Hirdetés
Hirdetés

Ebben van a nagy pénz - spekulálhatunk az európai félelemre

Eidenpenz József, 2017. szeptember 22., 15:20

Nemcsak Amerikában lehet a részvénypiac ingadozására, félelmére spekulálni, van európai félelem-index is. Ez némi kockázatot áraz ugyan a hétvégi német választás miatt, de nem sokat, jóval kevesebbet a francia vagy holland voksolásnál. Hétfőn nagy elmozdulás jöhet. Ennél izgalmasabb és kockázatosabb befektetési forma kevés van.

A VIX amerikai volatilitás-indexet „félelemindexnek” is szokták nevezni, mert többnyire akkor szokott felmenni, ha az S&P 500 részvényindex esik vagy várható, és akkor esik, amikor minden nyugodt, az árfolyamok felfelé mennek. Ez az index Donald Trump elnök megválasztásakor vagy a Brexit után is hatalmas ingadozást mutatott be, év végén-év elején azonban lesüllyedt, és az év nagy részét igen alacsony szinten töltötte.

Bár a geopolitikai kockázatok számosak voltak idén, például Korea, Közel-Kelet, európai választások, amerikai politikai csaták, Trump kudarcai, az amerikai részvénypiac tovább és tovább araszolt, új rekordok felé. Így a VIX viselkedése részben logikus volt. Néha ugyanakkor nagy felpattanásokat produkált, mint augusztusban a koreai atomfenyegetés miatt.

Hirdetés

Még sose maradt lent

Amint az első ábrán megfigyelhetjük, amikor nagyon lecsökkent, 10 alá vagy annak közelébe, heteken belül jött egy durva felpattanás, 25-60 százalékos. (Piros nyilakkal jelölve.) Jelenleg az index ismét 9,9-en áll. (Üzleteket jobbára a közeli határidős VIX-re kötnek, amelynek ingadozása valamivel kisebb.)

Azt mégsem mondhatjuk nyugodtan, hogy mindig érdemes VIX-et venni, amikor az 10-re esik, több okból sem. Egyrészt, amint tavaly is írtuk, a magas contango miatt (a távoli határidők drágák) folyamatos kamatszerű, úgynevezett görgetési veszteség keletkezik. Ez állandó veszteséget okoz a vevőknek, és rendszeres nyereséget az eladóknak. (Erről szóló cikkünk itt.)

Jöhet új éra

Ha azután pár hónapig nem jön a várt felpattanás, ezen a kamaton is veszíthetünk több tíz százalékot. Másrészt sehol sincs az megírva, hogy a VIX nem mehet tartósan még lejjebb – korábban is voltak több éves időszakok, amikor viszonylag alacsonyan, és több évesek, amikor viszonylag magasan járt.

A vételeket tehát nem szabad tartogatni, erre szemléletes számok vannak. Két alapvető ETF (ETN) közül vételi oldalon álló, vagyis long VXX 70 százalékot esett 12 hónap alatt (134 dollárról 41-re), az eladási, azaz short XIV 152 százalékkal ment fel, 38-ról mintegy 93 dollárra. (Ennek ellenére a volatilitást shortolni most igen rossz ötletnek tűnik a rekord alacsony VIX mellett.)

Európai félelem

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

Egyre több termék van a VSTOXX indexre is, amely az EuroStoxx 50 európai blue chip-index volatilitás-indexe, „félelem-indexe”. (Például most májustól a Velocityshare EVIX és EXIV ETN-ek, valamint a Commerzbank ETN-jei és certifikátjai.) Az 50 leglikvidebb nyugat-európai részvényt tartalmazó EuroStoxx 50 érezhetően jobban hajlamos az ingadozásra, mint amerikai társa (S&P 500), emiatt a VSTOXX értéke is mindig magasabb szokott lenni, mint a VIX-é.

Későbbre várják a táncot

A VSTOXX a napokban súrolta (valószínűleg történelmi) minimumát, 11 pontnál, most is csak 11,70, ami némileg meglepő a német választások fényében. Az index 2005-ben volt utoljára hasonló szinten, de még akkor is valamivel magasabban, 12 körül.

A határidős VSTOXX index most 11,50-ről felugrott 14,70-re, mivel új határidő nyílt, szeptember helyett októberre. Szeptemberre a piac nyilván nem várt nagy problémát az EU-ban, de az októberi indexbe már be van épülve némi félelem. Nem annyi, mint a francia vagy a holland választások előtt, de érezhetően ott van, ami abból látszik, mennyivel magasabb a határidő, mint az azonnali.

Duplázódott az index

A VSTOX-ban is óriási felpattanásokat és eséseket látunk idén, de ezt nagyrészt a különböző választások mozgatták. Márciusban, a holland mérsékelt erők nagyarányú győzelme (március 15-e) után két nappal az index szintén 11-re esett (1-es nyíl). Az április 23-i, jóval fontosabb francia választások előtt az egekbe ment, egy hónap alatt megduplázódott. Majd az eredmények közzététele után hatalmasat esett (2-es és hármas nyíl). Augusztusban megint volt egy nagy felpattanás a koreai atomfenyegetés hatására.

Ha a német választás papírforma szerint alakul, és például megmarad a jelenlegi koalíció, a VSTOXX tovább süllyedhet. Ha valami nagy meglepetés lesz, például bonyolult koalíciós helyzet alakul ki vagy váratlanul megerősödnek a szélsőségesek, akkor viszont nagy felpattanás is lehet.

Látszólag a volatilitás-indexeknél a csökkenés lehetősége csak 10-20 százalék, az emelkedésé több száz százalék is lehet, így logikus lenne a vételük. Csak az a fránya időtényező vagy contango ne lenne, ami viszont havi tíz százalék veszteséget vagy többet is okozhat. Ekkor még az ETN-ek és certifikátok, CFD-k speciális kockázatairól nem is beszéltünk. Egy biztos, ez az egyik legveszélyesebb és legizgalmasabb spekulációs forma.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?