3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Thor névre hallgató startup cég teherautója olcsóbb és többet bírna, mint Elon Musk cégének legújabb modellje.

Ahogy arról már korábban is írtunk, november 16-án Elon Musk felfedte a Tesla legújabb darabját, a Tesla Semi névre hallgató kisteherautót. Az új modell önvezető módban is képes lesz üzemelni, elsősorban a közepes hatótávú szállítmányozásban hozhat egy környezetbarátabb megoldást. Az esti bemutató lenyűgözte a közönséget, az elemzők azonban egyre jobban aggódnak, hogy a vállalat szétforgácsolja magát, miközben eleve nehézségek vannak a Model 3 tömeggyártásával, ráadásul a gyártósorról is hibásan fut le legtöbb autójuk. Erről részletesebben itt olvashatsz.
Felkopik a Tesla álla? Csúnyán visszaeshetnek a megrendelések >>>

A Tesla azonban új kihívóra akadt – a 25 éves Dakota Semler startup cége, a Thor Trucks már az utakon teszteli hasonló képességű teherautóját, az ET1-t - írja a Bloomberg. A cég első járműve a Teslához hasonlóan környezetkímélőbb megoldást kínál a nehézipari célokra – a teljesítmény feláldozása nélkül. A kisteherautó  kinézetében és teljesítményében egyaránt a Tesla jövőszerű modelljeire emlékeztet, a vezérigazgató szerint sokan azt hiszik, egy valódi Transformer járja az utakat.

Az ET1 kontrollpaneljét egy 56 centis érintőképernyő adja, strandlabda méretű elektromos motorja és hatalmas akkumulátorai pedig több mint 36 tonnát is képesek megmozdítani. A cég 2019-ben dobja piacra termékét több mint 150 ezer dollárért (40 millió forint) és a hírek szerint egy töltéssel csaknem 500 kilométert tud majd megtenni.

Hosszútávon az elektromos győz?

Az elektromos autók buktatói - megvetted és nem használod? - Tovább >>>

A cégnek ugyan nehéz feladat beküzdenie magát az ágazatba, az akkumulátorfejlesztések, az elektromos motorok és az irányítószoftverek drámai fejlődése egyre versenyképesebbé teszi az elektromos teherautókat a hagyományos dízeles verziók mellett. Bár az elektromos járgányok egyelőre jóval drágábbak dízeles társaiknál, a Tesla és Thor is bizakodó, hogy hosszútávon piaci előnyre tehetnek szert az alacsony üzemanyag és fenntartási költségek miatt. Az elektromos autók ráadásul kevésbé szennyezik környezetüket is, persze ez csak akkor lehet hatásos, ha a szükséges áramot megújuló forrásokból képesek kitermelni, nem a szén égetésével. Ezzel kapcsolatban korábban már írtunk a Privátbankár.hu-n.

A startup nem minősül autógyárnak, a 18 fős vállalkozás jelenleg inkább létező modellek átalakításával foglalkozik. A cég komoly fejlesztéseket vitt véghez az energiatárolás terén is – a több száz apró lítium-akkumulátort gondosan programozott szoftverek segítik a teljesítmény maximalizálása érdekében. A Thor vezetője – bár nem árult el pontos összeget – saját vagyonából támogatta vállalkozását és a legnevesebb mérnökökkel dolgozik projektjein. Dakota Semler szerint a teherautók piaca egyre egyszerűbbé válik és ebben végül csak egy nyertes lehet. Hozzátette: Igazság szerint mindenféle teherautó létezik már, a mi megközelítésünk pedig az, hogy a különböző igényeket egyszerre kiszolgáljuk a jövőben.

A Tesla-vezér megvalósította lehetetlennek tűnő ígéretét

Elon Musk újra bizonyított: Ausztráliában 100 nap alatt üzembe állított egy olyan méretes akkumulátort, ami lehetővé teszi a szélenergiát hasznosító területeken a szünetmentes áramszolgáltatást szélcsend idején is. Sokan kételkedtek, ő viszont azt ígérte, ha kicsúszik a 100 napból, ingyen adja a berendezést. Nem csúszott ki. További részletek >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG