3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az utóbbi időben megnövekedett azoknak a külföldi, köztük brit és amerikai állampolgároknak a száma, akik most próbálják maguk mögött hagyni az összeomló kalifátust. Sokukat már a török határon elfogják: szó sincs róla, hogy az egy-két éves randalírozás után csak úgy haza lehetne menni, jobb esetben békés polgárnak, rossz esetben hazai terroristának.

Az Iszlám Állam fura képződmény volt már kikiáltásakor is: nem lehetett egy országgal vagy egy néppel azonosítani, legfeljebb annyit lehetett róla mondani, hogy a szunnita arabok egy csoportja volt a főszervező. Ugyanakkor középkori mintára zsoldosokat alkalmaztak, akik jöttek a világ minden országából, de nem a pénzért, hanem mert egy remek lehetőség volt a zavaros alakoknak, hogy egy törvényen kívüli területen őrjönghetnek, meggyőződéssel vagy anélkül.

Vadásznak rájuk

Most viszont ahogy szűkül a játszótér, úgy válik egyre kényelmetlenebbé ottlétük. Azok a társaik, akik a körülkerített Moszulban maradtak, az utolsó emberig harcolnak, a Rakkában és a kisebb szíriai településeken lévőknek ugyanehhez már nem feltétlenül van kedve. Marad a hazaosonás, de az nem is olyan egyszerű. Mindenki vadászik rájuk, hisz terroristának minősülnek azáltal, hogy egy terrorszervezet szolgálatába álltak.

A legtöbben Törökország felé indulnak más lehetőség híján, de sokukat már a határátlépéskor letartóztatják, mások viszont vélhetően bejutnak az országba. Vannak, akik saját országuk követségén önként jelentkeznek, ugyanakkor vannak olyan fanatikusok is, akik a kalifátus összeomlása miatt megpróbálnak Európába jutni, és ott folytatni a harcot terrorcselekmények formájában. A The Guardian szerint 250 terrorista is lehet, aki 2014 és 2016 között a török határon át jutott Európába, mielőtt a török határt szinte hermetikusan lezárták volna.

A kurdok szerint

Masrour Barzani, a Kurdisztáni Regionális Biztonsági Tanács vezetője (kvázi kurdisztáni védelmi miniszter) azt mondta, hogy az Iszlám Állam elleni háború (melyben a kurdok döntő szerepet vállaltak) lassan véget ér, és marad a titkosszolgálati eszközökkel való küzdelem a megmaradt dzsihádisták ellen. A kalifátus katonai veresége megfosztja őket területüktől és attól a lehetőségtől, hogy külföldi harcosokat toborozzanak. A még ott lévő külföldi harcosok pedig, ha nem adják meg magukat, igyekeznek elszivárogni. Azonban nem szabad alábecsülni azt a fenyegetést, amit saját országukba visszajutva jelentenek.

Otthagyják a foguk

Becslések szerint összesen 30 ezer külföldi harcos ment Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Az amerikai kormány szerint közülük 25 ezren már meghaltak, miután főleg ők harcolnak a koalíciós erőkkel (kérdés, hogy hová lettek az arabok, talán ők már rég felszívódtak). A brit származású résztvevők számát 850-re becsülik, közülük a fele már valószínűleg hazatért, 200 meghalhatott.

A legelszántabb, még élő dzsihádisták visszavonulnak a sivatagba, és megpróbálnak Szíriában és Irakban szabotázsakciókat végrehajtani. Gerillaháborúhoz nem lesz erejük, arra nem is alkalmas a helyszín, hisz az inkább dzsungelharc, itt pedig sivatag van. Annyit tehetnek, hogy saját magukat felrobbantják egy piactéren vagy valamilyen tömegrendezvényen, sok áldozatot szedve, esetleg teherautóval hajtanak a tömegbe, ahogy ezt mostanában Európában is teszik. Előbb-utóbb viszont lecsökken a számuk, nem lesz új jelentkező, már nem olyan jó móka, mint a szervezet térnyerésekor volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG