1p
A német munkaügyi hatóságok adatai szerint a tavaly május 1-jei munkaerő-piaci nyitás után a magyar dolgozók száma fél év alatt 43 százalékkal, majdnem 29 ezer főre emelkedett. Ezek egy része lehetett csak új bevándorló, mások valószínűleg már ott éltek, csak nem voltak bejelentve. Ez a növekedés bőven átlag feletti a térség országainak körében.

A német Szövetségi Munkaügyi Hivatal (Bundesagentur für Arbeit) május 2-ai dátummal közzétett egy jelentést „A szabad munkaerő-áramlás május 1-jei bevezetésének hatása a munkaerőpiacra” címmel, amely részben februári, részben októberi adatokat tartalmaz. A jelentésben azon nyolc ország – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia - állampolgárainak németországi munkavállalóit vizsgálták, amelyek előtt az EU-ban utolsóként 2011. május 1-től Németország és Ausztria nyitotta meg kapuit. (Az ausztriai magyar munkavállalók számának 57 százalékos emelkedéséről itt számoltunk be.)

Tíz hónap alatt negyedével több a nyolcakból

A német jelentés szerint a „nyolcak” munkavállalóinak száma 2011. április vége és 2012. február vége között 227 ezerről 284 ezerre emelkedett, ami 24 százalékos, 54 ezer fős növekedés. Az egy évvel korábbi időszak adataival korrigálva – amikor csökkent a számuk - a dokumentum úgy véli, hogy 65 ezer főre tehető a munkaerőpiacai nyitás hatása a jelzett időszakban.

Mivel azonban ugyanekkor a német népességstatisztikák előzetes adatai szerint a nyolc országból 69 ezer ember érkezett – akik között nyilván gyerekek, családtagok is lehettek -, feltételezik, hogy az új munkavállalók egy része már eleve az országban lakott, és gazdaságilag inaktív volt vagy egyénileg vállalkozott. (Azt a nagyon valószínű lehetőséget nem említik, hogy feketemunkásokat is legalizálhattak a nyitás után, ahogy azt az osztrák források viszont felvetették.)

Csak a lengyelek vannak többen, de mi jobban igyekszünk

Az egyes országok szerinti megoszlásról csak október végi adatok vannak, ezek szerint a magyar munkavállalók száma a 2011. április 30-i 20 106-ról októberre 28 839-re növekedett, azaz fél év alatt 43 százalékkal, 8733 fővel ment fel. Ez a növekedési ráta jóval magasabb, mint a nyolcak 24 százalékos átlaga, illetve a 192 ezer fővel a statisztika kétharmadát kitevő lengyelek 21 százalékos növekedése. Mi vagyunk viszont a nyolcból a második legnagyobb munkavállalói csapat a lengyelek után.

Ehhez jönnek még a munkanélküliek, akik száma a nyolcak állampolgárai körében 32 556-ról 35 620-ra, a magyarok között pedig 2111-ről 2445-re emelkedett február végéig. (A német munkanélküliek száma egyébként 3,1 millió, az összes külföldi munkanélküli pedig 488 ezer fő.) A jelentés megjegyzi, hogy a munkanélküliség a külföldieket változatlanul erősebben sújtja, mint a németeket.

Nem csak építőmunkás és pincér kell nekik

Ami az egyes szektorokat illeti, úgy látszik, a németeknek nem annyira a vendéglátóiparban és az építőiparban van szüksége szorgos kezekre, mint az osztrákoknak. A nyolcak dolgozóinak több mint húsz százaléka a feldolgozóiparban talált állást, 15 százalékuk a kereskedelemben és a járműjavításban, 12 százalék az egészségügyben, és csak hat, illetve négy százalék körüli az építőipar, illetve a vendéglátás aránya.

Érdemes még tudni, hogy a kelet-európai országokból jött munkavállalók száma október és április vége között lényegében nem változott, hasonlóan korábbi évekhez, aminek a szezonalitás az oka. Emiatt áprilistól februárig inkább csökkenni szokott a külföldi foglalkoztatottak száma, de most nőtt. A növénytermesztés, állattenyésztés és halászat előkelő helyet foglal el az ágazatok között, ám míg 2011 áprilisában 22 400 ezer kelet-európai polgár dolgozott ezen a területen, addig októberben csak 9600. A foglalkoztatottak átmeneti mélypontja december-januárban volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG