Hirdetés
Hirdetés

Katalóniát a finánctőke fogja térdre kényszeríteni?

Eidenpenz József, 2017. október 12., 14:41

A Brexit az Brexit, Katalóniánál viszont kicsi a valószínűsége a tényleges kiválásnak, ennek ellenére hasonló cégelvándorlási hullám indult el, mint Angliából. Sok nagyvállalat vagy bank nem engedheti meg ugyanis magának, hogy az EKB köldökzsinórja nélkül létezzen. Ez a folyamat komoly adóbevétel-kiesést okozhat a katalánoknak.

Ti vagytok a hibásak! - sugallja a sötétszürke felirat a Barcelonai Tőzsde bejáratán egy pár évvel ezelőtti, megszorítás-ellenes tüntetés után.
Ti vagytok a hibásak! - sugallja a sötétszürke felirat a Barcelonai Tőzsde bejáratán egy pár évvel ezelőtti, megszorítás-ellenes tüntetés után.

„Hogyan kényszeríti térdre a pénzügyi ipar és a politika Katalóniát” címmel írt kommentárt a Heise.de német weboldal, amely szerint a nagy cégek vezetői segítséget kértek és kaptak a kormánytól, hogy székhelyeiket villámgyorsan elvigyék a renitens tartományból (úgynevezett autonóm közösségből). Kiderült, „hogyan dolgozik együtt a politika és a pénzügyi ipar, hogy hatalmát fenntartsa, érdekeit akár a törvények semmibe vételével is keresztülvigye” – írja a cikk.

Eszerint múlt héten csütörtökön bejelentette az Európai Bizottság, hogy a független Katalónia nem maradhat az EU tagja, és ennek következtében pénzügyi rendszere sem kaphat segítséget az EKB-től. Erre egy sor Katalóniában székelő bank és nagyvállalat tartott válságtanácskozást, mert az EKB nulla kamatozású hiteleire vannak utalva. Illetve az EKB kötvényvásárlási programjára, amelynek során vállalati kötvényeket is vásárolnak meglehetősen jó áron.

Hirdetés

Villámrendeletet hoztak

Ezek után a cégvezetők Mariano Rajoy kormányfőhöz fordultak, hogy segítsen, aki ezt meg is tette. Míg máskor hónapokig, sőt inkább évekig tart egy törvény keresztülvitele, most egy nap alatt, pénteken el is fogadtak egy rendeletet, amely 24 órán belül lehetővé teszi a spanyolországi cégeknek székhelyük áthelyezését. Felmentve őket az alól a kötelezettség alól is, hogy ehhez a részvényesek hozzájárulását kikérjék. (Ami egyébként alapvető feltétel, Magyarországon is.)

Megmarad a zsírosbödön

A 18,8 milliós ügyfélkörrel rendelkező Caixabank még aznap, pár egérkattintással helyezte át székhelyét Valenciába, úgy, hogy 5468 fiókja és 37 ezer munkatársa közül egyetlen egyet sem kellett mozdítania – állítja a kommentátor. A Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja Alicante városába költözött. Elment Madridba a Gas Natural energiakonszern, amelynek kötvényeit szorgalmasan veszi az EKB. Elment két szállodalánc, egy gyógyszercég, egy reklámcég, egy médiavállalat.

Spanyolország bankrendszerét évek óta az EKB tartja mesterségesen életben, és az ország politikai elitje az egyik legkorruptabbnak számít Európában” – írják. A politika segített a bankoknak, nagyvállalatoknak, hogy továbbra is az EKB zsírosbödönjéből lakmározhassanak.

Elmegy az ország szimbóluma

A katalán kormányzat lépései bizalmatlanságot szültek a pénzügyi rendszerben, a katalán nacionalisták a napokban átléptek egy fontos határt sok vállalkozás szemében – írja a spanyol El País. Betétkivonási hullám indult meg, tőzsdei eladási hullám, és egyes vállalatok inkább más bankoknál folyamodnak hitelhez, nem a Katalóniában működökhöz.

A Caixabank Katalónia emblematikus pénzintézete, valósággal szimbóluma, amelynek 68 milliárd eurónyi betéte származik ebből a régióból. Így különösen abszurd az elköltözése, Valenciát pedig részben a kulturális-nyelvi közösség okán választották. (Ott is a katalán egyik dialektusát beszélik, bár nem vallják magukat katalánnak a valenciaiak – a szerk.) A székhely áthelyezése valójában még nem léphet életbe, mert az említett rendelet nem jelent meg a hivatalos közlönyben, és a bank vezetőségének még egyszer össze kell ehhez ülnie – értesült az El País.

Kevesebb lesz a helyi adó

Úgy látszik tehát, hogy a függetlenségi törekvéseknek máris komoly gazdasági ára van (hasonlóan a Brexithez, ami szintén cégelvándorlási hullámot indított el). Még ha az alkalmazottak és a tényleges tevékenység nagy része nem is megy el, a székhelyek áthelyezése az adóbevételek áthelyeződését is jelentheti. Az El Mundo szerint a költöző cég adóinak nagy részét ugyan továbbra is a központi kormányzatnak fizeti, de a tartományi és önkormányzati helyi adók az új helyre folynak majd be.

A Telepolis.de szerint a székhely-áthelyezésre azért is szükség volt, mert kisebbfajta betétesi roham indult meg a bankok, főleg a Banco Sabadell ellen. Állítólag főleg a Katalónia kiválását ellenzők vették ki a pénzüket, mert a bank központja ebben a tartományban volt. Ironikus módon ez után lehet, hogy a másik tábor tagjai viszik majd el a betéteiket azért, mert valamely bank hűtlenül elvitte a székhelyét onnét.

Bár az elemzők kevés esélyt adnak arra, hogy Katalónia valóban szétválik, a pénzintézeteknek gondosan mérlegelniük kell betéteseik és részvényeseik érdekeit, védelmét, meghatározni, hol vannak nagyobb biztonságban, hol várható kisebb kár – emlékeztet rá az El País másik cikke.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?