Hirdetés
Hirdetés

Panama-iratok: megtörtént az első vádemelés az USA-ban

2018. december 05., 12:01

Négy férfit vettek elő a Mossack Fonseca-féle, világméretű offshore-botrány kapcsán, hármójukat már le is tartóztatták.

Panamai rendőr a Mossack Fonseca ügyvédi irodánál a fővárosban, Panamában. (MTI/EPA/Alejandro Bolivar)
Panamai rendőr a Mossack Fonseca ügyvédi irodánál a fővárosban, Panamában, az offshore-botrány kirobbanása idején. (MTI/EPA/Alejandro Bolivar)

Megtörtént az első vádemelés az USA-ban a Panama-iratok kapcsán, írja a New York Times. A vádiratot kedden hozták nyilvánosságra szövetségi ügyészek Manhattanben. Négy férfi nevét tartalmazza, akik a gyanú szerint kapcsolatban álltak a botránya nyomán már bezárt Mossack Fonseca ügyvédi irodával, melynek hatalmas volumenű offshore-tevékenységéről a Panama-iratok lebbentették fel a fátylat.

A vádlottak közül Richard Gaffey amerikai könyvelőt, Dirk Brauer német befektetési tanácsadót és Harald Joachim von der Goltz német ügyfelet már letartóztatták, Ramses Owens, a Mossack Fonseca panamai ügyvédje még szabadlábon van. A férfiakat adócsalással, pénzmosással és további bűncselekményekkel vádolták meg, mely tevékenységek a feltételezések szerint évtizedekre nyúlnak vissza.

Hirdetés

A vádirat szerint a már letartóztatott három férfi amerikai állampolgároknak segédkezett adóelkerülésben, titkos külföldi számlák, és a Brit Virgin-szigeteken, Hongkongban és Panamában bejegyzett fiókcégek segítségével. Abban is tanácsokat adtak az ügyfeleiknek, hogyan lehet hazatelepíteni az offshore alapokat, úgy, hogy azok rejtve maradjanak az amerikai adóhatóság (Internal Revenue Service (IRS) elől.

A letartóztatott német ügyfél, a 81 éves von der Goltz az USA-ban élt, és még az 1980-as években kezdett el üzletelni a Mossack Fonsecával. A szövetségi ügyészek szerint a be nem jelentett számláit úgy rejtette el, hogy azt állította: azok a 102 éves anyja számlái.

A manhattani vádemelés egy héten belül a második olyan akció, melyet a hatóságok a Panama-iratok kapcsán indítottak meg. Múlt csütörtökön a Deutsche Bank frankfurti központjában és további irodáiban razziázott a rendőrség és az adóhatóság, szintén az ismert offshore-dokumentumok alapján.

Emlékeztetőül

A Mossack Fonseca 2016 áprilisában, a Panama-iratok néven ismertté vált dokumentumcsomag révén robbant be a köztudatba. 11,5 millió dokumentumot szivárogtattak ki az ügyvédi irodától a Süddeutsche Zeitungnak olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, sportolóról és egyéb hírességről, akik megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban. Sigmundur David Gunnlaugsson volt izlandi kormányfő és Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök is belebukott a botrányba, miután kiderült érintettségük. Az irodát emellett, úgy tudni, hogy több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigetelt kormányhoz (például a phenjani és a damaszkuszi rezsimhez) is pénzügyi szálak fűzték.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. A nyomozásban részt vett a magyar Direkt36 is, akik kiderítették: Orbán Viktor testvére benne volt egy offshore cégben.

A Mossack Fonseca idén márciusban zárt be végül, miután a botrány visszafordíthatatlanul a földbe állította a hírnevüket.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?