Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas árnyék vetül a magyar lakáspiacra

2017. február 24., 11:56

A piac új lakásokat követel, a kedvezményes áfa csak 2019 végéig van érvényben - minden az azonnali lakáspiaci robbanás mellett szól, de nem nagyon van szakember, aki leszerződne az építkezésekre. A friss adatok nagyon pozitívak, de a munkaerőhiány mindent beárnyékol.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Berobbant az új lakások piaca, az idén folytatódik a lakáspiac élénkülése, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet - így kommentálták a szakértők a KSH legfrissebb adatait.

Mikorra lesznek az engedélyekből lakások?

Hirdetés

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: a kiugró növekedés a kínálat és a kereslet jelentős emelkedésének is az eredménye, ugyanakkor még bőven van hova fejlődnie a lakáspiacnak. Már a korábbi negyedéves adatok alapján számítani lehetett a jelentős bővülésre. Az ingatlan.com adatai szerint mind a kereslet, mind a kínálat fokozatosan nő az új lakások piacán. Az idei év első két hónapjában már az érdeklődők 23 százaléka keresett új lakást, míg egy évvel korábban arányuk 12 százalék volt. Az új lakások kínálata egy év alatt 68 százalékkal nőtt. Jelezte: legalább 1-2 évre van szükség, amíg a tavaly kiadott lakásépítési engedélyek többségéből valódi lakások lesznek.

Kiemelte: az idén is fokozódik a lakásépítési kedv, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet, az elmúlt években ugyanis több tízezer új lakás hiányzott a piacról, de az amortizációt figyelembe véve éves szinten legalább 20-30 ezer új lakásnak kellene épülnie. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabályozás 2019 végéig biztosít kedvezményes áfát az új lakásokra, utána már 27 százalékra emelkedhet, ez pedig drágulást generálhat. A kedvezményes időszak meghosszabbításával a lakásépítési kedv tartósan magas szinten maradhat.

Indulhat a verseny a bankok között

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője szerint a következő egy-két évben nagyobb számban piacra kerülő újépítésű lakások megjelenése miatt a lakáshitelezési szektorban további jelentős versenyre lehet számítani a bankok között, az egyre kedvezőbb hitelkonstrukciók, az alacsony kamatkörnyezet segíteni fogják mind a használati, mind a befektetési célú adásvételeket. Hozzátette: a termelést építőipari oldalon mind nagyobb mértékben nehezíti a megfelelő munkaerő hiánya.

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány

Mester Nándor, az otthontérkép.hu vezető elemzője szerint látványosan megugrott a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) megvásárolható új és használt lakások és családi házak száma. Felhívta a figyelmet: a piacon lévő mintegy 300 kisebb nagyobb lakásberuházás negyedénél a tervezetthez képest bizonyosan 3-6 hónappal később kezdhetik meg a kivitelezést, további 10-15 százaléknál pedig teljesen bizonytalanná válhat a kezdés az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt.

Amennyiben nem sikerül rövid időn belül akár külföldről is több ezer építőipari szakmunkást beállítani, nagyon komoly pénzügyi gondok keletkezhetnek az érintett vállalkozásoknál, hiszen sokuk törleszti a beruházásra felvett hitelt, miközben a lehetséges vevők elfordulnak tőlük.

Tovább emelkednek az árak a szakemberhiány miatt

Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója közölte: bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt növekedés után számottevő csökkenést mutatott. A szakember arra számít, hogy folytatódik az újlakás-árak emelkedése a kivitelezési költségek növekedése miatt, ez az idén és jövőre is meghatározó tendencia maradhat. A kivitelezési költségeket a tovább csökkenő kivitelezői kapacitások hajtják fel. Németországban és Ausztriában is sok új lakást építenek, ami nem csak itthonról, de egész Közép-Kelet-Európából elszívja az építőipari szakmunkásokat - írta.

Szűk egy év van a nagyberuházások előkészítésére

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint idén várható látványosabb felfutása az új lakások építésének, ugyanakkor a kiadott engedélyek száma 2008 óta a legmagasabb. Az előző év a lakásépítők és részben a vásárlók számára jóval kedvezőbb piaci környezetet, látványos könnyítéseket hozott. Az OTP budapesti újlakás értéktérképe szerint 2016-ban, csak a fővárosban, 350 új lakásprojekt értékesítése indult el 11 ezer új lakással.

A lakásépítők a fővárosi peremkerületekben és a vidéki nagyvárosokban is aktivizálódtak, s az elmúlt évek visszafogott volumenei után újra több száz lakásos beruházások tervei jelentek meg - írta. A következő években a tervasztal helyett egyre inkább a daruerdőké lehet a főszerep, hiszen a kereslet látványos tavalyi megugrását a kínálat csak nagyjából másfél év késéssel követi. A robbanást beindító 5 százalékos áfakulcs ugyanakkor csak 2019 végéig van csak érvényben, így a nagyberuházások előkészítésére már csak szűk egy év marad - mondta.

Kormányzati lépéseket sürgetnek

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint a lakásépítések számának jelentős emelkedése fontos pozitív változás. A lakásállomány megújításához évi 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges, így ezt a trendet fontos fenntartani, megerősíteni. Szeretnék, ha az új lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa fenntartása legalább 10 éves szándéknyilatkozatot kapna, és ha a kormány a csok-rendelet fenntartását is vállalná legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig. Szerintük egy kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölése is fontos lenne a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálására.

És aki a babérokat learatja: a minisztérium

Az NGM szerint a kínálati oldal erősödését mutatja, hogy 2016-ban a továbbértékesítésre szánt, vállalkozások által épített lakások aránya a korábbi 39 százalékról 50 százalékra emelkedett. Keresleti oldalon az élénkülése jele, hogy 2016-ban 29 százalékkal bővült az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben. A tárca szerint a lakásépítések száma tovább emelkedik a következő negyedévekben is. Ezt támogatja a kormány otthonteremtési programja, és a novemberi bérmegállapodásnak és az adócsökkentéseknek köszönhetően a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének folytatódó javulása - írták.

Berobbant az új lakások piaca, az idén folytatódik a lakáspiac élénkülése, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet - így kommentálták a szakértők a KSH legfrissebb adatait.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Istent játszik a Tesla-vezér: hamarosan feltöltheted az érzelmeidet a netre?

Istent játszik a Tesla-vezér: hamarosan feltöltheted az érzelmeidet a netre?

Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak. A 45 éves futurista üzletember most egy egészen új oldalát csillogtatja meg, a Neuralink bejegyeztetésével ugyanis nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul az évtized végéig. Megnéztük, mekkora esély van az őrült álom megvalósítására.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 27
  Fogyasztói bizalmi index
  IFO üzleti hangulatindex
  március 28
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Conference Board fogyasztói bizalmi index
  Richmondi Fed feldolgozóipari index
  március 29
  KSH: munkanélküliségi ráta
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
  március 30
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
  GDP (negyedév/negyedév, végleges)
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  március 31
  KSH: termelői árindex (év/év)
  KSH: a kormányzati szektor egyenlege
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

Önt zavarja a vörös csillag a Heineken sörök csomagolásán?