Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a dollár, bivaly az euró

Fellegi Tamás, 2017. július 27., 11:13

Újabb méretes maflást kapott a dollár, miután egyértelműen eső trendbe került, sokak számításával ellentétben. A svájci frankhoz képest is erős az euró, a forint tartja erejét. Jelentett a Facebook és a Samsung, mindkettő brutálisan jól megy. A BÉT-et továbbra Mészáros Lőrinc cégei tartják főleg izgalomban, nagyokat lifteznek.

Egy euróért immár több mint 1,17 dollárt adnak, ezzel nemcsak, hogy hónapok óta szakadatlan az euró erősödése, de a 2014 végi nagy zuhanása óta a legmagasabb szintet érte el. Rengetegen várták a dollár erősödését a két deviza között most még meglévő hozamkülönbség miatt, de őket most lekaszálja a piac. Ez természetes: a piac mindig a kisebb ellenállás irányába megy.

Euró/dollár
Euró/dollár  Friss árfolyamok>>>

Az euró egyúttal a svájci frankhoz képest is erősödik, 1,12-es szintet ért el, ami a legmagasabb a frank 2015. januári összeomlása óta. Persze az lesz majd a nagy esemény, ha egyszer eléri az 1,20-as, összeomlás előtti szintet, de ez még úgy tűnik, messze van.

Hirdetés

A dollárban számolt árutőzsdei termékek a dollár esésének megfelelően emelkedtek: az arany 1260 dollárig, a Brent olaj 51 dollárig, a WTI olaj 48,70 dollárig.

A forint 305 körül van az euróhoz képest, ez tavaly október óta a legerősebb érték, bár rendkívüli alulértékeltségén ez csak keveset változtat.

Közzétette negyedéves jelentését a Facebook: az eddigiekhez hasonlóan a növekedés még mindig robusztus, bár a cég állandóan figyelmeztet, hogy ez az ütem nem fog öröké tartani. Ez logikus is, hisz a cég értéke immár 500 milliárd dollár fölött van, nem túl messze a világ legnagyobb cégétől az Appletől, ebben a tartományban pedig nehéz már tovább növekedni.

A Facebook a negyedévben 9,3 milliárd dolláros árbevételt ért el, részvényenkénti eredménye 1,32 dollár lett. Ha ezt éves szintre vetítjük, a jelenlegi 160 dolláros árfolyammal 30-as P/E adódik, ami kissé magas, de a most még meglévő növekedéssel reális. A cégnek 2 milliárd havonta aktív és 1,3 milliárd naponta aktív felhasználója van, gyanítjuk, hogy kedves olvasóink tekintélyes hányada is köztük van.

Nem szabad megfeledkeznünk az Instagramról sem, mely igen dinamikusan növekszik, nagyon szépen tolja a Facebook számait. Azt is meg kell említeni, hogy a Facebook árbevétel növekedése jelenleg kétszer akkora, mint a Google hasonló adata, persze még a Google száma is 19 százalék, csak talán a Google már közelebb van ahhoz, hogy az érett, mondhatni fejőstehén korba érjen. A cég egyébként nagyobb is: 670 milliárd dollárt ér, második az Apple után.

A Samsung is brutális jelentéssel rukkolt elő: a dél-korea cégóriás negyedéves eredménye 12,7 milliárd dollár, ezzel lényegében elérte az Apple megfelelő adatát, az eltérés csak az hogy ennek csak a fele jön össze a telefongyártásból (az Apple esetében majdnem az egész), a másik fele a memóriachipekből, melyek ára és kereslete felszaladt, miután rengetegen virtuális valutákat bányásznak, és vég nélkül építik hozzá a számítógépeiket.

Konzum, 3 nap
Konzum, 3 nap

A BÉT-et a Konzum tartja lázban: a tegnap 20 százalék mínuszban és pluszban egyaránt, azaz 1144 és 1725 forint között randalírozó papír ma felszaladt 1900 forintig, majd lefordult, most 1620 forint, ami 5 százalékos esés, de míg ezt a sort leírtuk, megtépték 1750-ig, így még tudósítani is nehéz róla. Az Opimus 9 százalék mínuszban van 180 forinton, mozgékonyak a Mészáros-papírok.

A nagyobbak közül a Mol gyengül közel fél százalékkal 21 700 forintig, a Richter közel egy százalékot emelkedik 6745 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?