4p
Trump otthon eddig zéró előrehaladást ért el szakpolitikai témákban, esetleges összejátszása Moszkvával is lázban tartja Washingtont, így fogcsikorgatva fog most győzelemre törekedni Ázsiában. A japán kormány el akar kerülni egy számára hátrányos kétoldalú kereskedelmi megállapodást, inkább korszerű amerikai fegyverrendszerek megvásárlása felé tereli a tárgyalásokat. De miről egyezhet meg Putyinnal Vietnámban?

Az amerikai elnök tegnap Tokióban megkezdte 12 napos ázsiai körútját. Trumpnak határozottságot kell felmutatnia az elbizonytalanodott ázsiai szövetségesek felé, hiszen elnöksége mély kátyúba süllyedt otthon és Mueller különleges ügyész egyre több közeli munkatársát vonja vizsgálat alá.

Amerika Mindenekelőtt!

Trump tavaly sokakat megrémített a térségben kijelentéseivel, miszerint Tokiónak többet kell fizetnie az 50 ezer amerikai katona Japán-beli és Szöulnak a 28 ezer katona dél-koreai állomásoztatásáért. Tokió megdöbbent, amikor Trump kivonult a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból protekcionista tirádáktól kísérve, hiszen azt a japánok alapkőnek tekintették Washington térségbeli elköteleződésében. Ha pedig Trump megvalósítja a „vásárolj amerikait, alkalmazz amerikait” szlogenjét, akkor igencsak megsínylik ezt az ázsiai szövetségesek, amelyek ráutaltak az amerikai befektésekre és nyitott piacokra.

Trump mostani útján egységes frontot szeretne látni Tokió és Szöul vezetői részéről Észak-Korea ellen, mielőtt Pekingbe érkezik és további kínai büntető-intézkedést követel. A kereskedelem-politika terén Trump arról akarja meggyőzni ázsiai partnereit, hogy Amerika számára kedvezőbb megállapodásokat fogadjanak el. Ezek részben az amerikai kereskedelmi mérleg javítását, másrészt az amerikai cégek ipari kapacitásának hazacsalogatását célozzák. Augusztusban Trump egy elnöki rendelettel vizsgálatot kezdeményezett a Kínában működő amerikai cégek szellemi tulajdona esetleges ellopásának kivizsgálására is.

Japán inkább fegyvert vesz

Ezen játszmák megnyerése nem lesz egyszerű, hiszen Trump érzelmi instabilitása és az elnöki hivatalhoz méltatlan, infantilis megnyilvánulásai komoly ellenreakciót váltanak ki Ázsiában is – csupán Dél-Koreában több, mint 140 tüntetést jelentettek be ellene előzetesen. Márpedig Trump otthon eddig zéró előrehaladást ért el szakpolitikai témákban, esetleges összejátszása Moszkvával is lázban tartja Washingtont, így fogcsikorgatva fog győzelemre törekedni.

Ha egy kedvező kereskedelmi megállapodás ígéretét tudja most kicsikarni Japántól, az komoly fegyvertény lenne számára. Ehhez kényszerítő eszközöket is be fog vetni, így Amerika katonai védelme Japán felett bizonyosan aduként kerül kijátszásra. Tokió is természetesen tisztában van azzal, hogy napjainkban a Pentagon a legerősebb politikai játékos Washingtonban.

Így, mivel a japán kormány el akar kerülni egy számára hátrányos kétoldalú kereskedelmi megállapodást, inkább korszerű amerikai fegyverrendszerek megvásárlása felé fogja terelni a tárgyalásokat. Itt szóba jöhet a THAAD (Terminal High Altitude Defense, azaz nagy magasságú, végső fázisú ballisztikus rakéta elleni védelmi rendszer) megvásárlása. Ez fölháborítaná Pekinget, de ez nem probléma, sőt éppen a vásárlás egyik politikai motivációja lenne.

Káncz Csaba

Tárgyalás Putyinnal

A THAAD dél-koreai telepítése hisztérikus korábban reakciót váltott ki Kína részéről, egy hasonló válasz most Trump számára kiváló geopolitikai nyereség lehetne. A THAAD az egyik legmodernebb rakétakomplexum, amely képes a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére. A rendszer érdekessége, hogy az elfogórakéták nem rendelkeznek robbanótöltettel, hanem a rakéta a mozgási energiájával semmisíti meg a célokat (hit-to-kill / kinetic kill).

Úgyszintén izgalmas lesz Trump jövő heti vietnami útja. A dél-kelet ázsiai országban az amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsán vesz részt, ahol a tervek szerint Putyin elnökkel találkozik majd. Trump szeretné megvitatni a Kreml urával Észak-Korea, Szíria és Ukrajna kérdésköreit.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG