Hirdetés
Hirdetés

Trump nem teljesített, nem boldog a Wall Street, zuhant az OTP

Eidenpenz József, 2017. április 27., 19:04

Az amerikai adócsökkentési tervek csalódást okoztak a befektetőknek, miközben záporoznak a gyorsjelentések és számos jegybank is ma döntött. Újra zuhan az olaj, de a Mol emelkedni tudott, a BUX-ot az OTP húzta le. Erősebb lett a forint.

Donald Trump adócsökkentési lépéseire vártak a befektetők már egy örökkévalóság óta, most végre érkezett valami, de a jelek szerint könnyűnek találtatott. Nemcsak kidolgozatlan maradt, sok részlet hiányzik, az egész állítólag elfért egy A4-es oldalon. De hiányzik belőle az ellentételezés is, vagyis annak a kifejtése, hogy a kieső bevételeket miből pótolnák. Így pedig erősen kérdéses, mely képviselők, szenátorok fognak erre egyáltalán igent mondani. (Trump egyéb ígéreteinek teljesítésével is igen gyatrán áll, ahogy írtuk.)

Európában eléggé csúnya esés bontakozott ki nap közben, a végére a német index 0,3, a francia 0,4, a brit 0,4 százalékkal esett. Az USA-ban az S&P 500 index és a Dow Jones ipari verziója 0,1 százalékkal esett, a Nasdaq viszont a jó technológiai gyorsjelentések miatt emelkedik 0,2 százalékkal.

Hirdetés

Egy, csak egy legény volt

Itthon a BUX index az európai társaihoz hasonlóan csorgott lefelé egész nap, végül 0,7 százalékos eséssel kissé alulteljesítő lett. Az OTP húzta le főleg, 1,9 százalékkal 8040 forintra süllyedt, a Richter 0,6, a Telekom 0,8 százalékkal esett (6979, illetve 484 forintra). A Mol 0,3 százalékkal 21 715-re tudott emelkedni. Mostanában gyakran száguldanak a Mészáros-cégek.

Tegnap tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A forint erősödött, 70 fillérrel lejjebb, 311,90 körül volt az euró este. A złoty, a román lej vagy a cseh korona közben alig változott.

Korona le, líra fel

Azután volt eurózónás kamatdöntés és Draghi-beszéd is, ami nem hozott különösebb újdonságot, ahogy a japán jegybank is kitartott eddigi politikája és kamatlábai mellett. Az euró erre kissé gyengült. A svédek viszont meglepték a piacot, amikor kiterjesztették kötvényvásárlási programjukat. A korona ez után logikus módon 0,6 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

A török jegybank tegnap változatlanul hagyta alapkamatát, de úgynevezett késői likviditási hitelének kamatát meglepetésként 0,5 százalékkal 12,25 százalékra emelte. (Főleg a magas, 11,29 százalékos múlt havi inflációra hivatkozva.) Azóta a török líra ütemesen erősödik, mintegy négy hónapos csúcson van.

Késik a Digi

A Digi mobilpiaci indulása Magyarországon 2018-ra csúszhat a román cég tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos tegnapi prospektusa alapján – írta a KBC Equitas. „A Telekom számára ez remek hír, a 2017-es célok nagyobb eséllyel teljesülhetnek, és annak is nőtt az esélye, hogy a 2017-es év utáni osztalék végül magasabb lesz 25 forintnál” – értékelték.

Záporoznak a gyorsjelentések, hogy a Deutsche Bank jelentését nem fogadták jól, vagy Draghinak nem örültek, nem tudni, de nagyot esett a bankszektor egész Európában. Kedvező eredményekről számolt be a Nokia, a Bayer, a Lufthansa, a Ford is. Tőzsdezárás után Amerikában újabb fontos jelentések jönnek, például Microsoft, Alphabet (Google).

Szenved az olaj és az arany

Az EIA tegnapi jelentése a vártnál jobban csökkenő amerikai olajkészletekről drágította az olajat, ma viszont olyan hírek jöttek, hogy megnyitják az egyik régóta lezárt líbiai mezőt. Így az olaj megint erős, két százalék körüli esésbe ment át, egy hónapos mélyponton 48,70, illetve 51,40 dolláron van a WTI és a Brent. Tovább szenvednek a nemesfémek is. A bitcoin viszont új történelmi csúcsot ért el 1340 dolláron.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még mindig agyonadóztatnak minket - hogy lesz ebből versenyképes fizetés?

Még mindig agyonadóztatnak minket - hogy lesz ebből versenyképes fizetés?

A vállalati versenyképesség szempontjából az egyik legfontosabb tényező a megfelelő képzettségű és mennyiségű munkavállaló elérése, megtartása és a foglalkoztatás összköltségének alakulása. Viszont a minőségi munkaerőt meg is kell fizetni, és ez a járulékterhek mellett sokszor nehézkesen megy a vállalatoknak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?