Hirdetés
Hirdetés

Mentőcsomaggal az Eb-döntőbe: a görögök Merkelt kérték, meg is kapják

Zsiborás Gergő, 2012. június 21., 06:24

Labdarúgás egy újabb sorsdöntő EU-csúcs árnyékában. Felállítottuk a maastrichti táblát, ahol nem elég pár bicikli csel a győzelemhez.

A PIIGS-országok közül csak Írország esett ki a jelenleg is zajló labdarúgó Európa-bajnokságról a csoportkör után, míg a fiskális fegyelem mintapéldáinak tekintett skandinávok már búcsúztak is. A mentőcsomag, úgy tűnik, plusz motivációt is jelent egyes válogatottaknak. Nem vicc.

A disznók
A válság kitörése után alkotott - meglehetősen sértő - mozaikszó a következő országok kezdőbetűjéből áll össze: Portugália, Olaszország, Írország, Görögország, Spanyolország. A pigs szó angol jelentése: disznók - az elnevezés arra utal, hogy ezek az országok nem tartották be a maastrichti kritériumokat, főleg ami az államadósság mértékét illeti, és ezzel tovább mélyítették a 2008-ban kitört nemzetközi válságot.

A krízis lehetséges megoldásai közül Németország egyértelműen a fiskális fegyelmet részesíti előnyben - naná, a német gazdaság eddig pörög, a többiek viszont nem veszik ezt jó néven, hiszen a takarékoskodás a gazdaság zsugorodásával jár együtt. A GDP felpörgetése viszont éppen hogy az adósságot emeli...

"Hozzad el nekünk Merkelt!"

Éppen ez a vita lesz a következő uniós csúcs főtémája, addig azonban még tart a foci Eb, vagyis a vitázó felek a focipályán is lejátszhatják ezt a "meccset". Nemcsak a gondolattal játszunk el, komoly dolgokról van itt szó!

A görög válogatott tagjai az Európa-bajnokság előtt odaálltak a pénzügyi mentőcsomagot szintén nemcsak hírből ismerő portugál szövetségi kapitányuk elé és annyit kértek tőle: "Hozd el nekünk Merkelt!". Santos kapitány komolyan vette a kérést, az ország válogatottja lehetetlen helyzetből jutott tovább épp a sorsdöntő, megismételt görög választások előtti napon, és a Nazionalelf ellen lép pályára a következő körben. A görögök úgy érzik, Németország gyámkodik felettük, ez pedig sérti az önérzetüket, a válogatott tagjai számára valóban plusz motivációt jelent, hogy pályára léphetnek a németek ellen, ráadásul akár ki is ejthetik őket.

Hirdetés
Készülnek a görögök: Merkelt akarták, megkapták
Készülnek a görögök: Merkelt akarták, megkapták. Fotó: UEFAA fiskális fegyelemmel jellemezhető országok közül csak a németek jutottak tovább a csoportkörből, viszont ők az egyedüli még 100%-os csapat a tornán, három meccsből hármat nyertek, ráadásul a halálcsoportból jutottak tovább - tulajdonképpen mindenfajta megerőltetés nélkül.

Nézzük a csoportokat!

Mikor a válság elérte az EU-t és 2010-ben a huszonhetek recesszióba süllyedtek, az egyetlen ország, melynek gazdasága növekedést mutatott Lengyelország volt. A házigazda az utolsó csoportkörben bukta a továbbjutást, a deficit és az államadósság szintjét tekintve is náluk jobban álló csehek verték meg az azóta lemondott Smuda kapitány fiait. A lengyel GDP-t ugyanakkor meglökheti a kontinensviadal, a Forbes gazdasági hetilap becslései arra utalnak, hogy 2,1 százalékos többlet GDP-növekedés várható az Eb következtében a 2008-2020 közötti időszakba

A csoport

GDP Deficit1 Államadósság2
Csehország (6 pont)3 0% - 2,9% 41,2%
Görögország (4) -4,7%
- 7,4%
165,3%
Lengyelország (4) 2,7%
- 3,0%
56,3%
Oroszország (2) 4,5% - 1,3% 10%

1 Az EU-tagoknál a Bizottság tavaszi, 2012-es előrejelzését vesszük alapul, a nem EU-tagoknál a OECD valamint a Világbank prognózisait.
2 Az államadósságnál a 2011-es értékeket vesszük alapul (a GDP aranyában).
3 Az Eb csoportkörei után megszerzett pontszám, az országokat a csoport végeredménye alapján listáztuk a táblázatokban.


 

B csoport
GDP Deficit Államadósság
Németország (9 pont) 0,7% - 0,9% 81,2%
Portugália (6) -3,3% - 4,7% 107,8%
Dánia (3) 1,1% - 4,1% 46,5%
Hollandia (0) - 0,9% - 4,6% 65,2%


Ha csak a fegyelem számított volna, a csoportkörből inkább a dánoknak kellett volna továbbmenniük a németek mellett. A hollandok sem állnak rosszul éppen, bár a deficit náluk "lesre futott", az előző években és jövőre is a 3%-os határ alatt lesz, csak idén ugrik ki ilyen magasra. A külpiacokra utalt Hollandia ugyanakkor megérzi a kereskedelmi partnerek válságát, az Oranje gyászos leszereplésével pedig valószínűleg a kereskedők sem járnak jól: egy ideig biztos kevesebb fogy majd a válogatott mezeiből, a világbajnoki ezüstérmes pont nélkül távozott a tornáról.

Addig nyújtózkodj, amíg... Fotó: UEFA
Addig nyújtózkodj, amíg... Fotó: UEFAA 2011 tavaszán 80 milliárd eurós mentőcsomaggal a csőd széléről visszarántott Portugália továbbra is nehézségekkel küszködik, de a hitel fejében tett vállalásainak nagyjából eleget tesz. Az államdósság így is 100% felett van, és az ország durva recesszió előtt áll - a focipályán jobban megy nekik.

Nézzük a disznóólt!

C csoport
GDP Deficit Államadósság
Spanyolország (7 pont) -1,8% - 6,5% 68,5%
Olaszország (5) - 1,4% - 2,0% 120,1%
Horvátország4 (4) 0,5% - 0,2% 40%
Írország (0) 0,5% - 8,3 108,2%

4 IMF-adatok.

A C jelű négyes az ól, vagy nyugodtan hívhatjuk PIGS-kvartettnek is, hiszen itt vannak a spanyolok, az olaszok és az írek is. Ezek a srácok aztán igazán tudhatnák, mi az a szolidarítás, a valóságban azonban mégsem kedvelhetik annyira egymást... A spanyolok nagyon közel kerültek ahhoz, hogy külső pénzügyi segítséget kérjenek (és ebbe nincs benne az a 100 milliárd euró, amit az ESM-ből kapnának a bankjaik feltőkésítésére...), az olaszok feje fölött is ott lebeg egy csomag, a két ország állampapírjaiból pedig korábban az EKB vásárolt nagy tételben, hogy lehűtse a hozamokat. Írország 2010 novemberében kapott egy 85 milliárd eurós mentőövet, ennek feltételeit most újratárgyalnák, miközben a spanyolokra mutogatnak, hogy bezzeg nekik nem kell súlyos árat fizetni a segítség fejében.
Azt azért az írek is érzik, hogy van vaj a fülük mögött, egy szurkolói csoport például úgy indult útnak az Eb-re, hogy a német kancellárnak üzent: "Angela Merkel azt hiszi, hogy dolgozunk".

irek_EB_szurkerekAz egyedüli, aki az általunk alapul vett mutatók szerint jól áll ebben a csoportban az az ország, amelyiket nem nyomja a maastrichti kritériumok súlya: a csatlakozás előtt álló horvátok államháztartási hiánya példásan alacsony, miközben az államdósság szintje 40% - pontosan annyi, amennyi 2008-ban volt Spanyolországé...

Magas államadósság? Cumi.
Magas államadósság? Cumi.

A fogadás szenvedélyének igen nagy kedvvel adózó olaszoknak csak ajánlani tudjuk, hogy a biztos nyereséghez elég, ha megteszik, az államadósságuk még egy ideig biztosan a GDP 120%-a körül lesz. Ez az érték Olaszország esetében tulajdonképpen "szokásosnak" is tekinthető, az adósság nagyjából négyötöde belföldi kézben van, ezért önmagában annak magas szintje nem növeli az ország kiszolgáltatottságát. A maastrichti elvárás ugyanakkor továbbra is 60%. Az olaszok tulajdonképpen eljátsszák, hogy felrúgták őket, miközben nem okoz nekik különösebb szívfájdalmat  a magas adósság, a kormány takarékossági programjába pedig szép lassan belenyugodtak az emberek.

 


A házigazda csoportjában: a magas államadósság előny!

D csoport
GDP Deficit Államadósság
Anglia5 (7 pont) 0,5% - 6,7% 85,7%
Franciaország (4) 0,5% - 4,5% 85,8%
Ukrajna (3) 3%6 - 5% 44,2
Svédország (3) 0,3% - 0,3 38,4%

5 Az Egyesült Királyságra vonatkozó adatok (Skócia és Wales nem jutott ki az Eb-re).
6 Az IMF tavaszi előrejelzésében 3%-ra vágta vissza a korábbi 4,8%-os növekedési prognózisát.Ha az adósságválsággal küzdő kontinens labdarúgó szövetsége a maastrichti kritériumok teljesülésének arányában plusz pontokat osztogatott volna a csoportkörben, jutalmazva azokat, akik maastrichti kritériumokat teljesítik, akkor a svédek és az ukránok már a legjobb nyolc között lennének, a valójában továbbjutó angolok és franciák pedig csomagolhatnának.

