3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Fényképet hozott nyilvánosságra a holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport annak az orosz gyártmányú Buk rakétának egy darabjáról, amely feltehetően a Kelet-Ukrajnában 2014 nyarán lezuhant maláj utasszállító katasztrófáját okozta - jelentette kedden az ukrán média.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló holland, ausztrál, maláj, belga és ukrán bűnügyi szakértőkből álló csoport jelentésében közölte, hogy a fotón látható rakétadarabot az utasszállító gép becsapódásának helyszínén találták.

A rakétadarab újabb bizonyíték lehet arra, hogy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a malajziai légitársaság Boeing 777-esét 2014 júliusában, vagyis a korábbi moszkvai állítással szemben nem egy ukrán csatarepülőgép lőtte le.

A rakétadarabról készült kép. Forrás: JIT

A maláj utasszállító a Donyeck megyei szakadárok által ellenőrzött területen csapódott be. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járaton 298-an voltak, a szerencsétlenséget egyikük sem élte túl. Mivel az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandia koordinálja a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozást.

A pilótafülke mellett robbanhatott fel

A vizsgálatot összehangoló Holland Biztonsági Iroda (OVV) 2015. október 13-án tette közzé a nemzetközi szakértők végleges jelentését. Ebben már kétséget kizáróan megállapították, hogy Buk rakéta okozta a tragédiát. A dokumentum alapján a rakéta - működési elvének megfelelően - a repülőgép pilótafülkéje mellett, tőle kevesebb mint egy méterre robbant fel, repeszei azonnal megölték a személyzet három tagját, valamint leszakították a gép orrát. A jelentés azonban nem nevezte meg, hogy ki a felelős a rakéta indításáért, és arra sem tért ki, hogy honnan lőtték fel. Kijev és Moszkva azóta is kölcsönösen egymást vádolja az utasszállító lelövésével. Sok nemzetközi szakértő és több nyugati hírszerző szolgálat viszont Kijevhez hasonlóan azon az állásponton van, hogy Oroszország a felelős a repülőszerencsétlenségért.

A lelőtt maláj gép roncsai

Eliot Higgins, a független oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet alapítója a keddi médiajelentésekre reagálva kijelentette, hogy az 53-as orosz dandár Buk rakétájával lőtték le a maláj gépet a donyecki szakadárok által uralt Sznyizsne település környékéről. Higgings bizonyosnak mondta magát abban, hogy a Bellingcat által korábban közzétett nyomozati eredmények hitelességét a nemzetközi nyomozócsoport is alá fogja támasztani. Kétségének adott hangot viszont azzal kapcsolatban, hogy a tragédia felelősét is meg fogják nevezni.

"Úgy gondolom, nehéz dolog lesz a többi országnak az, hogyan bánjon egy olyan országgal, amely megölt 298 embert, majd erről nem egyszer hazudott és bizonyítékokat hamisított meg" - jelentette ki Higgins Oroszországra utalva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG