Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, gyengül a svájci frank

Fellegi Tamás, 2017. december 27., 10:55

Újabb lendületet kapott az ünnepek előtti forinterősödés, a lengyel zloty is erősödik, a svájci frank viszont gyengül. Az arany is felfelé tart, az olajár pedig két éves csúcsra ért, igaz, csak dollárban. A tőzsdéken kitart az egész éves optimizmus, a hazai börzén a Mol emelkedik, az év slágerrészvényei viszont ma lefelé tartanak.

A hónapot gyengén kezdő forint már karácsony előtt összeszedte magát, de ma délelőtt újabb erősödés indult: egy euróért kevesebb, mint 311 forintot kell adni. Nem tudni, hogy csak az exportőrök év végi átváltásai állnak a dolog mögött, vagy egy hosszabb folyamat kezdetét látjuk.

Euró/forint
Euró/forint

Mindenesetre a cseh korona és a zloty már egy ideje masszívan erősödnek, a forint eddig nem tette ezt, ugyanakkor mindhárom valuta alulértékelt. Ma a zloty is tovább erősödött, egy időben kezdték venni a forinttal.

Hirdetés

Szépen zárja az évet az euró, legalábbis a jelenlegi állapot szerint: 1,19 a dollárhoz képesti árfolyama, idén 14 százalékot erősödött az amerikai valutához képest. Ugyancsak nagyot ment a közös európai fizetőeszköz a svájci frankhoz képest, jó esély van rá, hogy jövőre át is lépi a bűvös 1,20-as szintet, amely 2015 januárjában látványosan omlott össze.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

A tőzsdék tartják az egész éves emelkedés során elért szinteket, Európában ma is kisebb erősödés látható. A BUX is emelkedik 0,2 százalékkal 39 100 pontig, jórészt az egy százalékkal 3000 forintig erősödő Molnak köszönhetően, míg a többi nagypapír alig mozdul.

Esnek ma az idei év során megtáltosodott részvények, köztük azon cégek papírjai, melyekbe Mészáros Lőrinc bevásárolt.  A Konzum 3330 forint, ami két százalékos gyengülés, az Opus egy százalékkal van lejjebb 670 forinton, az Appeninn 6 százalékot esik 655 forintig, a CIG Pannónia egy százalékot 451 forintig, végül az egy elemző által ezer forintosra értékelt Pannergy három százalékkal 641 forintig gyengül.

Drágul az arany: a két hete még 1240 dolláron álló nemesfém ma már 1290-es cserél gazdát. Az olajár igen nagy magasságot ért el: immár a WTI is 60 dollár, miközben a Brent majdnem 66, ezzel két és fél éves csúcsra kapaszkodott a fekete arany. Igaz, a dollár gyengülése miatt euróban, így persze forintban is sokkal mérsékeltebb az emelkedés, legalábbis az idei évben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)