Hirdetés
Hirdetés

Forradalom az amerikai demokratáknál – Trump dörzsölheti a tenyerét?

Káncz Csaba, 2018. augusztus 08., 08:03

A demokraták új csillaga radikális szocialistának számít és számos olyan álláspontot képvisel, ami a jelenlegi pártvezetés szerint nem fogja segíteni a pártot a fehér munkásosztály és a középosztály egy részének visszacsábításában. A demokrata szavazóbázis azonban ezt egyre inkább másképp látja. Igaza van-e Trumpnak, hogy már dörzsöli a tenyerét a novemberi választással kapcsolatban?

Alexandria Ocasio-Cortez (Fotó: EPA/EUGENE GARCIA)
Alexandria Ocasio-Cortez (Fotó: EPA/EUGENE GARCIA)

Egy tavaszi prágai interjújában Steve Bannon kijelentette: ha a demokraták nyerik az idei kongresszusi választást november 6-án, akkor még aznap elindítják az alkotmányos leváltási (impeachment) eljárást, mivel más nincs Trump ellen a kezükben. A tanácsadó az őszi választásokat ezért egy népszavazásnak tartja Trump visszahívásáról, hiába fognak a választási listákon más egyéni jelöltek nevei szerepelni. A három hónap múlva esedékes sorsdöntő választás miatt ezért is érdemes egy pillantást vetnünk a demokratákra, különösen, mivel a párt új ikonja miatt ott egyébként is forradalmi változások zajlanak.

A radikális szoci csillag

Hirdetés

A 28 éves Alexandria Ocasio-Cortez idén februárig még felszolgáló volt egy manhattani étteremben, de mára a demokraták új csillaga lett. Az a New York-i választókörzet, ahol elindul a republikánus versenytársa ellen novemberben, olyannyira baloldali beállítottságú, hogy a demokraták akár egy tacskót is elindíthatnának, még az is megnyerné a választást. Így szinte bizonyosra vehető, hogy 28 évesként az amerikai történelem legfiatalabb hölgyeként válasszák meg kongresszusi képviselőnek és komoly szerepet játszhat pártja jövőjének alakításában.

De itt mindjárt meg is jelenik a zavar az Erőben. Ocasio-Cortez ugyanis radikális szocialistának számít és számos olyan álláspontot képvisel, ami a jelenlegi pártvezetés szerint nem fogja segíteni a pártot a fehér munkásosztály és a középosztály egy részének visszacsábításában. Programja valójában Bernie Sanders elnökjelölt 2016-os manifesztójának felvizezett változata. Így például követeli az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) bezárását, 15 dolláros minimálórabért, egészségügyi ellátást alanyi jogon, 2035-ig 100 százalékban megújuló energia-termelést és támogatja az államilag támogatott munkahely-garanciát. A pártvezetés szerint ezek túl radikális álláspontok és a republikánus körzeteket a politikai középről kell megnyerni.

A radikális balosok harca

A demokrata szavazóbázis azonban ezt egyre inkább másképp látja. Ők egy olyan tartalmi üzenet kialakítását követelik, amely a jövőbe mutat. Ennek két fontos oszlopa lehetne a multikulturális sokszínűség és a gazdasági populizmus. Olyan üzenetek, amelyet Ocasio-Cortez a puerto-ricoi származásánál fogva hitelesebben tud képviselni, mint például Bernie Sanders.

Az új üzenetek kedvező visszhangra találhatnának a tinédzsereknél is, akik többsége egy 2016-os Harvard-tanulmány szerint többségünkben antikapitalista nézeteket vallanak. A radikális baloldaliak harca a nagy pénzek politikát befolyásoló és torzító hatása ellen a polgárok egy nem elhanyagolható részénél támogatást talál. Összességében azonban az állam szerepének túlhangsúlyozását a választók többsége elutasítja.

Falnak megy a párt?

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Minél több interjút ad a demokraták új csillaga, annál világosabbá válik, hogy az új szocializmus képe meglehetősen hasonlít a régi sémákhoz: több szabályozás, több állami beavatkozás és több adó. Azt, hogy miből finanszíroznák a szélesebb szociális juttatásokat, arra éppen olyan ködös válaszokat ad, mint Trump, aki szerint az adócsökkentések végül is önmagukat fogják finanszírozni. Ocasio-Cortez radikálisan liberális bevándorlási politikája is elutasításra talál a többségnél. A Fehér Ház azonnal lecsapta a magas labdát és a demokratákat azzal vádolja, hogy mindenfajta határvédelmet le akarnak építeni és a nyitott határokat támogatják.

Ocasio-Cortez a demokraták radikális baloldali szárnyához hasonlóan mintha jobban figyelne a fejlődő világra, mint a Nyugatra és egyre erőteljesebb Izrael-ellenes álláspontot vesz föl. S noha a zsidó szavazatok számarányukat tekintve nem jelentősek, a a demokrata párt mögötti zsidó donorok nagyon komoly súlyt képviselnek.

Összességében tehát a párt radikális balra tolódása jó hírnek számít Trump számára. Komoly a veszélye ugyanis annak, hogy – az amúgy is jobbra tolódó világban - a novemberi demokrata jelöltek világképe az átlagszavazótól túlságosan távol kerül és ez végül falnak vezetheti a pártot.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?