Hirdetés
Hirdetés

A nap slágere: még hatalmasabbak az internetes óriások

Eidenpenz József, 2019. július 26., 18:34

A Twitter, a Google, az Amazon gyorsjelentése is ma érkezett, a háromból kettő jó eredményei nyomán óriásit ugrik a tőzsdén. Az idén az internetes óriások különbözőségeik ellenére egyben megegyeztek: mindegyik részvénye két számjegyű emelkedést ért el a tőzsdén. Még a csúcsokat döntögető Nasdaq indexet is lekörözték.

Ma emelkednek a tőzsdeindexek Európában is, az USA-ban is, de igazán nagyot az amerikai technológiai papírok mennek. A Nasdaq Composite index bő egy százalékos pluszban van jelenleg, napon belül pár ponttal túlszárnyalta eddigi történelmi maximumát is.

Az emelkedésnek szokás szerint több oka is lehet, így jött ma amerikai GDP-adat is (2,1 százalék az 1,9 százalékos konszenzussal szemben). De ez a hét volt a legzsúfoltabb a gyorsjelentési szezonban is, és úgy tűnik, ma a jó hírek domináltak.

Hirdetés

Kiemelkedett a jelentések közül a Twitter, amelynek részvénye az eredményei nyomán tíz százalékkal drágul, valamint a Google (Alphabet), amely 11 százalékkal ugrott meg. Jelentett még az Amazon is a technológiai óriások közül, amelynek számait azonban nem fogadták ennyire kedvezően. Ez utóbbi papír két százalékos mínuszban van.

A Libra és a büntik ellenére ment a FB

A napokban a Facebook is jelentést tett közzé, amelyet először jól fogadtak a befektetők, de az utóbbi két napban már inkább esik a papír. A Netflix is túl van rajta, ami először nagy esést okozott – az előfizetői számának csökkenése miatt –, de megint felfelé tart a részvény. Az Apple várhatóan július 30-án, piaczárás után jelent.

(Grafikon: Tradingview.com)
(Grafikon: Tradingview.com)

Az ábra az öt "FAANG-részvényről"* és a Twitterről talán kissé bonyolultra sikeredett, de a lényeg a bal tengelyen, a színes címkéken van. Kiderül belőle, hogy a Facebook részvénye az idén – a milliárdos büntetések és a Libra kriptodeviza körüli politikai támadások ellenére is – már 46 százalékot ment. A Twitter is 44-et, miközben az Apple 31, az Amazon papírja 27 százalékkal drágult.

Egyik szemük sír

Ezek mind túlteljesítették a Nasdaq Compostite index 25 százalékos ez évi emelkedését (pirossal, IXIC kóddal). A Netflix is csak egy hajszállal, a Google pedig öt százalékponttal maradt le az épp történelmet író indextől. De az is 20 százalék alig hét hónap alatt.

“Google, Amazon: Egyik szemünk sír, a másik nevet” – írta ma a KBC Equitas hírlevele. “Minden soron felülmúlta a várakozásokat a Google, és nyoma sincs a lassulásnak a cégnél. Az Amazon viszont nem tudta megverni a profitvárakozásokat, a vártnál magasabb költségszint miatt”.

A trollmentesítés haszna

“Trollmentesítéssel lett vonzóbb a Twitter” – írták a harmadik mai említett jelentésről. Amint arról nemrég beszámoltunk, a közösségi médiában nagy gondot jelent a zaklatás, trollkodás, a hamis regisztrációkkal elkövetett visszaélések. Ennek javítására többen is nagy erőfeszítéseket tesznek, köztük a Twitter is.

Mitől ment az Intel?"A chipgyártó mind profit, mind bevétel soron felülteljesítette a várakozásokat. Az egy részvényre eső igazított profit 1,06 dollár lett, szemben a várt 89 centtel, míg tavaly ilyenkor 1,04 dollárt jelentett. A bevétel éves alapon ugyan enyhén csökkent, de a jelentett 16,51 milliárd dollár meghaladja a várt 15,70 milliárd dollárt" - írta ma az Equilor Befektetési.

A felülteljesítés oka a vártnál jobb processzoreladási számokban keresendő,  az adatcenter is jó eredményről számolt be. A menedzsment megemelte idei profit- és bevételvárakozásait is.

A KBC Equitas szerint “a mikroblogóriás aktív felhasználói bázisa lendületesen növekedett a felhasználói élmény fokozásának köszönhetően. Szintén biztató, hogy a bevételsoron is várakozáson felüli volt a teljesítmény. Viszont kicsit árnyalja a képet a tisztított nettó profit csökkenése, valamint a mérsékeltebb harmadik negyedéves prognózis”.

Miért bicsaklott meg az Amazon?

Az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint “tegnap piaczárás után jelentett a Google, Amazon és az Intel is. Az eredmények azt sugallják, hogy inkább javuló környezetre kell számítanunk az elkövetkező negyedévekben. Míg az Intel egyértelműen pozitívan látja a közeljövőt, addig a Google eredménye kirobbanó volt.”

Az Amazon megbicsaklása szerintük inkább csak annak tudható be, hogy még jobb szolgáltatást akar nyújtani az egy napos kiszállítással. Ennek költségei átmenetileg erős nyomást gyakorolhatnak a profitra.

(*FAANG: A Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google technológiai óriások csoportja. FANG: ugyanez az Apple nélkül.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?