A szurkolói visszajelzések alapján Ukrajna jó házigazda volt eddig, ennél több jót elmondani nehéz az országról, hiszen vajmi keveset tudott teljesíteni az Eb-rendezés feltételei közül: nem véletlen, hogy a 16 induló válogatott közül csak 3 döntött úgy, keleti szomszédunknál lesz a szálláshelye (közülük pedig az egyik maga az ukrán válogatott volt...). Kevés szálloda, el nem készült szálláshelyek, autópályák, csillagászati árak és a szervezés körüli folyamatos botrányok miatt valószínűleg az ukrán gazdaság sem nyer majd annyit az Eb-vel, mint az előzetesen várták a rendezők. A turisták nagy része inkább Lengyelországot választja, Ukrajnában még a hazai csapat első meccsén sem volt teltház.

Nézzük a maastrichti táblázatot!

A csoportkörben elért eredményekhez hozzávesszük a maastrichti kritériumokat is, lássuk, így ki lennne az Európa-bajnok!

 

A csoport:
Csehország - 7 pont
Lengyelország - 5 pont

Ha a maastrichti kritériumok nem teljesítése miatt pontokat vonnánk le a résztvevőktől (figyelembe véve a 3,1%-os inflációs referenciaértéket is), és plusz ponttal jutalmaznánk, ha azoknak megfelelnek, akkor az A csoportból Csehország (7 pont) és a házigazda Lengyelország ment volna tovább (egyenlő pontállásnál az államadósság szintje dönt, akié kisebb, az megy tovább).

B csoport:
Németország - 11 pont
Portugália - 5 pont

A B jelű négyesből ugyanilyen metódus alapján a továbbjutók névsora nem változott volna, a portugálok jó sok pontot fociztak össze ugyanis, a németek így 11 ponttal végeznének az élen, míg a hollandok -1 ponttal zárnának (csak az infláció lesz 2012-ben referenciaszint alatt a Németalföldön).
Az 5 pontos portugálok mögött a dánok egy ponttal lemaradva így is csomagolhattak volna (az Eb-n csak egy meccset nyertek).

C csoport:
Horvátország - 7 pont
Spanyolország - 5 pont

Ugyanígy zárna a "disznók" között Írország is, de érdekes módon itt találjuk az európa-bajnoki mezőny egyik országát, mely mind a három maastrichti kritériumnak eleget tesz (összesen kettő ilyen van a 16 induló közül), ez pedig Horvátország, aki az így besöpört 3 plusz pontjával könnyedén vezethetné a csoportot. Egy-egy pont levonás után a spanyolok mennének tovább másodikként, akiket az olaszok követnének (5 pont).

D csoport:
Svédország - 6 pont
Anglia - 6 pont

A D csoportban van a másik "maastrichti telitalálat": Svédország, mely az így szerzett 3 plusz ponttal máris a csoport élén találja magát, mögöttük pedig az angolok mennek tovább 6 ponttal. A Sarkozy elnöksége alatt még szintén a fiskális szigor mellett kiálló franciák 3 ponttal kulloghatnának haza egy ilyen maastrichti elszámolás alapján, az ukránok pedig utolsók lennének 2 ponttal.

Fotó: UEFA
Fotó: UEFAAz infláció menti a fél mezőnyt

Ha a focit és a gazdaságot vesszük alapul Németország nyerné a kontinensviadalt, és Horvátországé lesz az ezüstérem. Bár az Európa-bajnokságon nem osztanak bronzérmet (nincs is bronzmeccs), a harmadik helyre képzeletbeli táblánkon a három 6 pontos csapat közül a svédek futnának be, mert nekik a legalacsonyabb az államadósságuk. A valóságban címvédő spanyolok csak a negyedik helyre lennének jók, az angolok pedig ötödikként végeznének.

A maastrichti táblákon amúgy a legtöbb válogatottat az mentette meg, hogy az inflációja a referencia alatt marad, ami jól mutatja, hogy kontinens szerte nagy probléma a hitelezés beszűkülése és a gyengélkedő fogyasztás.

Elgondolkodtató, hogy csupán két ország teljesíti az euróbevezetés kritériumait, ezek közül egyik sem eurózónatag, sőt, a horvátok még csak az uniónak sem tagjai...

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Francia elnökválasztás: a britek után ők is elhagyják a süllyedő hajót?

Francia elnökválasztás: a britek után ők is elhagyják a süllyedő hajót?

Azt előre sejthettük, hogy az első körben nem lesz végül elsöprő, kormányzáshoz elegendő győzelmet aratnia egyik jelöltnek sem. A második fordulóban végül Emmanuel Macron és Marine Le Pen maradt bent, a radikális jobboldali és a centralista politikus azonban rendkívül eltérő nézeteket vall az ország további kormányzásáról. Egységes Európánk lesz, vagy nyakunkon a Frexit? Megnéztük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?