően Leninék sem tudták igazán, mennyit akarnak belőle megtartani, de ők amúgy is világforradalomban gondolkodtak, ahol nem számítanak az országok. Mindenesetre a finneken kívül nem sokan szabadultak ki akkor a birodalomból, a legtöbben bekerültek az alakuló Szovjetunióba, ami felértékeli a finn lépést.

A második szerencse

A második világháború aztán persze újra zűröket okozott. A Molotov-Ribbentropp paktum a Szovjetuniónak adta Finnországot, amely meg is támadta mindjárt 1939-ben, de a finnek meglepően jól védekeztek, így megúszták annyival, hogy területük egy részét lekanyarította a Szovjetunió. Utána jött a német befolyás, amit nem lehetett megúszni, és a finnek meg is szálltak szovjet területeket német szövetségesként, de egyrészt a nyugat kevésbé tekintette őket német csatlósnak, mint mondjuk minket, másrészt a Szovjetunió 1944 végén megelégedett azzal, hogy a finnek békét kötnek vele és egyedül kizavarják a németeket, így be sem vonultak és az érdekszférájukba sem vonták be.

Ez lett a finnek második nagy szerencséje: megúszták, amit mi nem. Semlegesek lettek, mint Ausztria vagy Jugoszlávia, de miután Ausztriához hasonlóan a kapitalista rendszert választották, gazdaságilag automatikusan a nyugat része lettek, jöhetett a fellendülés. Az ország szegény volt, de miután Svédország megnyitotta előtte a munkaerőpiacát (mint előttünk most az EU), a munkaerő elvándorolt, az otthoni bérek így kényszerűen gyors emelkedésbe kezdtek, a 70-es évekre el is érték a jóléti államok szintjét.

Nagy a jólét

Ez persze a gazdaság gyors növekedése nélkül nem ment volna, ugyanakkor ehhez hozzájárult a Szovjetunióval folytatott kereskedelem is. A Szovjetunió összeomlása után vissza is esett a gazdaság, de aztán újra megára talált, sőt az ország egy multinacionális vállalatot, az egy időben a mobiltelefon piac jelentős hányadát magáénak tudó Nokiát adta világnak, ami persze igen jót tett a finn gazdaságnak. Azóta újra jelentkeztek problémák, de miután a finn átlagkereset ma még magasabb is, mint a német, még egy kis megszorítás után is remekül élnek. 100 év függetlenség után van mit ünnepelniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG