1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megegyezett a főváros a CET épületegyüttes kivitelezőjével. Az épület hamarosan megnyithat, de már Bálnának hívják.

Megegyezett a főváros az időközben CET-ről Bálnára átnevezett Duna-parti épületegyüttes kivitelezőjével, a Porto Investmenttel, és az épület megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt is, így nincs akadálya annak, hogy októberben megnyissák az épületet - mondta Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a Porto számára hitelt nyújtó MKB Bankkal van még jogvitájuk, ezen kívül minden kérdéses ügyet megoldottak, és május végén az épület megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt is. A projekttel kapcsolatban megszűntek az aggályok, "nyugodt vizekre eveznek" - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Az eredeti szerződés szerint a fővárosnak 25 év alatt 31 milliárd forintot kellett volna kifizetnie a beruházásért, ehhez képest 2008 óta eddig Budapestnek 2,5 milliárd forintjába került az épület - hangsúlyozta Bagdy Gábor. Hozzátette, hogy az MKB Bankkal 7,5 milliárd forintos per van folyamatban, de ez nem befolyásolja a továbbra is október végére tervezett nyitás dátumát.

Ha a bíróság úgy dönt, hogy a fővárosnak fizetnie kell, akkor a Porto Investment adósságát kell kifizetnie a bank, a főváros és a Porto között korábban létrejött háromoldalú megállapodás értelmében - tette hozzá Bagdy Gábor. A Portóval kötött megállapodás részleteiről azonban nem nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy a harmadik fél beleegyezése nélkül ezek az információk nem hozhatók nyilvánosságra.

Bolhapiac, étterem, kávézó

A bérlőkkel kapcsolatban Bagdy Gábor azt mondta, a korábbi szerződések közül többet visszamondtak, ezért új alapokon kell elkezdeni a helyiségek kiadását. Az épület hibáival kapcsolatban a főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, több mint egymilliárd forintba került volna a tetőszerkezet teljes cseréje, ezért úgy döntöttek, hogy a hibákat a garanciális javítások és karbantartások során javíttatják ki a beruházóval.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Az épület jelenleg még üresen áll. A Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt, 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést. A Bálna a tervek szerint kulturális programok helyszíne lesz, de biopiac, valamint több étterem és kávézó is helyet kap benne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG