6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem várt rendelkezések is találhatóak a karácsony előtt kihirdetett új adócsomagokban – hívják fel a figyelmet a Mazars szakértői. Több adókulcs is mérséklődik, így a például a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati vagy a társasági adó. Csökken az eho-kulcs is; a várakozásokkal ellentétben nem emelkedik a katás vállalkozók havi adóterhe. Teljesen új keretek közé kerül az off-shore cég fogalma.

Az ünnepek előtt hivatalosan is megjelent a december elején beterjesztett két utolsó adócsomag, melyekben meglepő újdonságokat is találunk. Ilyen például az egyes társasági adókedvezmények feltételeinek enyhítése, a kisvállalati adó kulcsának mérséklése, vagy éppen a legújabb adóamnesztia-szabályok – foglalták össze a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői. A korábban bejelentett 2017. évi társasági adó- és járulékcsökkentés immáron biztosra vehető.

Szociális hozzájárulási adó

2017. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó kulcsa 27-ről 22 százalékra mérséklődik, a most kihirdetett törvény emellett már a 2018-ra vállalt további 2 százalékpontos csökkentést is tartalmazza.

„Hogy mindez jelent-e bérjárulék-megtakarítást a foglalkoztatói oldalon, és ha igen, pontosan mennyit, több tényezőtől függ. Leginkább attól, hogy az adott munkahelyen a fizetésekre kihat-e a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős, mintegy 15, illetve 25 százalékos emelése” – hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel, a Mazars Kft. senior adómenedzsere.

Egészségügyi hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó mértékével párhuzamosan az Eho kulcsa is két lépcsőben változik: 22, majd 20%-ra mérséklődik. Mindez többek között a cafeteria-juttatásokra lesz hatással.

Személyi jövedelemadó

A vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozások által fizetendő adó – a Tao csökkentésével párhuzamosan – 9 százalékra csökken 2017-től.

Az ingatlan átruházásából származó jövedelemre egységesen az ún. ötéves szabály vonatkozik majd. Azaz például egy üdülő értékesítése esetén sem kell majd adót fizetni, ha az átruházás a megszerzés évét követő öt éven túl történik (korábban a lakásnak nem minősülő ingatlanok eladásából származó jövedelem 15 évig volt adóköteles).

Társasági adó

Az új évtől számottevően mérséklődik a társasági adó mértéke is: a pozitív adóalap 9 százaléka lesz, a jelenleg hatályos 10, illetve – 500 millió forintos adóalap felett – 19% helyett. Ezzel összefüggésben több helyen is módosul a szabályozás:

  • hatályát veszti a külföldi telephelyek jövedelmére vonatkozó progresszív mentesítés szabálya;
  • a látványcsapat-sportágak, filmek, előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén a különböző adókulcsok alkalmazása miatt felmerülő pótlólagos kiegészítő támogatás „okafogyottá” válik.

Off-shore szabályozás

2017. január 18-tól - a vonatkozó uniós irányelv hatására - jelentősen átalakul az ún. ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos szabályozás. A módosítás teljesen új alapokra helyezi magát a fogalmat, mely részben enyhébb, részben viszont szigorúbb a jelenlegi meghatározásnál.

  • Jelenleg a belföldi magánszemély tulajdonosok 10 százalékos részesedése esetén merülhet fel egy külföldi személy off-shore minősítése. A jövőben viszont a határ 50 százalékra emelkedik és a belföldi Tao-alanyok üzletrészhányadát, szavazati arányát, vagy nyereség-részesedét kell vizsgálni;
  • Az új szabályok szerint off-shore státuszról csak akkor beszélhetünk, ha az adott külföldi személy kevesebb, mint feleannyi adót fizet ténylegesen, mint amennyit magyar Tao-alanyként fizetne. Ugyanakkor jövőre akár a belföldi társaságok külföldi telephelye is off-shore státuszt kaphat, ha nem tud érdemi gazdasági tevékenységet felmutatni;
  • Változnak az adóalap-növelő tételek is, de összességében az ilyen cégek nyeresége továbbra is itthon, a tulajdonos cégnél lesz adóköteles.

Egyéb változások a Tao-ban

A csomag tartalmaz további módosításokat is, melyek függetlenek az adómérték csökkentésétől:

  • a startup vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének háromszorosa lesz az az összeg, mellyel csökkenthető az adóalap (maximum 4 x 20 millió forinttal);
  • a látványcsapat-sportágak, filmek és előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén az adókedvezmény hosszabb időtartam alatt, akár 9 adóév adójából vonható le.

Kata és Kiva

Jó hír a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) alanyai számára, hogy a főállású katások havi 50 000 forintos fizetési kötelezettsége nem változik. Ugyanakkor társadalombiztosítási ellátásaik (pl. táppénz) számításának alapja havi 81 300 forintról 90 000 forintra emelkedik.

A kisvállalati adó (kiva) mértéke az eddigi 16 százalékpontról 2017-ben 14 százalékra, majd 2018-tól 13%-ra csökken.

Adóamnesztia-szabályok

H. Nagy Dániel elmondta: 2017. január 18-ától megszűnik a Stabilitási Megtakarítási Számla, így ezen a módon a továbbiakban már nem lehet legalizálni a jövedelmet. Az érintettek számára azonban vigaszt nyújthatnak a legújabb amnesztiaszabályok.

Két konstrukció közül is választhatnak a magánszemélyek:

Az egyikben az adózó 2016. június 30-ig megszerzett tőkejövedelmei után lehet utólagosan adót fizetni. A kedvezményes adó mértéke 10 százalék, melyhez önellenőrzési pótlék társul. A 2017. június 30-ig bankszámlára befizetett összegről a bank igazolást ad a magánszemélynek, a NAV felé pedig csupán anonim adatszolgáltatásra kötelezett.

A magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, melyeket eddig külföldi személyek (akár off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban. 2017. június 30-ig lehet megkötni az átruházásról szóló szerződést, mindezt pedig a NAV-hoz is be kell jelenteni. A feltételek teljesítése esetén az így szerzett részesedéseket semmiféle adó- vagy illetékkötelezettség nem terheli.

Mi változik még? Kik lesznek a változások legnagyobb nyertesei?

Adóemelést csak nagyítóval találunk, az emberarcú adóhatóság koncepciója fontos szemléletváltást jelez - korábbi összeállításunkban összegeztük a jövő évtől esedékes változások többségét >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG