4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Erdogan török elnök Brüsszelbe érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson a menekültkérdésről. Remek helyzetben van, hirtelen a legfontosabb ember a kontinensen, hisz úgy tűnik, ő az egyetlen, aki rövidtávon el tudja apasztani a menekültáradatot.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt Brüsszelben 2015. október 5-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Végre tárgyalnak

Egy hónapja, hogy elengedtük a nálunk összegyűlt menekülteket Ausztria felé, ahonnan Németországba mentek tovább. Ezalatt olyan népvándorlás zajlott, hogy végre összeszedték magukat az európai politikusok, és megpróbálnak megoldást találni. Az igazi megoldás, a menekültek hazájának élhetővé tétele akárhogy is fog zajlani, hosszú időt vesz igénybe, ezért kell egy azonnali megoldás is, hisz Németország is megtelt.

Ha a menekülteket nem lehet hazaküldeni, de Európa befogadni sem tudja az újabb tömegeket, akkor egyetlen lehetőség marad: a kettő közt lévő Törökország fogadja be az óriási embertömeget, ahogy eddig is tette, és nem engedi őket tovább. Ez nem könnyű megoldás: a törököknek kéne azt a bizonyos kerítést felhúzniuk, amin kifelé nem lehet átjutni. A kerítés persze szimbolikus: komoly tengeri őrség kéne, aki a menekülteket összeszedi, és visszaviszi a török partokra. Ez olyan nehéz feladat, amit Európában senki sem akar vállalni, vagyis nagyon nagy szívességet kér az öreg kontinens a törököktől.

Fontosak lettek

Ezzel ők teljesen tisztában is vannak, tudják, hogy most rajtuk áll vagy bukik minden, és ennek most jócskán megkérhetik az árát. Európa, mindenekelőtt Németország hajlik rá, hogy komoly összegekkel támogassa a menekültek törökországi elhelyezését és ellátását. Erdogan remek alkupozícióban van, bizonyos határok között bármennyit kérhet erre a célra, hisz az alternatíva az, hogy mégis továbbengedi a menekülteket. Közben Strasbourgban több ezer ember előtt hevesen bírálta is az európai országokat, miszerint tőle elvárják, hogy több millió embert befogadjon, míg ők maguk jóval kevesebbet sem akarnak vállani.

Törökországnak van is oka a sértődöttségre, miután több évtizede jelentkezett az EU tagságra, mindeddig sikertelenül, most pedig hirtelen Európa megmentőjeként kéne fellépnie. Ugyanakkor Erdogannak sem jön rosszul ez a helyzet: novemberben újra választások lesznek, melyek számára döntőek. Választói előtt jól mutathat, hogy az ország súlya mérhetetlenül megnő, mivel kezében Európa sorsa, így akár a történelmi nagyhatalmi nosztalgiára is lehet építeni.

Sokat is bírnak

Ugyanakkor Törökország jobban bírja a menekültekkel kapcsolatos összes problémát is. A menekültek legnagyobb része egykori török alattvalók leszármazottja, a 100 évvel ezelőttig az oszmán birodalomhoz tartozó területekről. Mivel legtöbben muszlimok, ezért a vallási kérdés is kevésbé merül fel, hisz a törökök ha sokkal világibbak is, de mégiscsak maguk is muszlimok. Európában sokszor hivatkozunk a kulturális eltérésekre: nos ezek itt valóban jóval kisebbek.

Menekültek ékeznek Törökországból gumicsónakon a görög Leszbosz szigetére Mithimna közelében 2015. október 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

És végül ami nem elhanyagolható: Erdogannak megvan a hatalma  (főleg ha nyer novemberben) ahhoz, hogy a távozni akaró menekültekkel határozottan lépjen fel. Nyilván ott is lesznek jelenetek, ha visszafordítják az indulni akarókat, de ez messze nem lesz olyan hatású, mint egy kerítésostrom nálunk, vagy akárcsak Macedóniában.

Erdogannak olyan felvetése is volt, hogy Szíria északi részén jelöljenek ki egy területet, és ott telepítsék le a menekülteket. Ezt Európa ellenzi, hisz melyik része lenne ez Szíriának? Jelenleg semelyik rész nincs nemzetközi ellenőrzés alatt, vagyis ahol szabadon lehetne menekülttáborokat létesíteni. Valahová be kéne vonulni ehhez, és Szíria északi részén főleg kurd területek vannak, így ez egy robbant kényes kérdés.

Egyelőre nem tudjuk, hogy végződnek a brüsszeli tárgyalások, de az nagyon valószínűnek látszik, hogy ebben a válságban Törökország lehet az a középhatalom, akinek szerepe és tekintélye nagymértékben megnövekszik Európa őreként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG