5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Miközben Európában a menekültkérdésen és migráción vitatkoznak, másutt ez régen nem kérdés. Olyan országok is vannak, ahol a helyi lakosság kisebbségbe szorult. De ha kivonnánk a bevándorlókat a gazdaságból, hirtelen eltűnne az ország GDP-jének túlnyomó része.
Kuvaiti pláza (fotó: Wikimedia Commons)

A Statista.com összeszedte azt a tíz országot, ahol – az ENSZ adatai alapján – a 2013-as évben a legmagasabb volt a nem helyi születésű lakosság aránya. A lista  tanulságos, a migránsok főleg gazdag országokba mentek. Sok helyen azonban mára a gazdaság nélkülözhetetlen szereplőivé váltak.

Összehasonlításképpen, a magyarországi lakosság körében mintegy négy százalék a nem Magyarországon születettek aránya, ennek is mintegy fele határainkon túli magyar. Nyugat-Európában ez a szám jellemzően 10-15 százalék.

10. Szingapúr: 42,9 százalék

A Malajzia és Indonézia között egy fontos tengerszorosban levő városállam lakóinak négy hivatalos nyelve is van, az angol, mandarin (kínai), a maláj és a tamil, ez is jelzi, micsoda nemzetközi kavalkád lehet ott. Miután pár évtized alatt nőtt ki kikötője, majd pénzügyi szektora révén elmaradott településből világvárossá, felhőkarcolókkal és üvegpalotákkal, a gazdasági fejlődés sok bevándorlót szívott fel.

9. Luxemburg: 43,3 százalék

Nem túl nagy ország, de nem is annyira mini, nagyjából egy kisebb magyarországi megyének felel meg. Igen gazdag, Európa egyik pénzügyi központja, híres a tőzsdéje, híresek a luxemburgi befektetési alapok, több európai uniós intézmény székhelye. Pár éve ott székel a magyar Fotex is.

Bár a Wikipedia szerint nemzeti mottója: „Azok akarunk maradni, akik vagyunk”, ez a jelek szerint nem sikerült neki, hiszen a lakosság közel fele külföldön született. A jólét miatt azonban ez valószínűleg nem sokakat zavar, avagy hallottak már olyat, hogy a luxemburgiak bevándorlókat vegzálnak? Lehet, hogy nálunk is a jóléttel van a baj?

8. Brunei: 49,3 százalék

A Brunei Szultanátus egyetlen szárazföldi szomszédja Malajzia, a lakosság kétharmada maláj, de fontos a kínaiak szerepe (15 százalék) és az angol nyelv is. A Wikipedia ezt is kicsi, de gazdag országnak nevezi (kőolajbevételei vannak), egyik nagyobb megyénknek megfelelő a mérete. A gazdagság nyilván komoly vonzerő a bevándorlók szemében.


Statista

7. Bahrein: 54,7 százalék

A Bahreini Királyság is kis olajmonarchia a Perzsa-öbölben, Szaúd-Arábia partjainál, kis területen eléggé sok lakossal, melyek nagy része arab, de van közöttük perzsa, indiai, európai és még sok más.

6. Andorra: 56,9 százalék

A Spanyolország és Franciaország között a Pireneusok völgyében meghúzódó járásnyi ország turisztikai és pénzügyi központ is. Eredeti lakosai, a katalánok kisebbségbe szorultak, főleg spanyol, portugál, francia bevándorlók lepték el őket, de úgy tűnik sok nyugat-európai nyugdíjas, például angol is tengeti ott napjait.

A Európai Unión belül található többi törpeállamhoz – San Marino, Monaco, Vatikán – hasonlóan nem az EU tagja, de különböző területeken, mint egyes vámok, hasonló jogokat élvez, mintha tag lenne.

5. Kuvait: 60,2

A kis olajmonarchiáknál kicsit nagyobbacska, talán négy-öt magyar megyét is kitevő méretű ország Kuvait, amely kapcsán még Irak is hajlandó volt beleszaladni egy méretes amerikai pofonba (Öbölháború). A hatalmas olajkinccsel rendelkező országban igen sok a vendégmunkás, ami abból is látszik, hogy a munkaképes korúak között majdnem kétszer annyi a férfi, mint a nő. A legtöbbjük más arab országokból jött, de vannak dél-ázsiaiak is szép számmal.

4. Monaco: 64,2 százalék

A művészek, hercegek, filmcsillagok és olajmágnások, jachtok és kaszinók városállama, ahol sok gazdag ember telepedett le. Valahogy itt sem nagyon tüntetnek a bevándorlók ellen. Mennyit számít a pénz…

3. Katar: 73,8 százalék

Az olajemírséget a Wikipedia a világ leggazdagabb országának nevezi, ahol az egy főre jutó GDP a legmagasabb, mintegy 90 ezer dollár volt 2010-ben. (Bár azóta esett az olaj ára.) Alig vannak helyi lakosok, még az arabok sincsenek már többségben, számos ázsiai országból érkeztek bevándorlók, igaz, főleg muszlimok.

2. Egyesült Arab Emírségek: 83,7 százalék

Ez az ország Magyarországhoz fogható mind területben, mind lakosságban – csakhogy itt aztán már alig maradt őslakos, a Wikipedia szerint már tíz százalék alá esett az arányuk. Az állampolgársággal rendelkezők aránya viszont 20 százalék.

A legtöbb bevándorló ráadásul dél-ázsiai, így már az arab nyelv is kezd háttérbe szorulni a közvetítő nyelvként használt angollal szemben. Ezt az országot tényleg elözönlötték a külföldiek, mégis a térség egyik legstabilabb és leggazdagabb állama. Mi lenne ott bevándorlók nélkül? Eltűnne a termelés kilenctizede? Vagy még több?

1. Vatikán: 100 százalék

A Szent Városban nem született senki, az ország lakossága kizárólag bevándorlókból áll. Igen, tulajdonképpen a pápa is az, hiszen argentin születésű. Persze ez egy különleges eset, nem csak méretét, hanem más tulajdonságait tekintve is leegyszerűsítés a Vatikánt országnak nevezni.

(Korábbi cikkünk: 5 totális hülyeség a külföldiekkel kapcsolatban)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG