5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Brexit az Brexit, Katalóniánál viszont kicsi a valószínűsége a tényleges kiválásnak, ennek ellenére hasonló cégelvándorlási hullám indult el, mint Angliából. Sok nagyvállalat vagy bank nem engedheti meg ugyanis magának, hogy az EKB köldökzsinórja nélkül létezzen. Ez a folyamat komoly adóbevétel-kiesést okozhat a katalánoknak.
Ti vagytok a hibásak! - sugallja a sötétszürke felirat a Barcelonai Tőzsde bejáratán egy pár évvel ezelőtti, megszorítás-ellenes tüntetés után.

„Hogyan kényszeríti térdre a pénzügyi ipar és a politika Katalóniát” címmel írt kommentárt a Heise.de német weboldal, amely szerint a nagy cégek vezetői segítséget kértek és kaptak a kormánytól, hogy székhelyeiket villámgyorsan elvigyék a renitens tartományból (úgynevezett autonóm közösségből). Kiderült, „hogyan dolgozik együtt a politika és a pénzügyi ipar, hogy hatalmát fenntartsa, érdekeit akár a törvények semmibe vételével is keresztülvigye” – írja a cikk.

Eszerint múlt héten csütörtökön bejelentette az Európai Bizottság, hogy a független Katalónia nem maradhat az EU tagja, és ennek következtében pénzügyi rendszere sem kaphat segítséget az EKB-től. Erre egy sor Katalóniában székelő bank és nagyvállalat tartott válságtanácskozást, mert az EKB nulla kamatozású hiteleire vannak utalva. Illetve az EKB kötvényvásárlási programjára, amelynek során vállalati kötvényeket is vásárolnak meglehetősen jó áron.

Villámrendeletet hoztak

Ezek után a cégvezetők Mariano Rajoy kormányfőhöz fordultak, hogy segítsen, aki ezt meg is tette. Míg máskor hónapokig, sőt inkább évekig tart egy törvény keresztülvitele, most egy nap alatt, pénteken el is fogadtak egy rendeletet, amely 24 órán belül lehetővé teszi a spanyolországi cégeknek székhelyük áthelyezését. Felmentve őket az alól a kötelezettség alól is, hogy ehhez a részvényesek hozzájárulását kikérjék. (Ami egyébként alapvető feltétel, Magyarországon is.)

Megmarad a zsírosbödön

A 18,8 milliós ügyfélkörrel rendelkező Caixabank még aznap, pár egérkattintással helyezte át székhelyét Valenciába, úgy, hogy 5468 fiókja és 37 ezer munkatársa közül egyetlen egyet sem kellett mozdítania – állítja a kommentátor. A Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja Alicante városába költözött. Elment Madridba a Gas Natural energiakonszern, amelynek kötvényeit szorgalmasan veszi az EKB. Elment két szállodalánc, egy gyógyszercég, egy reklámcég, egy médiavállalat.

Spanyolország bankrendszerét évek óta az EKB tartja mesterségesen életben, és az ország politikai elitje az egyik legkorruptabbnak számít Európában” – írják. A politika segített a bankoknak, nagyvállalatoknak, hogy továbbra is az EKB zsírosbödönjéből lakmározhassanak.

Elmegy az ország szimbóluma

A katalán kormányzat lépései bizalmatlanságot szültek a pénzügyi rendszerben, a katalán nacionalisták a napokban átléptek egy fontos határt sok vállalkozás szemében – írja a spanyol El País. Betétkivonási hullám indult meg, tőzsdei eladási hullám, és egyes vállalatok inkább más bankoknál folyamodnak hitelhez, nem a Katalóniában működökhöz.

A Caixabank Katalónia emblematikus pénzintézete, valósággal szimbóluma, amelynek 68 milliárd eurónyi betéte származik ebből a régióból. Így különösen abszurd az elköltözése, Valenciát pedig részben a kulturális-nyelvi közösség okán választották. (Ott is a katalán egyik dialektusát beszélik, bár nem vallják magukat katalánnak a valenciaiak – a szerk.) A székhely áthelyezése valójában még nem léphet életbe, mert az említett rendelet nem jelent meg a hivatalos közlönyben, és a bank vezetőségének még egyszer össze kell ehhez ülnie – értesült az El País.

Kevesebb lesz a helyi adó

Úgy látszik tehát, hogy a függetlenségi törekvéseknek máris komoly gazdasági ára van (hasonlóan a Brexithez, ami szintén cégelvándorlási hullámot indított el). Még ha az alkalmazottak és a tényleges tevékenység nagy része nem is megy el, a székhelyek áthelyezése az adóbevételek áthelyeződését is jelentheti. Az El Mundo szerint a költöző cég adóinak nagy részét ugyan továbbra is a központi kormányzatnak fizeti, de a tartományi és önkormányzati helyi adók az új helyre folynak majd be.

A Telepolis.de szerint a székhely-áthelyezésre azért is szükség volt, mert kisebbfajta betétesi roham indult meg a bankok, főleg a Banco Sabadell ellen. Állítólag főleg a Katalónia kiválását ellenzők vették ki a pénzüket, mert a bank központja ebben a tartományban volt. Ironikus módon ez után lehet, hogy a másik tábor tagjai viszik majd el a betéteiket azért, mert valamely bank hűtlenül elvitte a székhelyét onnét.

Bár az elemzők kevés esélyt adnak arra, hogy Katalónia valóban szétválik, a pénzintézeteknek gondosan mérlegelniük kell betéteseik és részvényeseik érdekeit, védelmét, meghatározni, hol vannak nagyobb biztonságban, hol várható kisebb kár – emlékeztet rá az El País másik cikke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG