Hirdetés
Hirdetés

Úgy döntött a piac, hogy Trump békét köt Kínával

Fellegi Tamás, 2019. január 21., 06:07

A decemberi összeomlást, majd annak korrekcióját követően most eufória tört ki a tőzsdéken. A befektetők és az elemzők ilyenkor okot keresnek, és ezt meg is találták a világgazdaságot megviselő amerikai-kínai kereskedelmi háború közelgő lezárásában, noha egyelőre csak kiszivárgott értesülések, elképzelések vannak.

Tavaly október elejéig szakadatlanul emelkedtek a részvényárfolyamok a világ nagy tőzsdéin, persze leginkább Amerikában. Az amerikai elnök által kirobbantott Kína elleni kereskedelmi háború már javában zajlott, de amíg az árfolyamok egyfolytában csak nőttek, nem volt nagy az aggodalom. A túlvett piacok aztán tetőztek, októberben megkezdődött a régóta esedékes, kiadós visszaesés.

Összeomlás és világvége hangulat

A folyamat azonban nem állt meg, sőt decemberben, miközben a többség karácsonyi ralit várt, rég nem látott összeomlás zajlott a piacokon, melynek a pszichológiai tényezőkön kívül komolyabb okai is voltak, a nagyközönség azonban inkább az ilyenkor sokkal kézenfekvőbbnek tűnő magyarázatot vette elő: vége a nagy fellendülésnek, jön a lassulás, rosszabb esetben a válság. Ebben persze döntő szerepet játszik Kína növekedésének visszaesése, amit jórészt az elhúzódó, sőt durvuló nagyhatalmi kereskedelmi háború okoz.

Hirdetés

A villámháború kudarca

Az árfolyamzuhanás karácsonykor véget ért, a piacok szép lassan visszakapaszkodtak a december eleji szintre. A félelmek persze a gazdasági visszaeséssel kapcsolatban egyből el is elpárologtak, ugyanakkor tény, hogy a kereskedelmi háború valóban komoly károkat kezdett már okozni, és persze nem csak Kínának, hanem a vámokat először kivető Amerikának is: visszaesett az iPhone és egyéb Apple termékek értékesítése, csökkent a Starbucks forgalma. Az elhúzódó kereskedelmi agresszió, ahogy a kínaiak megélik, felélesztette a vásárlói racionalitás mellett a patriotizmust is: kevesebb amerikai termék fogy.

Trump kísérlete, hogy megregulázza Kínát annak kereskedelmi többlete miatt, így kezdett visszaütni. A villámháború kudarcot vallott, nehéz az egészből kikeveredni, és az amerikai fél helyzetét az is nehezíti, hogy Kína, mivel nem demokrácia, jobban bírja a háborúból adódó károkat, kevésbé kell odafigyelnie a közvéleményre, míg Donald Trump jövőre újraválasztásáért küzd, neki fontos az eredmény.

A végét várják

Logikus, hogy ezek után egyre többen gondolják úgy, hogy valamiféle elmozdulás várható a megoldás irányában. Mindenki vevő bármilyen hírmorzsára, és most érkeztek is ilyenek, így máris fellángolt a hatalmas optimizmus. Az egyik hír az volt, hogy az amerikai pénzügyminiszter állítólag felvetette, hogy részben vagy egészben törölnék az amerikai vámokat, ezt aztán a pénzügyminisztérium egy szóvivője gyorsan cáfolta is. A másik a Bloomberg értesülése volt, miszerint Kína vállalta volna, hogy 2024-ig annyira megnöveli amerikai importját, hogy ez kiegyensúlyozza a mérleget.

Nos, az első hír a cáfolattal együtt nem túl figyelemre méltó, a másodikkal kapcsolatban pedig felmerült, hogy az időtartamot kevesli az amerikai fél, ők hamarabb akarnak egyensúlyt. Ez pedig azért nem olyan egyszerű: Kína a világ gyára, olcsón termel, ezért is a nagy exporttöbblet, míg Amerikából csak olyan terméket ésszerű vásárolnia, amit maga nem tud előállítani megfelelő mennyiségben.

Mit vegyen Kína?

Nos, ezek egyrészt a szója (amit eddig is nagy tételben vásárolt Kína), a másik az olaj, amelyet eddig döntő részben Ázsiából, ezen belül is főleg a Közel-Keletről szerzett be a hatalmas ország. Miután Amerika palaolaj-kitermelése egészen szokatlan ütemben növekszik és az ország rövidesen nettó exportőr lesz, logikus lehet, hogy Kínának adja el a hatalmas többlet jelentős részét. Ezeken túlmenően azonban nem olyan egyszerű a helyzet, hisz a további amerikai termékeknek piacot is kellene találni.

Örülni akarnak

A világ most belekapaszkodott két kósza hírbe, hisz örülni akar valaminek, okot akarnak találni a befektetők a heves részvényvásárlásra, ahogy egy hónapja okot kerestek arra, hogy sokkal mélyebb árakon gondolkodás nélkül kiszórják papírjaikat. Az árfolyamok csinálják a híreket, és nem fordítva, hogy André Kostolanyt a magyar származású tapasztalt és szellemes börziánert idézzük. Mindazonáltal teljesen érthető, hogy mindenki szeretné, ha véget érne a kereskedelmi háború. A kérdés csak az, hogy ez rövid időn belül megtörténik, vagy Trump egész a jövő évi elnökválasztás előtti napig húzza.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?