Hirdetés
Hirdetés

Trump nem teljesített, nem boldog a Wall Street, zuhant az OTP

Eidenpenz József, 2017. április 27., 19:04

Az amerikai adócsökkentési tervek csalódást okoztak a befektetőknek, miközben záporoznak a gyorsjelentések és számos jegybank is ma döntött. Újra zuhan az olaj, de a Mol emelkedni tudott, a BUX-ot az OTP húzta le. Erősebb lett a forint.

Donald Trump adócsökkentési lépéseire vártak a befektetők már egy örökkévalóság óta, most végre érkezett valami, de a jelek szerint könnyűnek találtatott. Nemcsak kidolgozatlan maradt, sok részlet hiányzik, az egész állítólag elfért egy A4-es oldalon. De hiányzik belőle az ellentételezés is, vagyis annak a kifejtése, hogy a kieső bevételeket miből pótolnák. Így pedig erősen kérdéses, mely képviselők, szenátorok fognak erre egyáltalán igent mondani. (Trump egyéb ígéreteinek teljesítésével is igen gyatrán áll, ahogy írtuk.)

Európában eléggé csúnya esés bontakozott ki nap közben, a végére a német index 0,3, a francia 0,4, a brit 0,4 százalékkal esett. Az USA-ban az S&P 500 index és a Dow Jones ipari verziója 0,1 százalékkal esett, a Nasdaq viszont a jó technológiai gyorsjelentések miatt emelkedik 0,2 százalékkal.

Hirdetés

Egy, csak egy legény volt

Itthon a BUX index az európai társaihoz hasonlóan csorgott lefelé egész nap, végül 0,7 százalékos eséssel kissé alulteljesítő lett. Az OTP húzta le főleg, 1,9 százalékkal 8040 forintra süllyedt, a Richter 0,6, a Telekom 0,8 százalékkal esett (6979, illetve 484 forintra). A Mol 0,3 százalékkal 21 715-re tudott emelkedni. Mostanában gyakran száguldanak a Mészáros-cégek.

Tegnap tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A forint erősödött, 70 fillérrel lejjebb, 311,90 körül volt az euró este. A złoty, a román lej vagy a cseh korona közben alig változott.

Korona le, líra fel

Azután volt eurózónás kamatdöntés és Draghi-beszéd is, ami nem hozott különösebb újdonságot, ahogy a japán jegybank is kitartott eddigi politikája és kamatlábai mellett. Az euró erre kissé gyengült. A svédek viszont meglepték a piacot, amikor kiterjesztették kötvényvásárlási programjukat. A korona ez után logikus módon 0,6 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

A török jegybank tegnap változatlanul hagyta alapkamatát, de úgynevezett késői likviditási hitelének kamatát meglepetésként 0,5 százalékkal 12,25 százalékra emelte. (Főleg a magas, 11,29 százalékos múlt havi inflációra hivatkozva.) Azóta a török líra ütemesen erősödik, mintegy négy hónapos csúcson van.

Késik a Digi

A Digi mobilpiaci indulása Magyarországon 2018-ra csúszhat a román cég tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos tegnapi prospektusa alapján – írta a KBC Equitas. „A Telekom számára ez remek hír, a 2017-es célok nagyobb eséllyel teljesülhetnek, és annak is nőtt az esélye, hogy a 2017-es év utáni osztalék végül magasabb lesz 25 forintnál” – értékelték.

Záporoznak a gyorsjelentések, hogy a Deutsche Bank jelentését nem fogadták jól, vagy Draghinak nem örültek, nem tudni, de nagyot esett a bankszektor egész Európában. Kedvező eredményekről számolt be a Nokia, a Bayer, a Lufthansa, a Ford is. Tőzsdezárás után Amerikában újabb fontos jelentések jönnek, például Microsoft, Alphabet (Google).

Szenved az olaj és az arany

Az EIA tegnapi jelentése a vártnál jobban csökkenő amerikai olajkészletekről drágította az olajat, ma viszont olyan hírek jöttek, hogy megnyitják az egyik régóta lezárt líbiai mezőt. Így az olaj megint erős, két százalék körüli esésbe ment át, egy hónapos mélyponton 48,70, illetve 51,40 dolláron van a WTI és a Brent. Tovább szenvednek a nemesfémek is. A bitcoin viszont új történelmi csúcsot ért el 1340 dolláron.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Virtuális vérengzés – a szokásos korrekció vagy a vég kezdete a kriptovalutáknál?

Virtuális vérengzés – a szokásos korrekció vagy a vég kezdete a kriptovalutáknál?

A napokban hatalmasakat estek a számítógépes „kriptopénzek”, a bitcoin, az ethereum és még sok másik is. Ma az ethereum egészen kimagasló, 20 százalék feletti mínuszban van. Eljött az igazság pillanata, itt a megérdemelt vég – harsogják megint a szkeptikusok. Nincs kizárva, de ilyen már olyan sokszor volt...

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • június 26
  IFO üzleti hangulatindex - június
  június 27
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  Ipari vállalatok profittömege - május
  S&P/Case-Shiller házárindex - április
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - június
  június 28
  KSH: Foglalkoztatottság - március-május
  KSH: Munkanélküliség - március-május
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Jelzáloghitel igénylések - június
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) - május
  június 29
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - május
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - június
  Fogyasztói bizalom (végleges) - június
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - 2017 Q1
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Nike - 2017 Q4
  június 30
  KSH: Ipari termelői árak - május
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - április
  MNB: Pénzügyi számlák - 2017 Q1
  MNB: Befektetési alapok mérlege - május
  Munkanélküliségi ráta - május
  Fogyasztói árindex (év/év) - május
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI - június
  Munkanélküliségi ráta - június
  GDP (év/év, végleges) - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - június
  Chicagói beszerzési menedzser index - június

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?