1p
Újabb intézkedéseket jelentett be Matolcsy György: a bő egy hete bejelentett lépéseknél többet kér az EU ahhoz, hogy kikerülhessünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Összesen 7 intézkedésről döntött a kormány 367 milliárd forint értékben. Nem feleződik a bankadó, 2 ezrelékre emelkedik a tranzakciós illeték, jön a közműadó.

A kormány szokásos szerdai ülésén megtárgyalta a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos helyzetet - közölte Giró-Szász András.  A két héttel ezelőtti intézkedéseket a kormány ugyan elégségesnek tartja, az EU azonban nem - ezzel a kormány nem ért egyet, de tudomásul veszi Brüsszel álláspontját, ezért újabb lépéseket tesz annak érdekében, hogy a kohéziós források ne sérüljenek.

Újabb megszorítások: szintet léptek az egyenlegjavításban

 

Matolcsy György is elmondta: a kormány elégségesnek tartja a legutóbb bejelentett intézkedéseket, október 15-én azonban a Bizottság hivatalos jelzést küldött, miszerint az intézkedések ellenére nemhogy 2,7 alattira, hanem 3,7-3,9 százalékosra becsülik a 2013-as GDP-arányos deficitet. Többek között a pénztárgépek NAV-hoz való bekötéséből származó többletbevételekkel kapcsolatos becsléseket sem fogadta el a Bizottság.

Idén viszont Brüsszel szerint is teljesülhet a (megemelt) hiánycél.

Matolcsy György többször is bírálta az EU-t, mondván: kettős mércével méri a tagállamokat. Szakmailag hibásnak, közgazdaságilag megalapozatlannak tartja a Bizottság deficit-becslését.

Az intézkedések

Összesen 7 intézkedésről döntött a kormány 367 milliárd forint értékben.

- A bankadó 2013-ban nem feleződik meg - a kormány felrúgja a Bankszövetséggel kötött megállapodást. 72 milliárd forinttal több bankadót szed be a kormány a költségvetésben szereplő tételhez képest.

- A pénzügyi tranzakciós illeték általános mértékét 1 ezrelékről 2 ezrelékre emeli a kormány - ez 90 milliárdos többletet jelent.

- Az Államkincstár tranzakciós illetékét is 2 ezrelékre növelik 1 ezrelékről. Ez 40 milliárdos pluszt jelenthet.

- A helyi iparűzési adó adóalap-számítása változik: az eladott áruk beszerzési értékét az adott vállalkozás árbevételének csak 80 százalékáig vonhatják le. Matolcsy szerint ez elsősorban a nagy kereskedelmi cégeket illetve az energiacégeket terheli majd. Ez 35 milliárdos többletbevételt jelenthet a költségvetésnek.

- A kormány bevezeti a közműadót a föld alatt lévő csatornarendszerekre - nem csak Budapesten, hanem minden településen. A döntően külföldi tulajdonban lévő szolgáltató cégeket terheli majd az új adó a nagyobb városokban. Ettől 30 milliárdos többletbevételt várnak.

- A béren kívüli juttatások egészségügyi hozzájárulását megemeli a kormány. Matolcsy György szerint ezzel ugyan csökken, de nem tűnik el a cafeteria adóelőnye a bérjellegű juttatásokkal szemben. 100 forintra 34 forint lesz a cafeteria adótartalma, szemben a béreknél jellemző 48 forinttal. 40 milliárdos pluszt remélnek az intézkedéstől.

- 60 milliárd forintot remél a kormány attól, hogy 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtás és ellenőrzés kerül bevezetésre - a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben.

Matolcsy szerint ha kiderül, hogy nem Brüsszelnek, hanem nekünk van igazunk, Magyarország a jövő év közepén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, és újra napirendre vehet néhány olyan lépést, amit most kényszerből megtett - például a pedagógusok életpálya-modelljének elhalasztását.

Brüsszel az előző csomag kétharmadát fogadja el, a mostanival együtt 763 milliárd forintos a kiigazítás.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Az első kör

Ugyanebben a témában Matolcsy György legutóbb október 5-én tett bejelentéseket, az "egyenlegjavító program" keretében bejelentették a megemelt hiánycélt, a csökkentett GDP-növekedési prognózist, valamint több intézkedést, melyek segítségével a kormány tartani kívánja az idei és jövő évre megcélzott 2,7 százalékos GDP-arányos deficitet. Ezek között minisztériumi költségvetési zárolások, a tranzakciós illeték emelése, a TB-járulékplafon eltörlése, a pedagógus életpálya-modell bevezetésének elhalasztása is szerepelt - részletek >>

 

8 éve eljárás alatt

Magyarország az egyetlen 2004-ben csatlakozott uniós tagállam, mely ellen csatlakozása óta érvényben van a túlzottdeficit-eljárás (EDP), közel kerültünk ahhoz, hogy az Ecofin elzárja a kohéziós alapok egy részét, így 495 millió eurónyi pénztől esett volna el Magyarország, melyet beruházásokra fordíthatunk. Az Ecofin végül júniusban megkegyelmezett, ebben nagy szerepe volt a tavasszal bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0-nak. A kormánynak most október 5-ig kellett prezentálnia, milyen intézkedésekkel tartja az államháztartási hiányt a maastrichti 3%-os referenciaszint alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG