4p
A közösségi média nem csak összehozza az embereket, de az életünk dokumentálását is elősegíti azzal, hogy gyakorlatilag bármikor megoszthatjuk, mit csináltunk, merre jártunk. Egy-egy csoportfotó megosztásával azonban rengeteg személyiségi jogot sértünk meg, gyakran anélkül, hogy tudnánk róla. Mire érdemes ügyelni? Mit osszak meg, és mit ne? Ügyvédek segítenek eligazodni, hogy megússzuk a pereskedést.

Személyiségi jogokból annyi van, mint égen a csillag, Facebookon pedig meglehetősen könnyű szinte mindegyiket megsérteni. Egy kevésbé előnyös partifotóval ugyanis számos polgárjogi pontot sérthetünk, kezdve a becsület vagy épp a jó hírnév sérelmén át a magánlakás védelmének és az emberi méltóság megsértéséig.

A Bán és Karika Ügyvédi Társulás szerint ráadásul ezeket a jogsértéseket gyakran meggondolatlanul és akaratlanul tesszük, a közösségi médián posztoláskor ugyanis szabadon cselekszünk, anélkül, hogy feltételeznénk, hogy ezzel ártunk valakinek, ezt közölte az ügyvédi iroda a Privátbankár.hu-val. Márpedig a szabályok nem ismerete nem ment fel minket a perek alól.

Kötélen táncolunk – mik a leggyakoribb sérelmek?

A társulat szakértője, Dr. Parázsó Helga szerint a bírósági gyakorlatban felmerült esetek többsége szerint leggyakrabban a személyes adatok védelméhez való jog, a képmáshoz való jog, az emberi méltóság, a becsület és a jóhírnév kerül megsértésre a Facebookon. A személyes adatok védelme például akkor sérül, ha más nevében regisztrálunk egy oldalra vagy egy szolgáltatásra, ilyen információt ugyanis csak az adott személy beleegyezésével adhatunk ki.

A képmáshoz való jogot sérti más személy fényképének felhasználása, például, ha közzéteszünk egy fényképfelvételt a legutóbbi összejövetelről, amelyen olyan személy is szerepel, aki egyébként nem kívánt felkerülni az internetre. A képek mellett a szöveges üzenetek is sérthetik valakinek a jogait, egy rosszul megírt üzenettel az emberi méltóságot, a becsületet és a jó hírnevet sérthetjük. Bár a véleményszabadság jogot ad arra, hogy kritizáljunk valamit, ezt nem kell feltétlenül becsmérlő és megalázó módon tenni, ez ugyanis már kimeríti a jogsértés fogalmát.

Mit mond erről a törvény?

Ki közszereplő?

Azok, akik véleményükkel vagy nyilvános fellépésükkel befolyásolják a társadalom életét, illetve a helyi vagy országos viszonyok alakulását. Közszereplő továbbá, aki a közéleti kérdésekben érintettként szerepel.

A Polgári Törvénykönyv szerint a jó hírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel. Fontos, hogy itt a híresztelés sem ment fel minket attól, ha egy egyébként hamis posztot továbbosztunk a saját oldalunkon is. Ez egyébként magánszemélyeket és közszereplőket is érint. Utóbbiaknak bár többet kell tűrniük jogi tekintetben az ilyen megnyilvánulásokból, a különösen durva, sértő vagy megalázó posztokat nekik sem kell tűrniük.

Amennyiben valakit ilyen jogsértésen kapnak – legyünk azok mi magunk, esetleg minket ér ilyen kár – úgy az adott személy indítványozhatja a bíróságnál a jogsértés megállapítását. Ezek után az elkövetőt felszólíthatják a tevékenység abbahagyására (például, hogy ne osszon meg ilyesmiket, vagy törölje az adott posztot), súlyos esetben el is tilthatják az ilyen oldalak használatától. Legvégső esetben a jogsértő kérvényezhet elégtételt az őt ért sérelmekért. Amennyiben valakit anyagi kár ér az okozott sérelmek miatt, úgy ennek megtérítését szintén a sértő félre háríthatja a bíróság. Fontos azonban, hogy ezt a posztolástól számított legfeljebb öt évben tegyük, ennyi ugyanis az elévülési ideje az ügynek, fűzte hozzá a szakember.

Lejáratnak, megbélyegeznek, tönkre ment az életem - mit tegyek?

Mikor jön el az a pont, amikor bírósághoz fordulhatunk rágalmazásért vagy jó hírnév megsértéséért? Várhatunk egyáltalán igazi kompenzációt egy keményebb lejáratás után, vagy olyankor már minden mindegy? Dr. Nehéz-Posony Márton ügyvéd segít eligazodni az ilyenkor szükséges jogi lépések között a legfrissebb "Mit tegyek?" részben. A Privátbankár.hu videójáért kattints ide! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG