3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az uniós támogatás felosztásáról egyelőre nincsenek adatok, a magyar kormány alma-promóciós kampányt szegez szembe az orosz embargóval.

A zöldség-gyümölcs támogatási keret tényleges felosztásárról jelenleg nincs hivatalos információ, a kifizetési adatok legkorábban november első felében várhatók - olvasható Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszában. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk: az Európai Unió által biztosított pénzből mennyi jutott eddig arra, hogy magyar vállalkozások mérsékelhessék az oroszországi agrárembargó okozta veszteségeiket.

Tavaly a teljes magyar agrárexport 3 százaléka irányult Oroszországba, amelynek cirka egyharmadát érinti a bejelentett embargó, vagyis a 267 millió eurós orosz agrárkivitelből mintegy 78 millió eurónyi árut érint a tiltás. Ez a közvetlen kárnak a felső határa, ugyanis ha más piacokon sikerült elhelyezni az érintett termékeket, a veszteség mérsékelhető. Fazekas szerint az embargó valódi problémát elsősorban csak olyan vállalkozások esetén okozhat, amelyek kizárólag, vagy túlnyomórészt Oroszországba exportáltak.

Túligényelték az uniós keretet

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszból kiderül az is: uniós szinten eddig 3 zöldség-gyümölcs ágazatot érintő és 4 állati termékeket érintő jogszabály született a válság közvetlen hatásainak kezelésére, amelyek korlátozottan tudták ellensúlyozni a piaci árak csökkenését.

Almát, káposztát kínáló magyar termelők járhatnak rosszul. Részletek>>

A zöldség-gyümölcs ágazatban elfogadott első bizottsági rendelet alkalmatlannak bizonyult az orosz embargó miatt kialakult piaci helyzet kezelésére mind eljárásrendjét, mind a támogatási keret nagyságát illetően. A keretet a tagállamok – Lengyelországgal az élen – az első lehetséges jelentési napon, megalapozatlan mértékben igényelték túl, ezért a bizottság felfüggesztette a rendelet végrehajtását és az igények befogadását - közölte a miniszter. Az újabb bizottsági rendelet a támogatás mértékét minden tagországnak az Oroszországba az elmúlt 3 év átlagában kiszállított – a tilalom által érintett – árumennyiségek alapján állapította meg.

Alma-promóciós kampánnyal az embargó ellen

A miniszter a magyar kormányzati intézkedések közül kiemelte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. alma és alma sűrítmény felvásárlását, a belföldi fogyasztást élénkítő 2014. szeptember és október 11. között megvalósított alma-promóciós kampányt - ez utóbbira a kormány bruttó 45 millió forintos összeget biztosított. Fazekas Sándor azt is közölte: a piaci fejleményeket a tárca fokozottan figyeli, és ahol szükséges és lehetséges, ott saját eszközeivel is beavatkozik.

Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország közvetlenül elhanyagolható mértékben értékesít frissárut az orosz piacon, illetve hogy az október 21-től a marha- és sertésbelsőségekre, lisztre és sertés-, valamint marhazsírra kiterjesztett tilalom várhatóan nem okoz piaci fennakadást Magyarországon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG