Hirdetés
Hirdetés

Kína helyett Vietnamban készülhet az iPhone

2019. augusztus 30., 09:25
Cimkék
iPhone
, vám
, Trump

Az amerikai elnök szeptembertől 10 százalékkal emeli a kínai árukra kirótt vámokat. Némely termékek, köztük az iPhone kivételek – de csak decemberig.

Próbálgatják az arcfelismerőt az iPhone X-en - most még érdekesség, hamarosan alapvető szolgáltatás? Fotó: EPA / Andy Rain
Fotó: EPA / Andy Rain

Az elnök nyilvánosan is beszélt arról, hogy Tim Cook, az Apple főnöke megkísérelte lebeszélni a Kína elleni büntetővámok kirovásáról. Cook többek között azzal érvelt, hogy vállalatának így nehéz lesz.

Trump, aki azt igényli, hogy az amerikai cégek – a nagy amerikai kereskedelmi deficit és a munkahelyek érdekében – vigyék haza a termelésüket, végül annyit engedett, hogy mobilok, laptopok, videojátékok és bizonyos ruházati cikkek után csak december 15-től lesz különadó. Az annál súlyosabban érinti az Apple-t, mivel az elmúlt évben tovább nőtt az az óriásvállalat függősége a kínai beszállítóktól és pótlásukra más országban nem látszik megfelelő kapacitás. Míg 2015-ben az Apple-beszállítók 45 százaléka volt Kínában, erre az évre az arány megközelítette a 48 százalékot. Azoktól származik a termékek váza, üvege, kábelezése, az elektronikus alkatrészeik. A vállalat indiai és brazíliai gyáraira is támaszkodik, de azok kisebbek, mint a kínaiak, emlékeztet a Reuters.

Hirdetés

Miután Trump ragaszkodik döntéséhez, az Apple termelésének részleges áthelyezésére készül, például Vietnamba. A gond a kapacitás: szakértők szerint Kínán kívül kevés országnak van a világon olyan infrastruktúrája, amelynek segítségével napi 600.000 okostelefont tudnak gyártani. Emellett a sok kínai beszállító lehetővé teszi készülékek millióinak gyártását nagyobb raktárkészletek nélkül.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?