8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy sor új uniós szabványt vezetnek be 2018 elején a pénzügyi szektorban, amire a nagyon alaposan fel kell készülni, ellenkező esetben később jelentős buktatókkal találkozhatnak az iparági szereplők. A Budapest Institute of Banking első tanfolyamait az új elvárások köré szervezte – interjú Fábián Gergely vezérigazgatóval.
(Fotó: MTI)

Privátbankár (P.): Nemrég indult a BÉT egyszemélyes leányvállalataként a pénzügyi oktatással foglalkozó Budapest Institute of Banking (BIB). Milyen tanfolyamokkal indulnak?

Fábián Gergely (F. G.): Decemberben hat tanfolyamot tervezünk, ezek többége a pénzügyi szektor új uniós szabályozásával lesz kapcsolatos. Komoly változások jönnek jövőre, ezekre kell a pénzintézeteknek felkészülniük, a kurzusokkal nekik szeretnénk segíteni az előkészületekben. Oktatóként a piaci szereplők mellett az MNB felügyeleti szakértőit is elhívtuk, mivel a szabályok betartását ők fogják ellenőrizni, így a résztvevők autentikus forrásból hallhatják majd a legújabb ismereteket.

P.: Milyen változások várhatók jövőre, amire készülni kell?

F. G.: A hatból három kurzus dolgoz fel olyan tematikát, amely a küszöbön álló jogszabályváltozásokhoz közvetlenül kapcsolódik. Az egyik a MiFID II európai uniós pénzügyi szabványrendszer, amely jövő januártól az egész szektor számára nagy kihívást jelent. A másik a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló PSD2 irányelv és a GDPR uniós adatvédelmi rendelet küszöbön álló bevezetése, illetve a pénzmosás elleni szabályrendszer tartozik még ide. Az ezekre való felkészülés minden pénzügyi intézménynél elengedhetetlen, mert csak így tudnak majd megfelelni a felügyeleti elvárásoknak. Kurzusainkon az MNB-s oktatók részvétele ezért is különösen komoly hozzáadott érték. (Lásd a keretes listát – a szerk.)

P.: Hosszabb távon milyen tanfolyamaik lesznek, ebből melyek adnak szakmát, vagy nélkülözhetetlenek valamely szakmához?

Idén induló tanfolyamok

– A személyes adatok kezelésének anomáliái a PSD2 és a GDPR alkalmazása során

– Banki kockázatokról általában

– MiFID II intenzív kurzus

– Treasury értékesítés magas fokon

– Minősített pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni szakértő

– A piaci manipuláció és a bennfentes kereskedelem (MAD/MAR)

F. G.: A tevékenységünk egyik fontos pillére a pénzügyi intézmények tartott egy-két napos tanfolyamok, ezekből jövőre több mint 70 várható. A bankrendszerhez és a határterületekhez kapcsolódva igen széles oktatási spektrumot fognak át. A másik pillér az úgynevezett hatósági képzések területe. Ide tartoznak például a biztosítás-alkuszi vagy pénzügyi közvetítői tevékenységek, melyekhez MNB-szakvizsgát kell tenni, és ahol a vizsgára jelentkezés feltétele a harmincórás felkészítőtanfolyamon való részvétel. Ez egy speciális felnőttképzési forma, az akkreditációnk zajlik, mert jövőre mi is szeretnénk megjelenni ezen a piacon az ajánlatainkkal. Ehhez hasonló a brókerképzés, azaz a tőzsdei szakvizsgafelkészítés, a határidős piaci tanfolyam, az opciós piaci tanfolyam és az értékpapír ügyintézői képzés. A brókerképzésünk szeptembertől indul és tőzsdei szakvizsgával zárul.  A harmadik pillér az egyedi vállalati képzések területe, ahol az adott vállalatra, bankra szabott oktatást kínálunk, akár az adott céghez kitelepülve; illetve januártól a pénztárkezelői, valutapénztárosi OKJ-s képzéseket emelném még ki.

P.: Melyik az, amelyik csak itt lesz, és melyik, amelyik a piacon másutt is elérhető?

F. G.: Tőzsdei szakvizsgát a jövőben csak a BIB kínál, minden más valamilyen formában megtalálható az oktatási piacon. Amiben mindenképpen szeretnénk kitűnni a többiek közül, az a minőség és az élményalapú oktatási módszertan. A kevés szabadidővel rendelkező szakemberek számára nincs is értelme klasszikus metodológiával oktatni.

P.: Non-profit vállalkozásról van szó?

F. G.: A Budapest Institute of Banking zártkörű részvénytársaság, profitorientált, a cél az, hogy önmagában is megállja a helyét a piacon. Az első pár évben azonban még nem számítunk profitra, mivel egy komplex minőségi oktatási bázist kell felépítenünk.

P.: Ha valaki úgy gondolja, hogy például egy érettségi után a pénzügyi szférában szeretne tovább érvényesülni, tud valamiféle képesítést szerezni az Önök tanfolyamain? Vagy először felsőfokú végzettséget szerezzen?

F. G.: A hatósági vizsgákra felkészítő vagy az OKJ-s tanfolyamok középfokú képzések, ezekre már az érettségi után várjuk a jelentkezőket; sőt, a brókerképző is ilyen.

P.: OKJ-s tanfolyamok több évesek is lehetnek.

F. G.: Az attól függ. Van, amelyet 40 órában is el lehet végezni, mint a korábban említett valutapénztárosi tanfolyam. De tervezünk egyéb OKJ-s tanfolyamokat is.

P.: Sokat lehetett az utóbbi években hallani bankfiók-bezárásokról, az internetes szolgáltatások előtérbe helyezéséről, leépítésekről a pénzintézeteknél. Ilyen körülmények között vajon érdemes ma a pénzügyi szférában próbálni elhelyezkedni, szakmát tanulni?

F. G.: A munkaerőhiány a pénzügyi szakmákban is egyre jobban érződik, valutapénztárosként például már a beiratkozáskor garantálható, hogy tud munkát szerezni az illető. Több cég aktívan keres ilyen alkalmazottakat. Más kérdés, mit tartogat majd hosszú távon a digitalizáció. Bárhogy is alakul, az biztos, hogy a jövőben az oktatás egyre jobban felértékelődik a pénzügyi iparágban is.  A gazdasági kihívások és az egyre komplexebb szabályozói környezet miatt a felkészülést elhanyagoló vállalkozások a hatósági büntetések miatt rosszabbul járnak, mint azok, akik a előkészületeket és a munkatársak képzését fontosnak tartják. Az oktatás megtartóerőként is hasznos eszköz a munkaadók kezében.

P.: Hogyan készülnek a digitalizációra az oktatásban?

F. G.: Modern, digitális eszközöket fogunk használni a város egyik legjobban felszerelt oktatótermében. Honlapunk mobil- és tabletbarát, lehet interneten regisztrálni, Paypal-on vagy a honalapon keresztül fizetni. Alkalmazást fejlesztünk az oktatás szervezésére, hogy hallgatóink itt tesztelhetik tudásukat, követhetik, milyen tanfolyamokat végeztek el, és mire van még szükségük, hogy a kitűzött szakmai célt elérjék. Az oktatók is itt követhetik figyelemmel a munkájukat. Az oktatási anyagainkat akár a tömegközlekedési eszközökön is el lehet majd érni.

P.: Saját épületben, vagy bérelt helyiségekben oktatnak?

F. G.: Béreljük az oktatótermet, a fő helyszín a Tabánban, a Döbrentei utca 2. alatt lesz. (Jelenleg az MNB egyik alapítványának oktatási épülete – a szerk.) A Magyar Nemzeti Banknak is van egy digitális tanterme, ahol a digitális hatósági vizsgákat le tudjuk bonyolítani.

P.: Körülbelül mennyibe kerülnek a tanfolyamaik, ha valaki egy vállalattól vagy az utcáról be szeretne iratkozni?

F. G.: Árazásunk általában követi a piaci átlagot, de az árak függenek a képzés időtartamától, nehézségi fokától. A banki tanfolyamok például 50 ezer forinttól 250 ezer forintig érhetők el. A hatósági képzéseknél vizsgáztatással együtt 40 ezer forint körül van a piaci ár, a banki valutapénztárosi képzés ára pedig például 80 ezer környékén. A magasabb színvonalú, speciális tudást adó képzések drágábbak, itt az oktatókat is sokkal jobban meg kell fizetnünk.

P.: Vannak nemzetközileg használható képzéseik is?

F. G.: A képzéseink többsége magyar nyelvű, magyar pénzintézeti alkalmazottaknak szól, de lesznek angol nyelvű tanfolyamaink is. Nemrég kötöttünk együttműködési megállapodást például a monacoi Panthera-val. Ők assett management területen rendelkeznek jelentős tapasztalattal, az egyik angol nyelvű tanfolyamunkat közösen szervezzük. Jövőre több olyan speciális tanfolyamot is tervezünk, amelyre az egész régióból igyekszünk majd oktatókat és hallgatókat hívni. Hosszú távon a BIB minden ötödik-hatodik képzése lesz angol nyelvű.

(Fotó: MTI)

P.: A Budapesti Értéktőzsde céljait, mint az új vállalatok tőzsdére vonzása, segíteni tudják? A tőzsde eddigi tanfolyamai, például ingyenes tanfolyamok diákoknak, kisbefektetőknek, változnak ezután?

F. G.: Leegyszerűsítve, az eddigi fizetős tőzsdei oktatások átkerülnek a BIB-hez, a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó, ingyenes oktatások pedig a BÉT Akadémia keretein belül maradnak. Tervezünk olyan programokat, ami összefügg a tőzsdei témakörrel, és segíthetik a tőzsdét, például az EBRD-vel tárgyalunk ezzel kapcsolatban.

P.: Nagyon sok helyen már nem bankok nyújtják a pénzügyi szolgáltatásokat, rohamosan terjed a fintech, a pénzügyi innovációk alaposan átalakíthatják a szektort…

F. G.: Jövőre ez a terület lesz zászlóshajónk: cyber-biztonság, digitalizáció, a big data-jelenség és a cégek digitális átalakulása lesznek a középpontban. Sok esetben külföldi oktatókat fogunk hívni, és ezeket nemzetközi tanfolyamként hirdetjük majd meg.

P.: Szükséges őket idehozni? Nem lehet internetes távtanfolyamokat indítani?

F. G.: Gondolkodtunk az előadások online közvetítésén, és az oktatásnak is lesz digitális része. Az informatikai rendszerünket úgy fejlesztjük, hogy ilyesmire eleve képes legyen. Ez azonban inkább támogatja majd a tanfolyamokat, a képzés nem lesz teljesen e-learning. Hiszünk abban, hogy a helyszíni, az élményalapú oktatás nagyon hatékony. Az előadásokon kívül például lesznek interaktív elemek, szituációs játékok is, amelyek azt szolgálják, hogy a jelenlevőkben jobban rögzüljön, elmélyüljön a tudás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG