Hirdetés
Hirdetés

Merkel megint megfúrta? A maximális menekültszámból ismét kutya vacsorája lesz

Eidenpenz József, 2017. október 11., 06:06

A német koalíciós tárgyalások során legalább a kereszténydemokraták meg tudtak egyezni a menekültekkel kapcsolatos kérdésekben, de ez is furcsa kompromisszumot eredményezett. Meg is állapodtak egy évi 200 ezres maximális menekültszámról, meg nem is. A két másik leendő koalíciós partner azonban máris beintett. Megvan, mikor folytatják.

A vonuló menekültek elhagyják Budapestet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
2015 (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A német koalíciós tárgyalások egyik sarkalatos pontja a menekültprobléma lehet. Másfél-két éve veszekszenek még a kereszténydemokrata pártok is, az egy koalícióban ülő bajor CSU és a Merkel-féle össznémet CDU azon, hogy legyen-e kvóta, azaz felső határa, maximális létszáma a befogadott menekülteknek. A CSU időnként ezzel a követeléssel támad, még arra is célozgatni szokott, hogy enélkül nincs többé koalíció, aztán a CDU hárít, Merkellel az élen, és végül valahogy újra meg újra elsikkad az egész.

Még a szeptember 24-i német választások előtt sem derült ki egyértelműen, hogy akkor ez most lesz-e vagy sem, és a CSU végül feltételnek szabja-e, vagy sem. Azóta sem sokkal világosabb a helyzet. Ahogy a németek az igen (Ja) és a nem (Nein) szavak összevonásával viccesen el szokták ütni az eldönthetetlen kérdéseket: a válasz egy határozott Jein.

Hirdetés

Mégis mégsem

A koalíciós tárgyalásokon élesebben került elő a kérdés, mint a választások előtt. A CSU egyik vezetője, Alexander Dobrindt például pár napja még kijelentette, hogy a menekültkérdés megoldásához más intézkedések mellett erre is szükség van. Majd cáfolta, hogy a Jamaika-koalíció létrehozása érdekében pártja engedne álláspontjából. (Jamaika-koalíció: kereszténydemokraták-liberálisok-zöldek, lásd a keretest a cikk végén.)

Aztán mégis? Vasárnap a CDU és a CSU összeült egy „krízistanácskozásra”, és megegyeztek abban, hogy évente maximum 200 ezer menekült befogadására törekszenek. Szóval törekszenek rá – nagyon fontos minden szó megfogalmazása. Nem beszélnek felső korlátról, és elvetik azt a drasztikus megoldást, hogy efelett a szám felett visszafordítsák a határról a menekülteket. Vagyis megint van is korlát, meg nincs is.

Egészséges kompromisszum

A CSU egy kemény, törvénybe írt korlátot akart, a CDU vezetője, Angela Merkel pedig nem akart korlátot. Ennek az eredménye lett ez a kompromisszum, ami szerint ez egy cél, nem pedig fix korlát, amihez a jövőbeli kormánynak feltétlen tartania kellene magát – értelmezi a vezető német bulvárlap, a Bild is a megállapodást. Az osztrák Die Presse szerint pedig a kompromisszumot úgy hozták létre, hogy a CSU vezetője, Horst Seehofer megőrizhesse méltóságát (szó szerint „megőrizhesse arcát”).

Már a határaink előtt megállítani

Emellett ráadásul megegyeztek abban is, hogy a szakemberek számára törvényben szabályozott legális bevándorlási lehetőséget teremtenek. Szépséghiba, hogy a 200 ezres számot a parlament vagy a kormány rendkívüli esetekben módosíthatja. Annak érdekében, hogy a 200 ezres szám tartható legyen, még egy sor más intézkedésről is döntöttek.

Így arról, hogy lehetőleg a menekülési okokat számolják fel a származási országokban. (Erről is rengeteget beszéltek már, vajmi kevés eredménnyel – a szerk). Együttműködnének a származási és tranzitországokkal, nagyjából a törökökkel kötött megállapodás mintájára.

Kitoloncolási központok jönnek?

Erősítenék az EU külső határainak védelmét és a menekültügyi eljárásoknak a határon való lebonyolítását. Fejlesztenék a kitoloncolások rendszerét, sőt döntéshozatali és kitoloncolási központokat építenének, ahol a menekülteknek meg kéne várniuk a menekültügyi eljárás végét. Kezdeményeznék a Dublini Egyezmény és a GEAS európai menekültügyi rendszer reformját. Bővítenék a biztonságos származási országok listáját, elsősorban Marokkóval, Algériával és Tunéziával.

Kanadai típusú bevándorlást?

A két kereszténydemokrata párt a megegyezés után jövő hét szerdára hívta meg a két másik tervezett Jamaika-koalíciós partnert, a Zöldeket és az FDP-t egyeztetésre. Azok azonban máris lázadoznak. A Zöldek szerint ez csak egy formális kompromisszum, egy színjáték, amiről mindenki tudja, hogy csak a jövő heti koalíciós tárgyalásokig lesz tartható. Tételesen kritizálta a megállapodás számos pontját, a menekültügyi szigorításokat például „jogfosztási programnak” nevezte és elutasította. A Zöldek érezhetően erősen a menekültek pártját fogják.

Christian Lindner, az FDP vezetője azt mondta, „ez még messze nem az a stratégiai bevándorlási politika, amelyet szükségesnek tartunk”. A párt kanadai mintára készülő bevándorlási politikát szorgalmaz, amely a bevándorlókat szűri, és főleg a szakembereket vonzza.

Mi lehet az a Jamaika-, a villanyrendőr- és a Kenya-koalíció?

A német politikában minden pártnak van egy színe, a kereszténydemokratáké (CDU/CSU) a fekete, a jobboldali liberális FDP-é a sárga, a Zöldeké a zöld. A baloldali pártok, mint az SPD a pirosat használják. Így a Jamaika-koalíció a jamaikai zászló színei alapján (fekete-sárga-zöld) a most alakuló kereszténydemokrata-liberális-zöld csoportosulást jelenti.

Jamaika zászlaja (Wikipedia)
Jamaika zászlaja (Wikipedia)

A közlekedésilámpa-koalíció természetesen piros-sárga-zöld, a szocialista-liberális-zöldek együttállásra utal. A zöld-sárga-pirosra a Szenegál-koalíciót találták ki – ez látszólag ugyanaz, mint az előző, csak más sorrendben, a különbséget az adja, hogy mindig az elsőnek említett szereplő a koalíció vezető ereje. Az eddigi kormánykoalíciót, a fekete-piros színűt inkább csak fekete-pirosnak vagy nagykoalíciónak emlegették eddig.

A fekete-piros-zöld, tehát kereszténydemokraták-szocialisták-zöldek együttműködését Kenya- vagy Afganisztán-koalíciónak ismerik a szóban forgó állami zászlók alapján. A Zöldek vezetésével, kereszténydemokratákkal kötött kétszereplős együttműködés (zöld-fekete) neve a kívül barna, belül zöld gyümölcs nyomán Kivi-koalíció. (Ez kicsit rosszul hangzik, mert a barna valamikor a náci párt színe volt.) A Németország-koalíció a német zászló alapján fekete-piros-sárga. A Bahamák-koalíció pedig fekete-sárga-világoskék, az utóbbi a szélsőjobboldali AfD jele.

Az ország vezetésében a kombinációk jelentős része persze jelenleg elképzelhetetlen lenne, a különböző szövetségi tartományok vagy városok, települések irányításában, a helyi politikában azonban gyakran előfordulnak és használják ezeket a kifejezéseket. (Forrás: Wikipedia-szócikkek)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Végigharcolták az Iszlám Állam elleni háborút, sőt a kurdoknak is adtak egy nyaklevest, de már nincs rájuk szükség, legalábbis az amerikai külügyminiszter szerint. Amerika az iráni befolyás eszközeinek tekinti őket, de nem biztos, hogy az iraki kormány is hasonlóan gondolkozik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?