3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Amerika egy 400 fős tüzérségi egységgel erősíti meg eddig 500 fős szíriai egységét, hogy segítséget nyújtsanak az Iszlám Állam szíriai fővárosának, Rakkának a helyi erők általi körülzárásához, majd felszabadításához. Az iraki Moszul nyugati felének ostroma is jól halad, érik Trump első igazán nagy dobása: az Iszlám Állam véső megsemmisítése.

Az egységek Szíriába küldése az Irakban már bevált mintát követi: a jól felszerelt, jól képzett amerikai erők nem a fronton harcolnak, hanem kiképzik, irányítják, segítik a harcoló erőket, és persze hatékony tüzérségi-, és légitámogatást nyújtanak. Rakkánál a harcokat a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és a Szíriai Arab Koalíció nevű szervezetek vívják, akik a szíriai ellenzék Amerika-barát részei, és az amerikaiak ugyanúgy szervezik meg belőlük a harcoló koalíciót, mint Irakban a kormányhadseregből, a kurd haderőből és a síita milíciákból.

A feladat

Az SDF részét képezi a szíriai kurdok szervezete, az YPG milícia, amely eddig a legfőbb és legstabilabb partnere volt Amerikának az Iszlám Állam elleni harcban Szíriában. November óta aktívan részt vesz a Rakka bekerítését célzó hadműveletben, és a héten sikerült is elvágniuk a városból kivezető utolsó főbb útvonalat. A harcoló koalíció szóvivője, az amerikai légierő ezredese, John Dorrian a Reutersnek elmondta, hogy a város bekerítése pár héten belül befejeződik, és akkor indulhat a tényleges ostrom.

A most érkezett erők, melyek 155 milliméteres tüzérségi lövegekkel vannak felszerelve, ebben fognak részt venni, de az ezredes szerint már most is nagyon intenzív légi-, és tüzérségi csapások készítik elő a bevonulást. Az egység egy kisebb része Manbidzs városánál fog szolgálatot teljesíteni, ahol inkább békefenntartói szerepet töltenek be: vigyáznak, hogy a török erők ne kerüljenek összetűzésbe az amerikaiak többi szövetségesével, elsősorban a kurdokkal.

Török részvétel

Törökország saját magára nézve veszélyesnek tekinti az YPG-t, és attól félve, hogy a megerősödő kurdok túl nagy szerephez jutnak majd Szíria északi részén, nyomást gyakorol Washingtonra, hogy részt vehessen a Rakka felszabadítását célzó hadműveletben. Dorrian szerint folyamatosan egyeztetnek a törökök bevonásáról mind katonai, mind diplomáciai szinten. Azt állítja, hogy mindig is nyitottak voltak a török részvételre Rakka ostrománál, de ezt megfelelően meg kell szervezni, amivel vélhetően arra utal, hogy problémákat vethet fel a kurdok és törökök egyidejű részvétele.

Moszul

Mindeközben az iraki Moszul elfoglalása jól halad, az iraki terrorellenes szervezet vezetője szerint egy hónapon belül teljesen beveszik a várost. Szinte minden nap elfoglalnak egy újabb negyedet az ostromló erők, és most a moszuli múzeumnál folyik a harc, ahol 2015-ben a dzsihádisták lefilmezték, ahogy barbár módon összetörik a szobrokat. Az iraki erők egyúttal a 60 km-re nyugatra fekvő Tal Afar városába vezető útvonalat is elvágták, így a védők teljesen beszorultak az általuk még tartott városrészekbe.

A város így rövidesen felszabadul, az Iszlám Állam iraki uralmának vége. Rakka elfoglalásával fő szíriai bázisuk is megszűnik, a vidéki területeket már nem lesz nehéz tőlük visszaszerezni. Ez lesz Donald Trump első komoly katonai sikere (hacsak közben rajta nem üt Észak-Koreán), noha a hadjáratot még Obama szervezte és indította meg. A dzsihádisták állama tehát megszűnik, de terrorszervezetként még sok kellemetlenséget okozhatnak, amit az is mutat, hogy szerdán bombát robbantottak Tikrit városa mellett egy esküvőn, 20 ember halálát okozva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG